Καταδικάστηκε για αρπαγές τσαντών

Καταδικάστηκε για αρπαγές τσαντών

Καταδικάστηκε για αρπαγές τσαντών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 313 ΦΟΡΕΣ

Σε ποινή φυλάκισης ενός έτους

Ένοχος για απλές κλοπές κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 38χρονος Ροδίτης ο οποίος για να εντοπιστεί και να συλληφθεί τον Απρίλιο του 2014, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ρόδου χρησιμοποίησαν την εξειδικευμένη μέθοδο εγκληματολογίας, «Modus Operandi» καθώς είχε αναστατώσει στην κυριολεξία ολόκληρη την περιοχή με αρπαγές τσαντών και κλοπές.

Το δικαστήριο με τη χθεσινή απόφαση του επέβαλλε στον 38χρονο ποινή φυλάκισης ενός έτους μετατρεπόμενη προς 3 ευρώ την ημέρα.

Αρχικά ο 38χρονος κατηγορούνταν για διακεκριμένες κλοπές, ωστόσο το καλοκαίρι του 2014 το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου που εκδίκασε για πρώτη φορά την υπόθεση, μετέτρεψε την κατηγορία σε απλές κλοπές και του είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2 ετών και 3 μηνών μετατρεπόμενη προς 10 ευρώ την ημέρα. Κατά της απόφασης αυτής ο 38χρονος άσκησε έφεση και χθες κατάφερε να μειώσει την ποινή του σε ένα έτος φυλάκισης μετατρεπόμενη προς 3 ευρώ την ημέρα.
Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η αστυνομία, ο δράστης συνελήφθη στις 30 Μαρτίου 2014 το απόγευμα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για διακεκριμένες κλοπές και ναρκωτικά.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών για αρπαγές τσαντών από γυναίκες και ύστερα από συγκριτική ανάλυση του τρόπου ενέργειας (modus operandi) του δράστη, αναζητήθηκε και προσήχθη ο 38χρονος κατηγορούμενος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο ναρκωτικά χάπια και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Η μέθοδος «Modus Operandi» είναι το σύνολο εκείνων των ενεργειών ενός δράστη που κρίνονται απαραίτητες για την ολοκληρωμένη τέλεση της σκοπούμενης από αυτόν εγκληματικής πράξης. Με άλλα λόγια, είναι όλες εκείνες οι πράξεις και οι μέθοδοι που ακολουθεί ένας εγκληματίας προκειμένου:
α) Να τελέσει το έγκλημα.
β) Να απομακρυνθεί με ασφάλεια από τον τόπο του εγκλήματος
γ) Να διαφύγει της σύλληψης από τις αρχές.

Τι είχε διαπράξει
Από την εξέλιξη της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι ο δράστης την τελευταία εβδομάδα πριν την σύλληψη του, χρησιμοποιώντας δίκυκλα που είχε κλέψει, κινούνταν σε διάφορες περιοχές της πόλης της Ρόδου και της Ιαλυσού και αφού εντόπιζε πεζές γυναίκες που ήταν μόνες τους και έφεραν τσάντα στον ώμο τους, προέβαινε σε αρπαγές τσαντών και αντικειμένων.
Συγκεκριμένα ο συλληφθείς διέπραξε τις ακόλουθες περιπτώσεις κλοπών:

Την 25-03-2014 πρωινές ώρες στην πόλη της Ρόδου, αφαίρεσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα την οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησε για τη διάπραξη αρπαγής τσαντών από γυναίκες.

Η κλεμμένη μοτοσικλέτα βρέθηκε από αστυνομικούς την 26-03-2014 στην περιοχή της Παστίδας και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της

Την 26-03-2014 και περί ώρα 09.00 επί της οδού Καμείρου στη Ρόδο, επιβαίνοντας στην κλεμμένη μοτοσικλέτα αφαίρεσε από 83χρονη ημεδαπή μια τσάντα που περιείχε χρήματα και προσωπικά αντικείμενα

Την 26-03-2014 και περί ώρα 09.55 επί της οδού Ακροπόλεως στην Ιαλυσό, επιβαίνοντας στην κλεμμένη μοτοσικλέτα αφαίρεσε από 58χρονη ημεδαπή μια τσάντα που περιείχε προσωπικά αντικείμενα.

Την 27-03-2014 πρωινές ώρες στην πόλη της Ρόδου, αφαίρεσε δίκυκλο μοτοποδήλατο το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε για τη διάπραξη αρπαγής τσαντών από γυναίκες.

Την 27-03-2014 και περί ώρα 14.30 σε διαφορετικά σημεία στην πόλη της Ρόδου, επιβαίνοντας στο κλεμμένο δίκυκλο, αφαίρεσε διαδοχικά από τρεις γυναίκες (δυο ημεδαπές ηλικίας 68 και 20 ετών και μια 57χρονη Ουκρανή) τσάντες και προσωπικά αντικείμενα.

Διαβάστε ακόμη

Κάθειρξη 5 ετών σε 27χρονο Ουκρανό για τη μεταφορά αλλοδαπών

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Αθωώθηκε 50χρονη για τη βοήθεια σε ανήλικους

Κλεμμένα κοσμήματα βρέθηκαν σε κοσμηματοπωλείο της Ρόδου

Αθώοι κρίθηκαν Τούρκος και Ρώσος για διακίνηση μεταναστών στην Κω

Νέος κ.ο.κ.: Αφαίρεση διπλώματος έως και 5 χρόνια

Σύλληψη 22χρονου στην Κω για κροτίδες και δυναμίτες

Συνελήφθη 30χρονος σερβιτόρος για άγρα πελατών