Προγραμματική σύμβαση για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου

Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος που από κοινού αποφάσισαν να υπηρετήσουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Μυκόνου, στον τομέα του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου, χθες Πέμπτη, όπου παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης, Στέλιος Μπρίγγος, συμφωνήθηκε η σύναψη τριμερούς προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Μυκόνου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει και το Υπουργείο Πολιτισμού, για την εκτέλεση του έργου.

Η Δήλος - ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Ελλάδα με τη μεγαλύτερη πυκνότητα μνημείων και αρχαιολογικών πληροφοριών - ανακηρύχθηκε το 1990 από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

 

Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου αποτελεί πάγιο αίτημα ετών. Παρότι πρόκειται για ώριμο έργο, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότησή του.

Στόχος της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής, η οποία επενδύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, είναι η χρηματοδότηση του έργου προκειμένου να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του.

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα που η Περιφερειακή Αρχή έχει εντάξει μέχρι σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» είναι:

§ Προστασία και ανάδειξη Αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου

§ Ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου ν. Ρόδου

§ Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου

§ Στερέωση - αποκατάσταση Ναού Επισκοπής Σικίνου

§ Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου

§ Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου

Τα έργα πολιτισμού που η Περιφερειακή Αρχή χρηματοδοτεί εξ ιδίων πόρων της Περιφέρειας είναι:

§ Αποκατάσταση – Ανάδειξη Μεσαιωνικού Μόλου και των σωζομένων τμημάτων του Πύργου Ναϊλάκ

§ Καμπαναριό Φιλερήμου

§ Ανασκαφή Κυμισάλας ν. Ρόδου και ανάδειξη Ακρόπολης

§ Ασφαλτόστρωση οδού σύνδεσης της Επαρχιακής οδού Κατταβιάς – Πρασονήσι με Βρουλιά

§ Φωτισμός Βράχου Λίνδου

§ Στεγάνωση οροφής Εκκλησίας του Χριστού στην Πόθια Καλύμνου

§ Συντήρηση Καμπαναριού Πανορμίτη στη Σύμη

Η συγκεκριμένη συνεργασία θα τεθεί στην Υπουργό Πολιτισμού κ Λυδία Κονιόρδου κατά τις εργασίες της δεύτερης φάσης του Περιφερειακού Συνεδρίου που θα λάβει χώρα στη Σύρο το διήμερο 5 & 6 Ιουνίου.