Νέοι κανόνες για τις  διοργανώσεις των υποδομών

Σε μετονομασία των αναπτυξιακών διοργανώσεων των ΕΠΣ της χώρας, τις οποίες πλέον συνδέει πολύ πιο στενά και αυστηρά με τις ηλικίες των ποδοσφαιριστών χωρίς να αφήνει περιθώρια για αλλαγές μέσω των προκηρύξεων των Ενώσεων, προχωράει η ΕΠΟ.

Οι όροι περιγραφής των πρωταθλημάτων ως εφήβων, παίδων, προπαίδων, τζούνιορ και προτζούνιορ καταργούνται, ενώ οι Ενώσεις διατηρούν το δικαίωμα να διοργανώσουν πρωτάθλημα μεγαλύτερων ηλικιακών κατηγοριών που δεν συνδέονται με το πρωτάθλημα των μικτών, πάντα όμως  στη βάση των κανόνων που ορίζει το νέο πλαίσιο.

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε τις χρονολογίες γέννησης,  στις οποίες θα στηριχθούν οι διοργανώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου. Το έγγραφο που έστειλε στις Ενώσεις αναφέρει τα ακόλουθα:  

«Σαν ενημερώνουμε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με την υπ’ αριθμ. 9/25.05.2018 απόφασή της ενέκρινε την πρόταση της Τεχνικής Επιτροπής με αντικείμενο τον υποχρεωτικό καθορισμό ενιαίων ηλικιακών κατηγοριών και ονομασιών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα υποδομής που διοργανώνονται από τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της ΕΠΟ.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, οι ονομασίες των πρωταθλημάτων και η κύρια ηλικιακή κατηγοριοποίηση διαμορφώνονται ως εξής: Κ-16 (κάτω των 16 ετών), Κ-14, Κ-12, Κ-10, Κ-8, Κ-6.

Η εν λόγω απόφαση κρίνεται αναγκαία για την οργανωμένη και ισόρροπη ανάπτυξη και εκπαίδευση των υποδομών στη χώρα μας και αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς θα ακολουθήσουν-σε σύντομο χρονικό διάστημα-αναλυτικές οδηγίες για τη διοργάνωση αγώνων στις νεαρές ηλικίες (π.χ. διαστάσεις γηπέδου, μέγεθος μπάλας, αριθμός παικτών, κατευθύνσεις προπόνησης, ψυχολογικής υποστήριξης, συμπεριφοράς κλπ).

Επιπλέον, η ενιαία ηλικιακή κατηγοριοποίηση θα είναι σύμφωνη με εκείνη των Πρωταθλημάτων Προεπιλογής Εθνικών Ομάδων, η αναβάθμιση των οποίων τοποθετείται στην κορυφή του νέου αναπτυξιακού πλάνου που έχει αναλάβει να εκπονήσει και υλοποιήσει η Ομοσπονδία.

 Η κοινή ονομασία σε όλα τα πρωταθλήματα υποδομής ευθύνης των ΕΠΣ θα δώσει τέλος στην κατά το δοκούν ονοματοδοσία των διοργανώσεων αυτών (π.χ. babini, έφηβοι, νέοι κτλ) και εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη διαδικασία εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019, οι κύριες κατηγορίες/ονομασίες των πρωταθλημάτων υποδομής και οι ηλικίες των παικτών που μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτές, διαμορφώνονται ως εξής:

Κ-16: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2003 και νεότεροι
Κ-14: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2005 και νεότεροι
Κ-12: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2007 και νεότεροι
Κ-10: παίκτες γεννηθέντες από 1.1.2009 και νεότεροι
Κ-8: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2011 και νεότεροι.
Κ-6: παίκτες γεννηθέντες από 1/1/2013 και νεότεροι

Διευκρινίζεται ότι οι Ενώσεις με μεγάλο αριθμό αθλητών και ακαδημιών δύνανται να διοργανώσουν πρωταθλήματα, στα οποία θα παίρνουν μέρος ποδοσφαιριστές ενδιάμεσων ηλικιακών κατηγοριών (π.χ. Κ-15 αποκλειστικά με παίκτες γεννηθέντες 1/1/2004-31/12/2004).

Σημειώνεται επίσης, ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν παίκτες μεγαλύτερης ηλικιακής κατηγορίας σε πρωταθλήματα μικρότερης (π.χ. παίκτες γεννηθέντες 1/1/2004-31.12.2004) δεν μπορούν να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα Κ-14).

Εξάλλου, οι ΕΠΣ επιτρέπεται να διοργανώνουν πρωταθλήματα μεγαλύτερων ηλικιακών κατηγοριών (π.χ. Κ-18, Κ-17) πάντα όμως σύμφωνα με τις παραπάνω επισημάνσεις.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες επικρατούν συνθήκες που δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος υποδομής με βάση τα παραπάνω, οι ΕΠΣ μπορούν να απευθύνουν αίτημα στην Τεχνική Επιτροπή της ΕΠΟ ως τις 14/6/2018 προκειμένου αυτή να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να εισηγηθεί σχετικά στην Ε.Ε./ΕΠΟ».