Επίθεση στον Μ. Κόνσολα από τη γενική γραμματεία του υπουργείου Τουρισμού

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κα Ευρυδίκη Κουρνέτα σε συνέχεια απαξιωτικών τοποθετήσεων  του Τομεάρχη Τουρισμού της  αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ΑΣΤΕ Ρόδου που δημοσιεύτηκαν και αναπαρήχθησαν σε τοπικά μέσα, αναφέρει:

“Ο κ. Μάνος Κόνσολας, Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας εκτράπηκε τις τελευταίες ημέρες σε συκοφαντίες και άστοχες δηλώσεις κατά των εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου Τουρισμού, που δείχνουν παντελή έλλειψη ψυχραιμίας και πολιτικών επιχειρημάτων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η τελευταία αήθης επίθεσή του κατά όλων των Καθηγητών της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης, μονίμων και ωρομισθίων,  συνδυάζεται με την απόλυτη ταύτισή του με μεμονωμένες «φωνές συνδικαλισμού» που εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες.

Επέλεξε ατυχώς να χρησιμοποιήσει ως αιχμή της αντιπολιτευτικής του τακτικής την ΑΣΤΕΡ, την πρώτη σχολή στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης από το 1956, η οποία διαθέτει μακρόχρονη συνεισφορά στην κατάρτιση στελεχών.

Είναι τουλάχιστον θράσος να μιλάει ο κ. Κόνσολας για «υποβάθμιση και κατάρρευση της ΑΣΤΕΡ» όταν είναι γνωστό ότι οι ίδιοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησής τους, απαξίωσαν με συντονισμένες ενέργειες την τουριστική εκπαίδευση.

Κατήργησαν τον ΟΤΕΚ ως αυτόνομο οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τον Ιανουάριο του 2013.

Έκλεισαν  τις Σχολές Ξεναγών και τις  ΕΠΑΣ αμέσως μετά, το 2014.
Υποβάθμισαν τις ΑΣΤΕ και τα δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού.

Ειδικότερα,  για την ΑΣΤΕ Ρόδου προέβησαν στο κλείσιμο και των δομών της εστίας  στέγασης και φιλοξενίας των σπουδαστών.

Αναμέναμε ότι ο ίδιος, ως Καθηγητής, θα αντιλαμβανόταν ότι η τουριστική εκπαίδευση, η δια βίου μάθηση και η μετεκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή τομείς υψηλής προτεραιότητας για την Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Τουρισμού. Οι πολιτικές του εξαγγελίες είναι άλλωστε πλήρης αντιγραφή των δικών μας ενεργειών και αποτελεσμάτων.

Στην υλοποιούμενη εθνική τουριστική πολιτική μας θέσαμε ως προτεραιότητα και ήδη ολοκληρώνουμε  την συνολική αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της Δημόσιας Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και πιο συγκεκριμένα

- τη  ριζική αναβάθμιση των ΑΣΤΕ,
- την ενδυνάμωση των δημοσίων ΙΕΚ Τουρισμού,
- την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την Ψηφιακή Μάθηση,
- τον  εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων τουριστικής εκπαίδευσης με βάση τα διεθνή πρότυπα μέσα από την εισαγωγή πρακτικών ψηφιακής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης.

Απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχολών μας, που άστοχα ο κ. Κόνσολας επιχειρεί να υποτιμήσει, είναι ότι οι απόφοιτοι των Δημόσιων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και  ιδιαίτερα οι απόφοιτοι της ΑΣΤΕΡ, σήμερα στελεχώνουν έναν σημαντικότατο αριθμό Τουριστικών Επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.   

Και αυτό αποτελεί μια διάκριση Ποιότητας για το υψηλό επίπεδο Εκπαίδευσης που παρέχουμε σε ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα δημόσια τουριστικά εκπαιδευτήρια στην Ελλάδα.   

Ο  τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πεδίο μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων».