«Η Ρόδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο»

 Τον παλιό προπονητή του Διαγόρα της Α’ Εθνικής, Τόζα Βεσελίνοβιτς, μνημονεύει ο εκπαιδευτικός Στέφανος Κλιάφας, με την ευκαιρία της έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας. Ο αείμνηστος Τόζα Βεσελίνοβιτς («έφυγε» από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, σε ηλικία 87 ετών) υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα, συμμετείχε ως ποδοσφαιριστής με τα χρώματα της πάλαι ποτέ ενωμένης Γιουγκοσλαβίας σε δύο Μουντιάλ και άφησε το αποτύπωμά του στην ποδοσφαιρική ιστορία του νησιού. Ο κ. Κλιάφας θυμίζει ποιος ήταν ο σπουδαίος, Σέρβος στην καταγωγή, επιθετικός και προπονητής:  

  «Η 21η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πλέον γεγονός. Πολλοί παίκτες, από το 1930 όπου διοργανώθηκε το πρώτο στην Ουρουγουάη, είχαν την τιμή να αγωνισθούν σε αυτό. Όλοι όσοι κλώτσησαν μπάλα κάποια στιγμή, ονειρεύτηκαν τη συμμετοχή τους με το εθνόσημο στο στήθος.  Αποτελεί ύψιστη τιμή για έναν παίκτη να βρεθεί σε ένα Μουντιάλ. Ένας από αυτούς τους τιμημένους ποδοσφαιριστές, έχει περάσει κι από ομάδα του νησιού μας.

Ο λόγος γίνεται για τον Τόζα Βεσελίνοβιτς. O Γιουγκοσλάβος που έγραψε 4 συμμετοχές σε δύο διοργανώσεις, κάθισε στον πάγκο του Διαγόρα της σεζόν 1986-1987 στην Α’ Εθνική.

Πέρασμα από την Ελλάδα: Ο Βεσελίνοβιτς είχε πλούσιο βιογραφικό αναφορικά με τους πάγκους όπου εργάστηκε, τόσο σε συλλογικό, όσο και εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα κάθισε στους πάγκους του Ολυμπιακού για μια τριετία, μεταξύ των σεζόν 1977-80, του Απόλλωνα Αθηνών τη σεζόν 1985-86, του Διαγόρα Ρόδου τη σεζόν 1986-87, της Α.Ε.Κ τη σεζόν 1987-88. Το δεύτερο μισό της σεζόν 1991-92 βρέθηκε στον πάγκο του Πανσερραϊκού με τον οποίο υποβιβάστηκε στη Β' Εθνική. Με τον Εθνικού Πειραιώς τη σεζόν 1997-98 και τέλος το 2006-2007 άρχισε τη χρονιά στον Αιολικό στη Γ' Εθνική, ωστόσο αποχώρησε τον Σεπτέμβριο μετά από μόλις έναν αγώνα.

Παρουσία σε Μουντιάλ: Έγραψε 4 συμμετοχές στα δύο παγκόσμια κύπελλα που συμμετείχε. Στο πρώτο, το 1954 συμμετείχε στην αποστολή. Το 1958 στη Σουηδία, έπαιξε και τα τέσσερα παιχνίδια σκοράροντας μάλιστα τρεις φορές. Πέτυχε ένα τέρμα κόντρα στην Παραγουάη και δύο κόντρα στην Γαλλία για την φάση των ομίλων. Τέρματα τα οποία έπαιξαν σημαίνοντα ρόλο στην πρόκριση των «Πλάβι» στους «8» εκείνου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.  
Στέφανος Κλιάφας-εκπαιδευτικός»