Σε εξέλιξη υγειονομικοί έλεγχοι από την Περιφέρεια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι υγειονομικοί έλεγχοι της Περιφέρειας που υλοποιούνται με σκοπό την προστασία του κοινού και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. 

Μάλιστα όπως δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής μέριμνας Θωμάς Σωτρίλλης,  εκτελούνται υγειονομικοί έλεγχοι κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της αύξησης της θερμοκρασίας που  μπορεί να προκαλέσουν κάποιες αναπνευστικές και εντερικές λοιμώξεις σε ντόπιους και ξένους χωρίς να έχουν διαπιστωθεί σοβαρές παραβάσεις.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής μέριμνας κ. Θωμάς Σωτρίλλης
Ο αντιπεριφερειάρχης υγείας και κοινωνικής μέριμνας κ. Θωμάς Σωτρίλλης

«Έχουμε επιστήσει την προσοχή του προσωπικού των καταστημάτων υγειονομικού ελέγχου για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εκεί έχουμε παραβάσεις μικρής εμβέλειας, όσον αφορά τον εξοπλισμό. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετά τον πρώτο έλεγχο, και αφού επιστήσουμε την προσοχή των καταστηματαρχών για το τι πρέπει να διορθώσουν να τους δώσουμε περιθώριο δύο μηνών. Επανέρχεται το κλιμάκιο και αν και στον δεύτερο έλεγχο έχουμε τα ίδια αποτελέσματα τότε επιβάλλεται πλέον η άμεση αποκατάσταση και αν όχι, ακολουθείται η δικαστική οδός και η επιβολή προστίμου. 

Και όταν λέμε εξοπλισμός εννοούμε αυτόν που αφορά την υγιεινή της παρασκευής των τροφίμων και των γευμάτων. Μιλάμε για το αν υπάρχει σαπούνι στη βρύση, χαρτί, τα ψυγεία να λειτουργούν σωστά, αν τα λάστιχα των ψυγείων είναι φθαρμένα και σκουριασμένες οι σκάρες, ή αν τα τρόφιμα που αποθηκεύονται έχουν ημερομηνίες παρασκευής. Υπάρχει κατάλογος από το υπουργείο με βάση τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι» είπε συγκεκριμένα ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες λειτουργίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας. 

Όπως είπε οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχουν αρκετούς εργαζόμενους που φέρνουν τα βιβλιάριά τους για σφράγιση με εργαστηριακό έλεγχο και εξετάσεις ειδικά στον τομέα της παρασκευής φαγητών και ποτών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, με σκοπό την προστασία του κοινού.

Ο κ. Σωτρίλλης αναφέρθηκε και στους ελέγχους που γίνονται για την ποιότητα του νερού ενώ μιλώντας ειδικά για τη Ρόδο είπε τα εξής: «Χτες υπέγραψα τα αποτελέσματα αρκετών ελέγχων νερού από διάφορες περιοχές της Ρόδου, και σύμφωνα με αυτά δεν υπάρχει κάποιο δείγμα νερού με πρόβλημα, απλά συστήσαμε σε κάποιες κοινότητες να λάβουν επιπλέον μέτρα, για το σκέπασμα των δεξαμενών. Η μία από τις περιπτώσεις αφορά τη Σορωνή όπου το σκέπασμα της δεξαμενής είναι σκουριασμένο και δεν κλειδώνει».

Για τους γιατρούς στα νησιά
Ο αντιπεριφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κάλυψης με γιατρούς των νησιών και των δυσπρόσιτων περιοχών τονίζοντας ότι είχε την ευκαιρία στο αναπτυξιακό συνέδριο της Σύρου να θέσει και πάλι στους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας κ. κ. Πολάκη και Ξανθό, τις θέσεις της περιφέρειας για τα αγροτικά ιατρεία.

«Ήταν ένα θέμα που οι ίδιοι δεν ήξεραν. Ζητάμε σαν Περιφέρεια οι διορισμοί των αγροτικών γιατρών να είναι διετείς και αν είναι δυνατόν να είναι ειδικευμένοι γενικής ιατρικής ή παθολόγοι. Μένοντας ο γιατρός δύο χρόνια σε έναν τόπο γνωρίζει τους ασθενείς, τους «δρομολογεί» όσον αφορά τη θεραπεία και δε χρειάζεται να αλλάζει συνεχώς η αγωγή. 

Επίσης αυτό θα δώσει κίνητρα και ειδικά τη συνυπηρέτηση. Με αυτό θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα νησιά γιατί ο γιατρός παρέχει σιγουριά. Αν παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να στέλνεται και ένας παιδίατρος εκ περιτροπής, το οποίο το ζητήσαμε επίσης, τότε θα ανοίξουν και τα σχολεία.

Τα σχολεία στα χωριά μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί δεν υπάρχουν παιδιά» δήλωσε για το θέμα ο κ. Σωτρίλλης και πρόσθεσε τα εξής: «Από τη συζήτηση που έγινε φάνηκε να ενστερνίζονται και οι δύο την άποψη της Περιφέρειας ενώ άλλη μία πρόταση που κάναμε εμείς ήταν στα άγονα ιατρεία, το καλοκαίρι να δίνεται η δυνατότητα να τα επισκέπτονται γιατροί από μεγάλα νοσοκομεία για ένα δίμηνο ώστε παράλληλα με τον τοπικό αγροτικό γιατρό, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ένα βασικό στοιχείο ήταν η διασύνδεση που πρέπει να έχει μέσω τηλεϊατρικής ο γιατρός με τα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας, κάτι που σήμερα δεν ισχύει. Το σύστημα ποτέ δεν λειτούργησε γιατί ποτέ δεν υπήρχε ένας γιατρός υπεύθυνος από το αντίστοιχο νοσοκομείο με το οποίο υπήρχε διασύνδεση του αγροτικού, για να μπορέσει να δώσει πληροφορίες. Τις περισσότερες φορές δε λειτουργούσε και η γραμμή…»

Εξηγώντας την κατάσταση ο κ. Σωτρίλλης τόνισε ότι ένας αγροτικός γιατρός όταν πάει σε ένα απομονωμένο νησί φοβάται το… περιστατικό μήπως δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει. «Γι΄αυτό ζητάμε ειδικευμένο γιατρό για μία διετία με κίνητρα και τουλάχιστον για δύο μήνες το καλοκαίρι ένας γιατρός από μεγάλο νοσοκομείο να μεταλαμπαδεύσει κάποιες περισσότερες γνώσεις στον αγροτικό γιατρό» είπε.

Επίσης όπως έκανε γνωστό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο τέθηκε θέμα παιδιάτρου, καθώς πολλές οικογένειες, όπως είπε, φεύγουν από την Παρασκευή με το καράβι και έρχονται στη Ρόδο, για να φέρουν τα παιδιά τους ώστε να κάνουν τα εμβόλιά τους και να φύγουν και πάλι τη Δευτέρα, γιατί το αεροπορικό εισιτήριο είναι απαγορευτικό και κοστίζει μία απλή μετάβαση 96 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε «η Περιφέρεια κατέθεσε μία αίτηση στη 2η ΥΠΕ ώστε να μας επιτρέψει μετά από το θόρυβο που έγινε ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις των γιατρών ένας γιατρός παιδίατρος εκ περιτροπής μία φορά το μήνα, να πηγαίνει στο Καστελόριζο για να φροντίζει τα παιδιά. Η σχετική επιστολή εγράφη σε συνεννόηση με τον ιατρικό σύλλογο.

Τα έξοδα παραμονής, και φαγητού, τα αναλαμβάνουν οι κάτοικοι του Καστελορίζου. Πιστεύω ότι θα έχουμε θετική απάντηση γιατί οι προϋποθέσεις που θέτει η 2η ΥΠΕ για τη μετακίνηση των γιατρών από το ένα νησί στο άλλο τα θεωρώ υπερβολικά. Πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν γιατροί που αφιερώνουν το χρόνο τους για να βοηθήσουν κόσμο. Αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να λήξει κάποια στιγμή με παρέμβαση του υπουργείου γιατί τα νησιά μας χρειάζονται την παρουσία των γιατρών».