Υπάρχουν δυνατότητες για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στα νησιά

Υπάρχουν δυνατότητες για μεγάλες  κινηματογραφικές παραγωγές στα νησιά

Υπάρχουν δυνατότητες για μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 276 ΦΟΡΕΣ

Όπως επεσήμανε χθες από τη Ρόδο ο Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και κατ’ επέκταση η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και το κατάλληλο περιβάλλον που θα τις στηρίξει.

Αυτό δήλωσε χτες ο Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Bernstein από τη Ρόδο, όπου βρίσκεται με αφορμή τη διάλεξη που θα πραγματοποιήσει το απόγευμα της Δευτέρας στο πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα τον κόσμο του κινηματογράφου.

Μάλιστα το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, με τον οποίο το τελευταίο διάστημα συνεργάζεται στενά ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη δημιουργία μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών στα νησιά μας.

Άλλωστε όπως και ο ίδιος ο κ. Χατζημάρκος είπε «η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι χώρος διεξαγωγής κινηματογραφικών παραγωγών» αναφέροντας τις προσπάθειες που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργο Λεονταρίτη και κινητοποιώντ­ας την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση με το φορολογικό καθεστώς.

Μάλιστα παρουσία των δημοσιογράφων ευχαρίστησε τον κ. Bernstein για την αγάπη, την προτίμηση στη χώρα μας αλλά κυρίως για την υπομονή του και διαβεβαίωσε ότι θα είμαστε όλοι αρωγοί και σύμμαχοι γιατί πρόκειται για το καλό του τόπου και το συμφέρον της οικονομίας και του λαού μας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός σκηνοθέτης, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μια χωρα που αγαπά πολύ και την επισκέπτεται επί 50 χρόνια και μάλιστα έχει γίνει το δεύτερό του σπίτι.

Όπως εξήγησε, είχε έρθει στη Μύκονο για ένα επαγγελματικό ταξίδι πριν χρόνια. Εκεί τον αναγνώρισαν και του ζήτησαν να βοηθήσει να οικοδομηθεί και πάλι η βιομηχανία του κινηματογράφου στην Ελλάδα.

«Το πρώτο που πρότεινα ήταν η φορολογία, το δεύτερο η εκπαίδευση πάνω σε διεθνείς παραγωγές αμερικανικές και βρετανικές. Αν έρθει μία παραγωγή των 100 εκ. δολαρίων μπορεί να έχει μία ανταποδοτικότητα για τη χώρα ύψους 20 εκ. και οι ίδιοι οι Αμερικάνοι θα ξοδέψουν στον τόπο 80 εκ., αρκεί να υπάρχει εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο ντόπιο προσωπικό.

Το τρίτο είναι ότι για να γίνουν όλες αυτές οι παραγωγές θα πρέπει να υπάρχουν και τα ανάλογα στούντιο και οι υποδομές γιατί μιλάμε για παραγωγές που θα απασχολούν ακομα και 700 άτομα.

Έχουν κινητοποιηθεί άνθρωποι και στο Λος Άντζελες και εδώ ώστε να δημιουργηθεί πλάνο για το πώς θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Ο περιφερειάρχης ανέλαβε την πρωτοβουλία και έγιναν συναντήσεις στην Αθήνα και πέρασε και η τροπολογία για τη φορολογία» δήλωσε ο Steven Bernstein προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι το πιο όμορφο σημείο του πλανήτη.

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στο θέμα της εκπαίδευσης ενώ έκανε ειδική αναφορά στους σκηνοθέτες-θρύλους της Αμερικής, τους Έλληνες John Cassavetes και Elia Kazan. Όπως εξήγησε, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επισκέπτεται πανεπιστήμια και ιδρύματα στην Ελλάδα ώστε να ευαισθητοποιήσει τους φορείς για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Όπως είπε, μάλιστα πολλοί συνεργάτες του στο Λος Άντζελες ενθουσιάστηκαν από την ιδέα και δεσμεύθηκαν ότι θα έρθουν στην Ελλάδα να διδάξουν τους ντόπιους.

«Το όνειρο είναι να φέρουμε μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές που θα ευνοηθούν από τη φορολογική μεταρρύθμιση και θα βοηθηθούν από ντόπιο προσωπικό ώστε να επενδυθούν εκατομμύρια δολάρια.

Ο μεγάλος στόχος είναι να προχωρήσει και το τρίτο στάδιο, δηλαδή η κατασκευή στούντιο, και μέρα με τη μέρα το πλάνο προχωρά.

Για το λόγο αυτό προσκαλώ όλους να έρθουν τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα στο πανεπιστήμιο, όπου θα αναπτυχθούν όλα αυτά στο πλαίσιο διάλεξης για όλα όσα αφορούν τον κινηματογράφο» κατέληξε κάνοντας επίσης γνωστό ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η πρώτη σειρά μαθημάτων και διαλέξεων στη Σύρο.

Πάντως από τα ταξίδια του ανά την Ελλάδα διαπιστώνει ότι υπάρχουν πολύ όμορφα μέρη, και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αρχείο εικόνων για να τις δείξει στους συνεργάτες του στην Αμερική ώστε να συναποφασίσουν ποιο θα επιλέξουν για τα γυρίσματα κάποιας ταινίας.

Τέλος για τη Ρόδο, είπε ότι είναι ένα πανέμορφο νησί και ότι διαθέτει πολλές υποδομές και πολλά πλεονεκτήματα όπως οι διεθνείς πτήσεις και το ανθρωπινο δυναμικό της.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο