Nέο απορριμματοφόρο  παρέλαβε ο Δήμος Ρόδου

Ολοκληρώνεται, σιγά-σιγά, η υποδομή του ΚΔΑΥ καθώς χθες ο Δήμος της Ρόδου παρέλαβε ακόμα ένα απορριμματοφόρο για ανακυκλώσιμα υλικά από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (EEAA) ενώ αναμένονται και άλλα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, πλαισιωμένος από τις Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος και Πρασίνου κα Λίτσα Κρεμαστινού και Κοινωνικής Πολιτικής κα Άννα Ζωάννου, χθες ο Δήμος παρέλαβε το τέταρτο κατά σειρά απορριμματοφόρο από την ΕΕΑΑ, μετά τα τρία που είχε παραλάβει τον Αύγουστο. 
Πρόκειται για το απορριμματοφόρο για το οποίο ο ίδιος υπέγραψε τη σύμβαση στις 25 Μαΐου και τώρα έχουν έρθει τα σχετικά δικαιολογητικά. 

Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος θα πρέπει να μεταβεί εκ νέου στην Αθήνα για να υπογράψει τη σύμβαση για τα δύο μικρά απορριμματοφόρα της ΕΕΑΑ μαζί με πρόσθετους 500 μπλε κάδους που θα στείλουν συν άλλους 150 μπλε κώδωνες για τα γυάλινα που ζήτησε ο Δήμος έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της λειτουργίας του ΚΔΑΥ.

Σημειώνεται ότι και αυτό το απορριμματοφόρο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τους μπλε κάδους.  Ανέφερε, ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει μία ενημερωτική καμπάνια μέσω των ΜΜΕ για να περάσει το μήνυμα ώστε το ΚΔΑΥ να ξεπεράσει ακόμα και τις προσδοκίες της Εταιρείας Ανακύκλωσης όσον αφορά στη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. 

Όπως είπε, έτσι θα πετύχουμε το στόχο μας ενώ ότι θα χρειαστούμε και άλλα απορριμματοφόρα γιατί είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή καλύπτουν  ένα μεγάλο μέρος της πόλης της Ρόδου και των τουριστικών περιοχών. Ωστόσο η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών δεν έχει γίνει ικανοποιητικά στις υπόλοιπες ενότητες.

Θεωρεί, λοιπόν, ο Δήμαρχος ότι αυτό το τέταρτο απορριμματοφόρο θα διευκολύνει την συλλογή του μπλε κάδου στις υπόλοιπες ενότητες και ταυτόχρονα τα δύο μικρά θα καλύψουν τη Μεσαιωνική Πόλη και τη Λίνδο που δεν μπορούν να μπουν τα απορριμματοφόρα του Δήμου.

Επίσης, έχουν ετοιμαστεί οι βάσεις για τη μεταφορά των δύο οικίσκων ανακύκλωσης, στην Ψαροπούλα και τη Θαλασσινή πύλη, την ερχόμενη εβδομάδα.   Όπως είχε κάνει γνωστό ο Δήμαρχος, ο ένα οικίσκος θα τοποθετηθεί στο Καλλιπάτερα και ο άλλος στο πάρκο Γοργοποτάμου και παράλληλα άλλοι δύο καινούργιοι χωροθετούνται στην Ανάληψη και κατά πάσα πιθανότατα στην Ιαλυσό που είχαν και την πρωτιά στον πανελλήνιο διαγωνισμό συλλογής των πλαστικών ανακύκλωσης.

Αυτά είναι μερικά από τα βήματα της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είπε ο κ. Χατζηδιάκος ο οποίος, για ακόμα μία φορά, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο στόχος ο μεγάλος εξακολουθεί να είναι η υπογραφή της διυπουργικής απόφασης, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσει ο Δήμος με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ στη δημιουργία της μεγάλης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων.

Για να είμαστε ρεαλιστές-συνέχισε ο κ. Χατζηδιάκος-αυτό το χρονοδιάγραμμα που έχουν  με τη σημερινή σύμβαση με τον ιδιώτη, που ήταν για τέσσερα χρόνια, και η διαδικασία αυτή της λειτουργίας του ΚΔΑΥ, το οποίο θα συνεχίσει βέβαια να υπάρχει ως δομή, μετά την πενταετία θα πρέπει να προβλέψουν για τα επόμενα πενήντα χρόνια όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, όπως είπε, είναι ευκαιρία με το αναπτυξιακό συνέδριο στη Σύρο, το οποίο ξεκινάει σήμερα και στο οποίο μεταβαίνει ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, να συναντήσει και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομίας, τον κ. Δραγασάκη, ο οποίος είναι ένας εξ αυτών που υπογράφει τις διυπουργικές αποφάσεις, όπως και τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Σωκράτη Φάμελλο, που ήδη έχει δώσει το πράσινο φως, έστω και προφορικά, για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή.
 

Από αριστερά η κα Ζωάννου, ο κ. Χατζηδιάκος και η κα Κρεμαστινού
Από αριστερά η κα Ζωάννου, ο κ. Χατζηδιάκος και η κα Κρεμαστινού