Τιμοκαταλόγους για τυφλούς πρέπει να έχουν τα εστιατόρια

Με τιμοκαταλόγους που θα απευθύνονται σε τυφλούς και λάδι σε συσκευασίες μίας χρήσης θα πρέπει να εφοδιαστούν, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όλων των νησιών της περιφέρειας προς εφαρμογή των νέων νόμων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα.

Όπως δήλωσε χτες ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος επιχειρηματικότητας Χρήστος Ευστρατίου, εντός των ημερών θα ξεκινήσουν έλεγχοι από κλιμάκια της διεύθυνσης εμπορίου, τα οποία αρχικά θα κάνουν συστάσεις στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αυτών για τα νέα δεδομένα, όμως μετά την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος και σε επόμενο έλεγχο θα επιβάλλονται πρόστιμα αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι.

Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν από κλιμάκια που θα έρθουν από την Αθήνα, όπως γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο, ενώ στο στόχαστρο των ελέγχων θα μπουν και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται μέσα στα ξενοδοχεία.

«Το χύμα λάδι απαγορεύεται πάνω στο τραπέζι και επιτρέπεται μόνο εμφιαλωμένο μία χρήσης για τον πελάτη. Ο καταστηματάρχης μπορεί να βάλει ο ίδιος στη σαλάτα λάδι, και αν χρειάζεται επιπλέον πρέπει να υπάρχουν και πάνω στα τραπέζια ειδικές συσκευασίες» είπε ο κ. Ευστρατίου και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τους τιμοκαταλόγους: «κάθε κατάστημα πρέπει να έχει από έναν έως δύο, τυπωμένο με τη γραφή Μπράιγ για τους τυφλούς. Όμως για την προμήθειά τους υπάρχει μία προθεσμία της τάξης των τριών μηνών, αλλά μετά θα ισχύσει κανονικά ο νόμος και θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά».

Όπως τόνισε, τα κλιμάκια θα πραγματοποιήσουν τους ελέγχους σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες μέσα στην επόμενη εβδομάδα,  και κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν εφαρμοστούν οι νόμοι θα υπάρξουν πρόστιμα.
Επίσης, πρέπει να τηρούνται οι νόμοι σε ό,τι αφορά τα ψυγεία και τα κατεψυγμένα είδη, την αναγραφή όσων πρέπει στους τιμοκαταλόγους για τα ποτά κ.α. Εμείς στην αρχή θα είμαστε ελαστικοί και θα κάνουμε συστάσεις όμως μετά από δέκα μέρες θα κάνουμε νέους ελέγχους για να διαπιστώσουμε αν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις και ανάλογα θα επιβληθούν πρόστιμα».

Ανακοίνωση περιφέρειας
Σε ανακοίνωσή της για το θέμα η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφέρει τα εξής: «Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χρήστος Ευστρατίου ενημερώνει  τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους νέους κανόνες  Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), της  Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, (ΓΓΕΠΚ), του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν  από τον Ιανουάριο του 2018,  πάνω στα τραπέζια των εστιατορίων να υπάρχει λάδι μόνο σε σφραγισμένες, μη επαναγεμιζόμενες συσκευασίες, ή σε συσκευασίες μιας χρήσης.
Οι φιάλες που θα χρησιμοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα φέρουν στην ετικέτα όλες τις απαιτούμενες σημάνσεις που έχουν οι συσκευασίες επώνυμου ελαιολάδου. Το συγκεκριμένο σφραγισμένο ελαιόλαδο μπορεί να χρεώνεται στον πελάτη, και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναγράφεται και στον τιμοκατάλογο του καταστήματος.

Από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσουν έλεγχοι από κλιμάκια της Διεύθυνσης Εμπορίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα έχουν πρωτίστως ενημερωτικό χαρακτήρα. Θα δοθεί περιθώριο δέκα ημερών στους ιδιοκτήτες και εστιάτορες για να προετοιμαστούν, ενώ οι έλεγχοι θα επαναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να διαπιστωθούν εάν τηρούνται οι νέοι κανόνες.

Παράλληλα, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να μεταβούν στη Ρόδο κλιμάκια και από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από την Αθήνα για να διενεργήσουν μια σειρά από ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ποιότητα, την ποσότητα, τα στοιχεία των ειδών που διατίθενται στους καταναλωτές και τις τιμές που αναγράφονται στους τιμοκαταλόγους.

Σύμφωνα με τη ΔΙΕΠΠΥ (ΦΕΚ Β΄ 2983/30-8-2017) και το άρθρο 70 παρ. 1Β, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.  Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ένας κατάλογος στον κώδικα Μπράιγ (σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών).

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα δοθεί  μια προθεσμία τριών μηνών να προμηθευτούν τουλάχιστον έναν τιμοκατάλογο ενώ θα επακολουθήσουν νέοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί η τήρηση ή όχι των νέων κανόνων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, (ΓΓΕΠΚ), η αναθεώρηση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία και ενσωμάτωση των αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.