Επαναπροκήρυξη για τους νέους αγρότες

Επαναπροκήρυξη για τους νέους αγρότες

Επαναπροκήρυξη για τους νέους αγρότες

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 489 ΦΟΡΕΣ

Ζήτησε από τον υπουργό η Περιφέρεια

Αίτημα για επαναπροκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών, κατέθεσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης, καθώς υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους νέους να ενταχθούν οι οποίοι όμως, δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες.

Όπως τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αιτήσεις νέων αγροτών από τη δεύτερη επαναπροκήρυξη που έληξε ανήλθαν σε 108 αφορούν νέους αγρότες και θα υποβληθούν πολύ γρήγορα στη διαχειριστική αρχή για αξιολόγηση.

Από τη Δωδεκάνησο υπήρξαν 47 αιτήσεις και 61 από τις Κυκλάδες, εκ των οποίων 20 αφορούν τη Ρόδο, 8 την Κω, 4 την Κάλυμνο, 12 τη Λέρο, 1 την Αστυπάλαια και 2 την Κάρπαθο.

«Λόγω του ότι το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημά μας να είναι ανοιχτή η αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το 2018 έχουμε υποβάλει αίτημα και για τρίτη επαναπροκήρυξη του προγράμματος κάτι που εξετάζει το υπουργείο γιατί είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν νέοι που θέλουν να ενταχθούν και δεν πρόλαβαν λόγω της προθεσμίας» είπε ο αντιπεριφερειάρχης,

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης έκανε γνωστό ότι στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Περιφέρειας στη Σύρο τέθηκαν και τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής που πρόκειται να δημοπρατήσει ώστε να έχει κάθε νησί το δικό του σχέδιο. Όμως πρέπει να γίνει τροποποιήση του ‘αρθρου που ορίζει την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να είναι έτοιμα τα σχέδια, μία χρονοβόρα διαδικασία.

Ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε από τον υπουργό τη μεταφορά της αρμοδιότητας των ΤΟΕΒ που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε αυτό είναι στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Σημειώνεται επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα κληθούν οι Περιφέρειες για συζήτηση στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης που έχει να κάνει και με την απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των ανεπιτήρητων και αδέσποτων ζώων σε αυτές, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, ενώ δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό και οι πόροι.

Σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφική σύμπραξη ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε τα εξής: «διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν νέα αιτήματα από φορείς της Περιφέρειας που θέλουν να συμμετάσχουν , κάτι που μας αναγκάζει να δώσουμε νέα παράταση για να καταστεί δυνατό να εισαχθούν και αυτοί.

Πάντως η διαδικασία είναι προς το τέλος της καθώς έχει συνταχθεί το καταστατικό, θα σταλεί και στους νέους φορείς που θέλουν να συμμετάσχουν για να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση μεταξύ της Περιφέρειας και των φορέων που θέλουν να συμμετάσχουν ώστε τα συμβούλιά τους να αποφασίσουν για την έγκρισή της ώστε να αρχίσει να λειτουργεί».

Ενημερώνοντας για τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο για τα ελάφια, υπάρχει όπως είπε απόφαση να διαθέσει η Περιφέρεια τους πόρους που απαιτούνται για τη μελέτη καταμέτρησης του πληθυσμού που θα περιλαμβάνει και πρόταση διαχείρισης.

Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός ζήτησε μέτρα που μπορούν να ξεκινήσουν ώστε να υπάρχει ανακούφιση στους παραγωγούς από το πρόβλημα. Σημειώνεται ότι το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ενδιαφέρεται για την εκπόνησή της ενώ, το κόστος της θα επανυπολιγιστεί. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για την ολοκλήρωσή της και σκοπός είναι να προστατευτεί το ελάφι αλλά και οι καλλιέργειες. Σε 15 μέρες αναμένεται ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση.

Τέλος ο κ. Ζαννετίδης ανακοίνωσε ότι χτες στάλθηκε στην Περιφέρεια η έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση για τη νέα προγραμματική σύμβαση με την ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ενώ αναμένεται και η έγκριση του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου τις επόμενες μέρες ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η λειτουργία της.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο