Ένα απολύτως αυτόνομο ενεργειακά σκάφος στο λιμάνι της Ρόδου

Ένα απολύτως αυτόνομο ενεργειακά σκάφος στο λιμάνι της Ρόδου

Ένα απολύτως αυτόνομο ενεργειακά σκάφος στο λιμάνι της Ρόδου

Κυριακή Πετρίδου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1819 ΦΟΡΕΣ

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό project

Ένα σκάφος μοναδικό στον κόσμο αυτή τη στιγμή, απολύτως αυτόνομο ενεργειακά, το «energy observer», που πέρυσι ξεκίνησε για το γύρο του κόσμου από το Παρίσι, μεταφέροντας το μήνυμα της ελπίδας της «καθαρής ενέργειας» για τον πλανήτη και καταγράφοντας ανθρώπους σε κάθε γωνιά του κόσμου που προσπαθούν γι’ αυτό, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ένα σύγχρονο «Καλυψώ» του Κουστώ, έκανε μία στάση τις προηγούμενες ημέρες στο Μαντράκι της Ρόδου, καθοδόν για Τήλο, και είχαμε την ευκαιρία…να το εξερευνήσουμε.

Πραγματικά, πρόκειται για ένα εντυπωσιακό project για το οποίο μας μίλησε ο επικεφαλής της εκστρατείας, ο Γάλλος Jerome Delafosse, ο επιστήμονας που με την ομάδα του σκοπεύει να γυρίσει με το σκάφος όλο τον κόσμο στα επόμενα πέντε χρόνια για να μεταφέρει το μήνυμα πως η καθαρή ενέργεια μπορεί να αλλάξει τον πλανήτη και τη ζωή μας αλλά και να γυρίσει ντοκιμαντέρ για όσους ανθρώπους συναντά και εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είχαμε την ευκαιρία για μία μίνι ξενάγηση στο σκάφος που μοιάζει…βγαλμένο από το μέλλον. Όπως μας εξήγησε, λοιπόν, ο Jerome, αυτό είναι το πρώτο πλοίο στον κόσμο, το οποίο είναι έτσι προκατασκευασμένο ώστε να λειτουργεί με εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως πάνελ φωτοβολταϊκών και αιολική ενέργεια. Το πραγματικά καινοτόμο στοιχείο του συστήματος είναι ότι, για να αποθηκεύουν την ενέργεια, αντί να έχει μπαταρίες το σκάφος-διαθέτει μόνο ελάχιστες, μικρές, μπαταρίες-παράγουν υδρογόνο από το θαλασσινό νερό!

Όπως εξηγεί, αυτό που κάνουν είναι ότι απλά αφαλατώνουν το θαλασσινό νερό, το καθαρίζουν, το μετατρέπουν σε ηλεκτρολυμένο, αφαιρούν το οξυγόνο και κρατούν το υδρογόνο, το οποίο και αποθηκεύουν σε μεγάλες δεξαμενές και όταν χρειάζονται επιπλέον ενέργεια, το χρησιμοποιούν. Αυτό χρειάζεται όταν δεν υπάρχει καθόλου ήλιος ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το σκάφος αυτό, λοιπόν, είναι αυτάρκες ενεργειακά, αφού χρησιμοποιεί μόνο ό,τι δίνει η φύση.

Σημειώνεται ότι το «energy observer» είναι το μοναδικό τέτοιο σκάφος στον κόσμο αφού ακόμα ένα που υπήρχε, χρησιμοποιούσε φωτοβολταϊκά αλλά είχε μπαταρίες και αποθήκευε πολλή ενέργεια. Το ξεχωριστό και πρωτοποριακό στο συγκεκριμένο σκάφος είναι ότι χρησιμοποιεί το σύστημα με το υδρογόνο για να αποθηκεύει ενέργεια.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό project, το οποίο χρηματοδοτείται από μεγάλα trust όπως τον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο στον κόσμο, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας, ασφαλιστικές εταιρίες, μία εταιρεία μεταφορών αλλά και κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι, το πείραμα αυτό, τελεί υπό την αιγίδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Επίσης, είναι πρεσβευτές του Επιμορφωτικού, Επιστημονικού και Πολιτισμικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που θέλει να προωθήσει το μήνυμα της καθαρής ενέργειας.

Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γαλλία, βαπτίστηκε στο Παρίσι πέρυσι και ξεκίνησαν το γύρο του κόσμου για τα επόμενα πέντε χρόνια. Τώρα, επισκέπτονται τη Μεσόγειο για να βελτιώσουν το πλοίο και να δοκιμάσουν την τεχνολογία αλλά, την ίδια στιγμή, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Jerome είναι ένα πλοίο θα μπορούσε να πει κανείς σαν το «Καλυψώ» του Κουστώ. Δηλαδή, στα πολυάριθμα ταξίδια τους γυρίζουν ντοκιμαντέρ για όλους τους ανθρώπους που συναντούν και κάνουν καλά πράγματα για τον πλανήτη.

Η Ρόδος ήταν στο δρόμο τους για την Τήλο, όπου επρόκειτο να φθάσουν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ. Επόμενη στάση οι Λειψοί, η Σάμος και η Μύκονος για να δουλέψουν με την ομάδα «Αρχιπέλαγος». Η επιλογή της Τήλου, βέβαια, καθόλου τυχαία δεν είναι αφού πρόκειται για το πρώτο «πράσινο» νησί της Μεσογείου.

Ένας κύριος στόχος αυτής της εκστρατείας εξερεύνησης θα μπορούσε να πει κανείς είναι να προσπαθήσουν να δουν πως θα είναι η θάλασσα του Αιγαίου σε είκοσι χρόνια.
«Θέλουμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη Μεσόγειο.

Έτσι, δεν δείχνουμε μόνο τα προβλήματα, δείχνουμε τις λύσεις», λέει ο επικεφαλής της και συμπληρώνει: «Η ιδέα είναι ένα πλοίο αλλά θέλουμε να αποδείξουμε ότι, αν μπορούμε να κάνουμε το γύρο του κόσμου με αυτή την τεχνολογία, αυτό το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί αύριο στο σπίτι μας, στην πόλη μας, σε ένα νησί ή σε μία χώρα. Αυτός είναι ο νέος τρόπος να παράγεις καθαρή ενέργεια».

Βέβαια, το σκάφος κόστισε όλο 5 εκατομμύρια ευρώ αλλά, όπως λέει ο Jerome, είναι πρωτότυπο. Αν το χρησιμοποιήσει η βιομηχανία και παράγει σ’ αυτή τη φιλοσοφία, η τεχνολογία αυτή όλο και θα φθηναίνει. Όπως το πρώτο κινητό τηλέφωνο.

Ο κόσμος που συναντούν στις στάσεις που κάνουν ανταποκρίνεται πολύ στο εγχείρημα, το οποίο ήδη μπορούν να πουν ότι είναι πολύ πετυχημένο και όπως λέει «μεταφέρουν πολλή ελπίδα μ’ αυτό το σκάφος».

Πριν από τη Ρόδο είχαν ήδη πάει στην Ινδονησία, το Ισραήλ, την Κύπρο. Μετά από την Ελλάδα θα πάνε στο Μοντενέγκρο, την Αλβανία, τη Βενετία. Θα ακολουθήσει η Γένοβα, η Βαλένθια, το Μαρόκο, η Λισαβόνα τον Σεπτέμβριο και τον επόμενο χρόνο θα ταξιδέψουν στη Βόρεια Ευρώπη.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι το υδρογόνο και η αιολική ενέργεια είναι το μέλλον της καθαρής ενέργειας», λέει ο Jerome.

Μετά τη Σάμο και τη Μύκονο θα περάσουν και από την Αθήνα, όπου εκεί έχουν προγραμματίσει στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος να επισκεφθούν το πλοίο. Το πλοίο ταξιδεύει αργά για να μην καταναλώνει πολλή ενέργεια, πάει με 12 χλμ. την ώρα ωστόσο αυτό δεν ενοχλεί το πλήρωμά του. Χαρακτηριστικό είναι ότι τους πήρε δυόμιση μέρες να έρθουν στη Ρόδο από την Κύπρο, συγκεκριμένα 66 ώρες. Ο Jerome λέει, ακόμη, ότι επέλεξαν να επισκεφθούν τη Μεσόγειο γιατί γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντική, αφού είναι ένα «εργαστήριο» για την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχουν 23 χώρες, τρεις διαφορετικές ήπειροι, με μεγάλες διαφορές. Υπάρχει μόλυνση από τα πλοία, υπεραλίευση, πλαστικό, πίεση από τους τουρίστες και το νερό στη Μεσόγειο αλλάζει κάθε εκατό χρόνια.

Αυτό που θέλουν να δείξουν είναι όλους εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά ενεργούν σήμερα για ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Στο πλαίσιο αυτό θα αναδείξουν και την Τήλο που άλλαξε τελείως την ενέργεια.

Κλείνοντας λέει ότι αυτό που είναι ενδιαφέρον με την Ελλάδα είναι πως η χώρα μπήκε σε μπελάδες με την Ευρώπη και μερικοί άνθρωποι ενεργούν για να φτιάξουν την οικονομία, ν’ αλλάξουν τις συνήθειες και αυτό που επιθυμούν να διαδώσουν είναι ότι μπορείς να γίνεις κυρίαρχος του πεπρωμένου σου και του μέλλοντός σου. Και είναι πολύ σημαντικό στην Ελλάδα να προστατεύεις το περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλη καθυστέρηση στην κυκλοφορία οχημάτων και μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών στην περιοχή Τσαΐρι λόγω έργων

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες