Έντονοι προβληματισμοί για το lunch basket

Κανένα όφελος δεν αποφέρει στην τοπική οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία γενικότερα, η πρακτική του lunch basket που εφαρμόζεται και στα ξενοδοχεία της Ρόδου για τους πελάτες τους.

Η τακτική αυτή, του να παίρνουν δηλαδή οι τουρίστες τρόφιμα από το ξενοδοχείο, ως κολατσιό, όταν φεύγουν κάθε πρωί από αυτό κυρίως για τις εκδρομές και τις βόλτες τους, αποδεικνύεται επιζήμια όχι μόνο για την ίδια την επιχείρηση αλλά και για τον τόπο μας.

Ο προβληματισμός αυτός τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κατά την οποία το φαινόμενο συζητήθηκε εκτενώς, μετά μάλιστα από εισήγηση του μέλους του Νίκου Γερονικόλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε και φωτογραφικό υλικό που δείχνει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, καθώς ακόμα και ολόκληρες οικογένειες ακολουθούν την πρακτική του lunch basket και… όχι μόνο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση (φωτο) οικογένεια, πήγε στην παραλία της Τσαμπίκας για μπάνιο, και πήρε μαζί της από το ξενοδοχείο, εκτός από τρόφιμα και νερά, ακόμα και τις πετσέτες του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να μη δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για ξαπλώστρες, ομπρέλες και κατανάλωση φαγητού από τα γύρω καταστήματα εστίασης και στην ουσία άφησε μόνο τα… σκουπίδια της!
Από αυτή την τακτική, πλήττεται τόσο η τοπική οικονομία, επειδή οι τουρίστες δε ξοδεύουν τίποτα για αγορές και υπηρεσίες, όσο και το περιβάλλον καθώς γίνεται χρήση των φυσικών πόρων χωρίς… κόστος.

Η οικογένεια τουριστών εκτός του φαγητού και του νερού πήρε και τις πετσέτες του ξενοδοχείου!
Η οικογένεια τουριστών εκτός του φαγητού και του νερού πήρε και τις πετσέτες του ξενοδοχείου!

Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου αποφάσισε λοιπόν, να παρέμβει ώστε να σταματήσει αυτή η πρακτική που αποβαίνει επιζήμια όχι μόνο για την οικονομία αλλά και την κοινωνία γενικότερα, και έτσι από την επόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει μία συντονισμένη προσπάθεια για να μπει φρένο στο φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, παρατηρείται πλέον το φαινόμενο να δημιουργείται μεγάλος φόρτος εργασίας για την εξυπηρέτηση των τουριστών, και στη συνέχεια εκείνοι όχι μόνο να μην επενδύουν στην τοπική οικονομία με αγορές και δαπάνες αλλά να επιβαρύνουν και το φυσικό περιβάλλον με τη χρήση των φυσικών πόρων. Στην ουσία μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχει μία τέτοια πρακτική.

Άρα λοιπόν όπως υπογράμμισε, δεν υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από αυτή την τακτική, ενώ και οι ξενοδοχειακές μονάδες αντιδρούν, καθώς ούτε και σε αυτές υπάρχει κάποιο πρακτικό όφελος.

Το Επιμελητήριο σκοπεύει όχι να… χτυπήσει πόρτες όπως δήλωσε ο κ. Πάππου αλλά να… αναζητήσει πλάτες για να βρει στήριξη, στην προσπάθειά του σταματήσει αυτή η εφαρμογή. «Θα το επικοινωνήσουμε σε ανώτατο επίπεδο ακόμα και σε επίπεδο υπουργείων αλλά και ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς η πρακτική αυτή τείνει να εξελιχθεί σε… διατροφική βόμβα» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η τακτική του να παίρνουν οι τουρίστες τρόφιμα μαζί τους με συνθήκες καύσωνα, χωρίς σωστή συντήρηση και να τα καταναλώνουν μετά από ώρες, είναι κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την υγείας τους ενώ πολλές φορές προκαλούνται αρνητικά σχόλια για την ποιότητα των τροφίμων δικαιολογημένα τις περισσότερες φορές λόγω των παραπάνω συνθηκών.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Πάππου, αυτό το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα της χαμηλής εισοδηματικής στάθμης τουριστών, που έρχονται στη Ρόδο, και οι οποίοι επισκέπτονται το νησί μας αγοράζοντας φθηνά πακέτα.

Είναι λοιπόν επόμενο να μη διαθέτουν χρήματα για δαπάνες και φροντίζουν να περνούν τις διακοπές τους με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, το τουριστικό προϊόν μας έχει υποβαθμιστεί σημαντικά με αποτέλεσμα τα τουριστικά πακέτα να είναι φθηνά και να μην ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας για τόνωση της οικονομίας.