Κανένα tablet δεν θα γίνει ποτέ... βιβλίο

Να λειτουργήσει ξανά η κινητή δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές που διαμένουν στα χωριά του νησιού μας, ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους προς κάθε αρμόδιο, 13 διευθυντές σχολικών συγκροτημάτων της Ρόδου.

«Κάνενα τάμπλετ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγεία του βιβλίου», υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί κι επισημαίνουν σχετικά:

«Μέσα από διεξοδικές συζητήσεις, που κατά καιρούς είχαμε με τους μαθητές μας, αντιληφθήκαμε την ανάγκη τους να έρθουν σε επαφή με εξωσχολικά βιβλία.

Βιβλία που δεν περιορίζονται στους στενούς ορίζοντες της σχολικής διδακτέας ύλης. Βιβλία, που ενεργοποιούν τη φαντασία των μικρών παιδιών, εμπλουτίζουν τις εμπειρίες τους και διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Το καλό βιβλίο εξευγενίζει τον άνθρωπο. Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, το παιδί δημιουργεί με το νου του εικόνες οπτικές, κινητικές, ηχητικές. Με τον τρόπο αυτό, ο μικρός μαθητής ζει τις εμπειρίες των ηρώων του βιβλίου, νιώθει τα συναισθήματά τους και ταυτίζεται με τους πρωταγωνιστές. Έτσι, η σκέψη του καθίσταται πολυδιάστατη, δημιουργική και ώριμη.

Πριν από μερικά χρόνια, στο νησί μας λειτουργούσε η “Κινητή Ανοιχτή Βιβλιοθήκη Ρόδου”. Μέσα από τη λειτουργία της, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μια γκάμα όμορφων αναγνωσμάτων. Η εικόνα με το φορτηγάκι που “όργωνε” με τη σειρά τα σχολεία και προσέφερε τη δυνατότητα στα παιδιά να δανειστούν το βιβλίο της επιλογής τους έχει μείνει ανεξίτηλα χαραμένη στη μνήμη των τότε μαθητών.
Με την πάροδο αρκετών ετών, εμείς οι διευθυντές των απομακρυσμένων σχολείων ζητάμε την ενσάρκωση μιας παρόμοιας ιδέας που κρίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Γιατί μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστεί σε τεράστιο βαθμό τα τάμπλετ, τα κινητά και τα I phone στα σπίτια των σημερινών παιδιών, εντούτοις τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως ένα καλό βιβλίο με όλα τα πλεονεκτήματά του».

Οι διευθυντές των απομακρυσμένων σχολείων

Για το δημοτικό σχολείο Παραδεισίου
Ντέντας Γεώργιος

Για το δημοτικό σχολείο Δαματριάς
Λανάρη Ευτυχία

Για το δημοτικό σχολείο Απολλώνων
Ζηνδρου Κερασίνα

Για το δημοτικό σχολείο Θεολόγου
Ξυπολιάς Ιωάννης

Για το δημοτικό σχολείο Σαλάκου
Ζώρζος Δημήτριος

Για το δημοτικό σχολείο Έμπωνα
Γεωργία Λαζακίδου

Για το δημοτικό σχολείο Σορωνής
Μαστορίδης Ιωάννης

Για το δημοτικό σχολείο Φανών
Δήμος Κ. Σταυρίδης

Για το δημοτικό σχολείο Καλαβαρδών
Πελεκάνου Παναγιώτα

Για το δημοτικό σχολείο Διμυλιάς
Δημήτρης Παπατσικούλης

Για το δημοτικό σχολείο Κρητηνίας
Ανδρέου Π.

Για το δημοτικό σχολείο Πυλώνας
Διακαντώνης Ηλίας

Για το δημοτικό σχολείο Ψίνθου
Παπανικόλα Γεωργία.