Βίντεο: Στη Ρόδο άλογα  θεραπεύουν  ανθρώπους!

Και λέγαμε ότι τα ξέραμε όλα! Έ, λοιπόν δεν ξέραμε ότι στη Ρόδο όπως και σε πολλά ακόμα σημεία της χώρας υπάρχει Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας που βοηθάει μικρά παιδιά και ενήλικες να  αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο γιατί δύο άλογα θεραπευτές το… παίρνουν πάνω τους και μαζί με φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλους βελτιώνουν τη ζωή εκείνων που χρειάζεται βελτίωση. Ακόμα κι αν έχεις σκλήρυνση κατά πλάκας, κι αν έχεις κατάθλιψη σε βοηθά ο Άραμης και η Χορβάντα να γίνεις καλύτερα!
 

Η Αμαλία Αντωνιάδου, είναι υποδιευθύντρια του Ειδικού Επαγγελματικού Εργαστηρίου Ρόδου (ΕΕΕΕΚ Ρόδου) το οποίο απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ικανότητες από 14 έως 22 χρόνων. Η αγάπη της όμως για τα ΑΜΕΑ, αλλά και τα ζώα την έφερε κοντά στη Θεραπευτική Ιππασία. Και τα αποτελέσματα με επιμονή και θέληση είναι φανερά!

Από πότε το άλογο θεωρήθηκε θεραπευτής ανθρώπων;
Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για τα άτομα με αναπηρίες είναι γνωστή στους Έλληνες ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Πρώτος ο Ξενοφώντας έγραψε πως «το άλογο είναι ένας καλός δάσκαλος, όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το νου και την καρδιά». Οι Σπαρτιάτες συνήθιζαν να ανεβάζουν τους τραυματισμένους στρατιώτες, κι αυτούς που στη μάχη αποκτούσαν κινητικά προβλήματα, επάνω σε άλογα, τα οποία με ήρεμο και με αργό βηματισμό κινούνταν για αρκετή ώρα με τους τραυματίες ως αναβάτες. Πίστευαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τραυματισμένοι, και κυρίως αυτοί με κινητικές δυσλειτουργίες να έχουν ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση. Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αγγλία  χρησιμοποιήθηκε το άλογο ως θεραπευτικό μέσο για την αποκατάσταση τραυματισμένων στρατιωτών στα νοσοκομεία.

Επιστημονικά πότε τεκμηριώθηκε αυτό;
Η πρώτη επίσημη καταγραφή της περιγραφής της θεραπευτικής ιππασίας και των ιδιοτήτων της, έγινε το 1969 όταν ο Α. Kroger, δάσκαλος ειδικής αγωγής, έγραψε ένα πρωτοποριακό άρθρο με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τα άλογα» θέτοντας μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασκήσιμα και εκπαιδεύσιμα παιδιά με διαταραχές στη συμπεριφορά όπως και για παιδιά και εφήβους με ψυχικές διαταραχές. Διαπίστωσε ότι με τη βοήθεια του αλόγου μπόρεσε να ασκήσει θετική επιρροή στη διαταραγμένη συμπεριφορά αυτών των ατόμων και να βοηθήσει στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη. Από το 1983, η Θεραπευτική Ιππασία άρχισε να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, όπου πέρα από την Αθήνα που υπάρχουν πολλά Κέντρα, υπάρχουν και στα Ιωάννινα, στις Σέρρες, στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο. 

Και τώρα και στη Ρόδο.  Είστε φιλόλογος ειδικής αγωγής, υποδιευθύντρια στα Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστήρια Ρόδου, πώς προέκυψε να ασχοληθείτε και με τη Θεραπευτική Ιππασία;
Έχω έρωτα και με τα ΑΜΕΑ και με τα ζώα και πάντα ήθελα να γνωρίσω το άλογο. Πριν δύο χρόνια έμαθα για πρώτη φορά για τη Θεραπευτική Ιππασία και είπα «αυτό είναι για εμένα». Γράφτηκα στη σχολή στην Αθήνα, έκανα την πρακτική και ξεκίνησα να δημιουργώ το Σύλλογο στη Ρόδο, που ονομάσαμε «Θερα-ιππεύειν», που είναι το Κέντρο Ιπποθεραπείας Ρόδου, και το λειτουργούμε μαζί με το σύζυγό μου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δύο άλογα θεραπευτές τον Άραμη και τη Χορβάντα, στον Ιππικό Όμιλο «Κάδμος» που βρίσκεται στην περιοχή Ασγούρου.

Σε τι ηλικίες απευθύνεστε και ποια προβλήματα αντιμετωπίζονται;
Νοητικές, νευρολογικές, αναπτυξιακές και ψυχολογικές διαταραχές από μωρά δύο ετών έως άτομα 102 ετών. Πιο συγκεκριμένα, η θεραπευτική ιππασία ενδείκνυται μεταξύ άλλων για: εγκεφαλική παράλυση, δισχιδή ράχη, μυϊκή δυστροφία, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικά επεισόδια, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολιομυελίτιδα, τύφλωση-κώφωση, διαταραχές λόγου, απουσία άκρων, σύνδρομο Down, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς, νοητική υστέρηση, υπερκινητικότητα.

Ποια είναι τα οφέλη απ’ αυτές τις συνεδρίες, είναι άμεσα τα αποτελέσματα;
Μαγικό ραβδί δεν υπάρχει. Έχουμε αποτελέσματα σε βάθος χρόνου και το μίνιμουμ προϋποθέτει μία συνεδρία την εβδομάδα. Αναπτύσσει τη συμμετρία του σώματος, βελτιώνει την ισορροπία, ομαλοποιεί τον μυϊκό τόνο, προωθεί τα φυσιολογικά πρότυπα κίνησης, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα και την ένταση του λόγου, βοηθά στο συντονισμό των κινήσεων, βοηθά στην αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, βοηθά στην αύξηση της προσοχής, βοηθάει τον αναβάτη να ξεπεράσει διάφορες φοβίες, αναπτύσσει τον αυτοέλεγχο, την υπομονή και την επιμονή. Αντιμετωπίζει κρίσεις πανικού, καταθλίψεις, διατροφικές διαταραχές. Και μόνο που βρίσκεσαι δίπλα στο άλογο επηρεάζεται η ροή των εγκεφαλικών κυττάρων, κι αυτό αμέσως επιδρά χαλαρωτικά. Και βέβαια με το θεραπευτικό άλογο πρέπει να βρίσκεσαι στο εδώ και τώρα. Να είσαι συγκεντρωμένος εκεί. Είναι ο καθρέφτης σου στην ουσία.

Οι συνεδρίες γίνονται μόνο πάνω στο άλογο;
Όχι. Οι γονείς συχνά έχουν την εντύπωση ότι «ανεβαίνω πάνω στο άλογο». Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Περιλαμβάνει και δραστηριότητες από το έδαφος όπως είναι η ιπποκομία. Και βέβαια μαζί μας είναι φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικοί παιδαγωγοί, ψυχολόγοι, ενώ στο Κέντρο μας έχουμε σύμβουλο ψυχικής υγείας-κοινωνιολόγο, που παρέχει στήριξη στους γονείς τους ίδιους.  

www.hippotherapy-center.gr
email: hippotherapycenterrhodes@gmail.com