Εγκαινιάζεται η έκθεση ICARO – ΙΚΑΡΟΣ!

Την Τετάρτη 27 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης που περιλαμβάνει τη μοναδική στο είδος της, συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και την έρευνά του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου ICARO – ΙΚΑΡΟΣ.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, το υπουργείο πολιτισμού, το μουσείο Μπενάκη και το δήμο Ρόδου, και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η εταιρεία ICARO ιδρύθηκε από τους Ιταλούς την 19η Δεκεμβρίου 1928, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εκβιομηχάνιση και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσου, και σταμάτησε να υφίσταται το 1988, όταν πια μετονομάστηκε σε «ΙΚΑΡΟΣ» από τον επιχειρηματία Κ. Χατζηκωνσταντή από τον οποίο και αγοράστηκε.

Συνδέθηκε στενά με την τοπική κοινωνία, μέσω της απορρόφησης σημαντικού εργατικού δυναμικού, αλλά και μέσω της παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Κάποια, από αυτά τα έργα τέχνης μπορεί να τα συναντήσει κανείς και στο Μοναστηράκι στην Αθήνα, όπως δείχνει η φωτογραφία, αν και λίγοι γνωρίζουν την αξία τους για να τα αποκτήσουν…

Β.Μ.