Κάθειρξη 12 ετών σε Βούλγαρο για τηλεφωνικές απάτες

Κάθειρξη 12 ετών σε Βούλγαρο  για τηλεφωνικές απάτες

Κάθειρξη 12 ετών σε Βούλγαρο για τηλεφωνικές απάτες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 555 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 26χρονο αλλοδαπό από τη Βουλγαρία που κατηγορείται ότι συμμετέχει σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, λέγοντάς τους ότι συγγενικό τους πρόσωπο προκάλεσε τροχαίο δυστύχημα και για να μη βρει τον μπελά του, θα έπρεπε να του καταβάλλουν κάποιο χρηματικό ποσό!

Σε βάρος του 26χρονου ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα κατ’ εξακολούθηση και αντιποίηση αρχής και χθες το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο όπως κατηγορείται για την απάτη και την εγκληματική οργάνωση επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 8 ετών για κάθε πράξη, δηλαδή κατά συγχώνευση 12 έτη κάθειρξης με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε η κα. Ανθούλα Χατζημιχάλη.

Όπως είναι γνωστό, εκτός από τον 26χρονο, στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται τουλάχιστον άλλα τρία άτομα, τα στοιχεία των οποίων ερευνώνται.
Όπως διακριβώθηκε από την αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.

Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, από τα μέσα Ιουνίου του 2017 επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές της Ρόδου και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προσποιούμενοι οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (κόρη, εγγονή, ανιψιά) το οποίο υποτιθέμενα βρισκόταν σε δεινή θέση εξαιτίας σύλληψής του από την Αστυνομία, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος που είχε προκαλέσει, δημιουργούσαν έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα και στη συνέχεια άλλος συνεργός-δράστης, προσποιούμενος τον αστυνομικό ή εισαγγελικό λειτουργό απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι, οι δράστες επικοινώνησαν συνολικά με είκοσι δυο πολίτες και κατάφεραν αρχικά να πείσουν τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες, ωστόσο τρεις από αυτές αντιλήφθηκαν-πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται για απάτη και δεν κατέβαλαν χρήματα, ενώ σε μια περίπτωση την 22.06.2017 οι κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα ο 26χρονος απέσπασε το χρηματικό ποσό των 3.750 ευρώ από 87χρονη ημεδαπή.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό εξιχνίασης της υπόθεσης, την 1η Ιουλίου 2017 το πρωί 63χρονη ημεδαπή κατήγγειλε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από γυναίκα-μέλος της σπείρας η οποία προσποιούμενη την ανιψιά της ανέφερε ότι προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα και ακολούθως άλλη δράστιδα, η οποία συστήθηκε ως αστυνομικός, «επιβεβαίωσε το γεγονός».

Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας, αφού έγιναν κατάλληλες υποδείξεις στην 63χρονη, συμφωνήθηκε η καταβολή του χρηματικού ποσού των 5.000 ευρώ στους δράστες με απόθεση-τοποθέτηση σε συγκεκριμένο σημείο και τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση η γύρω περιοχή.
Μόλις ο 26χρονος εμφανίστηκε και παρέλαβε σακούλα με περιεχόμενο από το προσυνεννοημένο σημείο, ενεδρεύοντες αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν.

Στην κατοχή του 26χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• Σακούλα που περιείχε φάκελο για τον οποίο είχε γίνει συμφωνία με τους δράστες
• Τα χρηματικά ποσά των -130- ευρώ και -4- λέβα
• Παραστατικό μεταφοράς-παραλαβής χρήματων
• Αεροπορικό εισιτήριο
• Κινητό τηλέφωνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο κατά την απολογία του στην ανακρίτρια όταν συνελήφθη, όσο και χθες ενώπιον του δικαστηρίου, ο 26χρονος αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και δήλωσε πως το μόνο που έκανε ήταν να εξυπηρετήσει κάποιο συμπατριώτη του, χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για απάτη.

Διαβάστε ακόμη

Δικαιώθηκαν εργαζόμενοι του δήμου Ρόδου

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν η μητέρα και οι δύο εκπαιδευτικοί

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο