Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων: Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά, απολογισμός  - προβληματισμός

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς συμμετείχε στις εκδηλώσεις «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ», που διοργάνωσε ο Δήμος του Πειραιά από  1 έως και 10 Ιουνίου, προβάλλοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτιστική παράδοση της Δωδεκανήσου και δίνοντας την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες των Δωδεκανησιακών περιπτέρων, να γευτούν παραδοσιακές συνταγές και να γνωρίσουν τα προϊόντα των νησιών μας.

Στο διαγωνισμό μαγειρικής, που έλαβαν μέρος σωματεία από όλη την Ελλάδα, η Δωδεκάνησος διακρίθηκε με την παρουσία πιάτων, από Κάλυμνο, Κάσο, Κω, Λέρο και Σύμη. Η προετοιμασία, το μαγείρεμα και η παρουσίαση έγινε με πολύ κόπο και πολύ μεράκι από συμπατριώτες και συμπατριώτισσες της παροικίας μας, με αντάλλαγμα την επιβράβευση τόσο των κριτών του διαγωνισμού, όσο και των χιλιάδων επισκεπτών!

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να υστερήσει η Ομοσπονδία μας στην παρουσίαση μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων.

Η φετινή ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του χορευτικού του Δήμου Λειψών, που ήρθε στον Πειραιά, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις και χάρισε μοναδικές στιγμές στους επισκέπτες για 2 βραδιές στο Πασσαλιμάνι. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν και η Δωδεκανησιακή παρουσία στο Βεάκειο θέατρο, με 3 συγκροτήματα από τα 10 που παρουσιάστηκαν: Λέρικο, Καστελλοριζιακό και Πανδωδεκανησιακό!

 


Ιδιαίτερη ήταν και η εκδήλωση παρουσίασης ντοκυμανταίρ για τη ζωή των σφουγγαράδων της Καλύμνου στο Μουσείο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Καλυμνίων με την Ένωση Καλυμνίων Αττικής, η οποία έκλεισε με τη μοναδική εκτέλεση του «Μηχανικού» από Καλύμνιους μουσικούς και χορευτές.

Επιπρόσθετα, συνεχίζεται  η συνεργασία της Ομοσπονδίας μας με τα ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ του Πειραιά, προκειμένου να δίνονται δυνατότητες σπουδών και εργασίας στους νέους μας,  σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονική περίοδο, που όλοι βιώνουμε. Η εν λόγω συνεργασία,  περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

- Χορήγηση δύο (2) δωρεάν υποτροφιών, μέσω της Ομοσπονδίας μας, στα ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, κάθε χρόνο

- Έκπτωση 50% σε όσους νέους Δωδεκανήσιους θέλουν να παρακολουθήσουν προγράμματα σπουδών στα ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ, μετά από σχετική αίτησή τους στην Ομοσπονδία μας.

Θερμές ευχαριστίες αποστέλλουμε στην εταιρεία ΒΑΠ ΚΟΥΓΙΟΣ ΑΒΕΕ, που πάντοτε ανταποκρίνεται σε κάθε μας εκδήλωση με  προσφορά αναψυκτικών και μπύρας.
 

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους συμπατριώτες της παροικίας μας, με την πολύτιμη συνδρομή των οποίων, η Δωδεκάνησος κράτησε ακόμη μια φορά ψηλά τη σημαία της.

Ελπίζουμε σε προσεχείς εκδηλώσεις μας, να έχουμε και κάποια συνδρομή από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δωδεκανήσου, αφού όλοι αγωνιζόμαστε  για την προβολή των νησιών μας, με ανιδιοτέλεια.