Ποινές κάθειρξης σε δύο για τα δάνεια με πλαστά δικαιολογητικά

Ποινές κάθειρξης σε δύο για  τα δάνεια με πλαστά δικαιολογητικά

Ποινές κάθειρξης σε δύο για τα δάνεια με πλαστά δικαιολογητικά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 479 ΦΟΡΕΣ

Από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου

«Βαριές» ποινές επιβλήθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου σε δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση εκταμίευσης δανείων με πλαστά δικαιολογητικά.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο για πλαστογραφία και απλή συνέργεια σε απάτη σε βαθμό κακουργήματος τον 49χρονο λογιστή και του επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών, ενώ ένοχος κρίθηκε και ο συγκατηγορούμενός του (Γ.Κ.), ο οποίος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας σε απάτη τετελεσμένη και σε απόπειρα σε βαθμό κακουργήματος.

Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου με την ίδια απόφαση μετέτρεψε την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, και παύει λόγω παραγραφής.
Σημειώνεται πως πρωτόδικα ο λογιστής είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών και φυλάκιση 5 μηνών με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη, ο καταδικασθείς συγκατηγορούμενός του σε κάθειρξη 6 ετών και φυλάκιση 10 μηνών, ενώ οι δύο που απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής σε κάθειρξη 7 ετών και φυλάκιση 3 μηνών έκαστος. Το πρωτόδικο δικαστήριο είχε αποφασίσει οι εφέσεις μόνο για τους δύο πρώτους να μην έχουν αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγοροι υπεράσπισης παραστάθηκαν οι κ.κ. Ματούλα Παπαβεργή για τον λογιστή και Στέλιος Κιουρτζής και Σεβαστιανός Κούρκουλος για τους δύο που απαλλάχθηκαν.

Η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί τον Ιούνιο του 2008 από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, οι οποίοι είχαν συλλάβει τον 49χρονο (τότε ήταν 40 ετών) λογιστή που θεωρείται και ως ένα από τα βασικά άτομα που κατηγορούνται, τα δύο αδέλφια ηλικίας 41 και 32 ετών (τότε ήταν 34 και 25 ετών αντίστοιχα) οικοδόμοι, δύο γυναίκες ηλικίας 23 ετών κάτοικοι Ρόδου και Ιαλυσού, καθώς και τον 31χρονο κάτοικο Ρόδου ως μέλη «σπείρας» που με πλαστά δικαιολογητικά κατάφερνε να παίρνει δάνεια από τράπεζες, με τη «βοήθεια» επίσης δύο λογιστών από Αθήνα και Λαμία.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορείται και η 40χρονη αλλοδαπή από τη Βουλγαρία, η οποία φέρεται να εκταμίευσε δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με πλαστά δικαιολογητικά.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι συλληφθέντες λειτουργούσαν βάσει οργανωμένου σχεδίου και με τη βοήθεια ακόμη δύο ατόμων (λογιστών) από την Αθήνα και τη Λαμία, οι οποίοι και αναζητούνται.

Στα «μαλακά» για την υπεξαίρεση
Σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου ο 49χρονος λογιστής κατηγορούμενος για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κας. Ματούλας Παπαβεργή, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο αναγνωρίζοντάς του ελαφρυντικά και του επέβαλε την παραπάνω ποινή.
Σημειώνεται πως για αυτή την υπόθεση ο 49χρονος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 3 ετών μετατρεπόμενη προς 5 ευρώ την ημέρα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο 49χρονος ήταν λογιστής σε επιχείρηση παντοπωλείου στην περιοχή μας, ο ιδιοκτήτης του οποίου το χρονικό διάστημα από τις 19 Μαρτίου 2002 έως τις 31 Ιουλίου 2006 του έδινε κανονικά τα χρήματα για να πληρώσει τις απαιτούμενες εισφορές στο ΙΚΑ, όμως ο 49χρονος δεν το έκανε αλλά κράτησε ο ίδιος τα χρήματα. Έτσι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ζημιώθηκε για το ποσό των 14.642 ευρώ, το οποίο με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 26.933 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Κατηγορούνται ότι εξασφάλιζαν κατάλυμα σε παράτυπες μετανάστες στη Ρόδο

75χρονος επιχειρηματίας κατηγορείται για λαθρεμπορία κατ’ εξακολούθηση

39χρονος κατηγορείται για κλοπή ενέργειας

Συνελήφθη 20χρονος στη Ρόδο για επικίνδυνη οδήγηση και βία κατά αστυνομικών

45χρονος συνελήφθη στη Ρόδο για κλοπή τραπεζικής κάρτας

Θα δικαστεί 39χρονος που μετέφερε ηρωίνη και μεθαδόνη

37 δενδρύλλια κάνναβης καλλιεργούσαν 31χρονος και 22χρονη σε αυτοσχέδια θερμοκήπια στην Κάλυμνο

Απερρίφθη η αίτηση για τους εργαζόμενους της «ΡΟΔΑ»