Χωρίς καθαριότητα ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου της Ρόδου

Με τέσσερις τετράωρες στάσεις εργασίας «απαντούν»  από τα τέλη του μήνα οι εργαζόμενοι αεροναυτιλίας του αεροδρομίου της Ρόδου, στην παντελή έλλειψη καθαριότητας που παρατηρείται εδώ και περίπου ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του πύργου ελέγχου.

Οι στάσεις μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 30 Ιουνίου, και θα συνεχιστούν την Πέμπτη 5 Ιουλίου, την Τετάρτη 11 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Ιουλίου, ενώ θα διεξάγονται σε διαφορετικές ώρες κάθε φορά.
Μάλιστα ο σύλλογος έστειλε εξώδικο προς τον υπουργό Μεταφορών και προς τον διοικητή της ΥΠΑ ενημερώνοντας για τις αποφάσεις που πάρθηκαν, στο οποίο επισημαίνει παράλληλα ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα.  τότε θα αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά στο εξώδικο αναφέρονται τα εξής:
“Η Γενική Συνέλευση των μελών του Τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων στην Αεροναυτιλία στο Αεροδρόμιο Ρόδου Διαγόρας (δηλαδή οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί Ασφαλείας της Εναέριας Κυκλοφορίας και οι Τηλεπικοινωνιακοί υπάλληλοι), στην έκτακτη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου 2018, αποφάσισε να προκηρύξει επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας τις εξής ημέρες και ώρες:
• Σάββατο 30/06/2018,  01:00 – 05:00 τοπική ώρα.
• Πέμπτη 05/07/2018,  09:00 – 13:00 τοπική ώρα.
• Τετάρτη 11/07/2018, 12:00 – 16:00 τοπική ώρα.
• Κυριακή 15/07/2018, 12:00 – 16:00 τοπική ώρα.

Το αίτιο της κήρυξης των κινητοποιήσεων είναι, η εδώ και ένα χρόνο – από την παράδοση της διαχείρισης των αεροδρομίων στην Fraport – εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων του Πύργου Ελέγχου, η παντελής έλλειψη καθαριότητας, η μη ανταπόκριση της Διοίκησης της ΥΠΑ στις εκκλήσεις μας, οι διαπιστωμένα πλέον από τις Κρατικές Υπηρεσίες Υγείας, επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν στο προσωπικό, από μολυσματικές ασθένειες, τρωκτικά και έντομα, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία του Πύργου Ελέγχου Αεροδρομίου Ρόδου.

Επισημαίνεται ότι στις προκηρυχθείσες στάσεις εργασίας εφαρμόζουμε το Ν.2224/1994 άρθρο 10 παρ. 1 με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1,2,4,5 και 6 του Ν.1915/1990 και ως εκ τούτου ο Τοπικός Σύλλογος Εργαζομένων στην Αεροναυτιλία στο Αεροδρόμιο Ρόδου, στα πλαίσια της λειτουργίας του ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, με επίγνωση της ευθύνης του ως οργάνου και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και το Ν.1264/1982, κατά την διάρκεια της στάσης εργασίας θα παρέχει δια του προσωπικού ασφαλείας το παρακάτω έργο και θα εξυπηρετεί τις παρακάτω πτήσεις:

Α) Πολιτικών και στρατιωτικών α/φών, που υπερίπτανται και διασχίζουν την τερματική περιοχή του αεροδρομίου Ρόδου (RODOS ΤΜΑ).
Β) Ελληνικών και ξένων στρατιωτικών α/φών, που συμμετέχουν σε προγραμματισμένες ασκήσεις.

Γ) Αεροσκαφών που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης.
Δ) Νοσοκομειακές πτήσεις.
Ε) Πτήσεις στις οποίες επιβαίνουν αρχηγοί Κρατών – Πρωθυπουργοί.

Στ) Πτήσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
Ζ) Πτήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα
Η) Πτήσεις Έρευνας και Διάσωσης και τέλος,
Θ) Θα μεριμνά για την συνεχή και αδιάκοπη λειτουργία των συχνοτήτων κινδύνου, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των μηχανημάτων της Υπηρεσίας και την πρόληψη καταστροφών ή ατυχημάτων.

Η σχετική αγγελία (ΝΟΤΑΜ) θα πρέπει να είναι σαφής και απαγορευτική για α/φη που δεν εμπίπτουν στα παραπάνω και προς αποφυγή προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν στη λειτουργία της αεροναυτιλίας και του αερολιμένα, για τη διασφάλιση των οποίων και σύμφωνα με τα παραπάνω είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η ΥΠΑ.

Επισημαίνουμε ότι αποτελεί ευθύνη της Διοίκησης της ΥΠΑ να μην επιτρέπει σε τρίτους (π.χ. προσωπικό αεροπορικών εταιρειών, προσωπικό ΥΠΑ που δεν απεργεί και δεν ανήκει στον ΤΣΕΑ-ΚΑΡΔ κλπ.) να εμπλέκονται σε αντικείμενο έργου που αποτελεί αρμοδιότητα του προσωπικού που απεργεί. Οι δε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργηθούν, σαν συνέπειες της εμπλοκής αυτής, θα βαρύνουν αποκλειστικά την Διοίκηση της ΥΠΑ και όχι βέβαια το προσωπικό ασφαλείας.

Προς τούτο, θα πρέπει η ΥΠΑ να ενημερώσει εγγράφως όλους τους εμπλεκόμενους και την εταιρία διαχείρισης των αεροδρομίων (Fraport Greece), για το θέμα αυτό, η δε παράληψη αυτή θα βαρύνει την Διοίκηση της ΥΠΑ με την ανάλογη ευθύνη.

Το προσωπικό ασφαλείας βάσει του άρθρου 21 του Ν.1264/1982 θα οριστεί από το Σωματείο μας.
Υλοποιώντας την απόφαση της Γ.Σ. του Τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων στην αεροναυτιλία αναμένουμε έστω και την ύστατη ώρα την ανταπόκριση της Υπηρεσίας στις εκκλήσεις μας για την αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής στους χώρους εργασίας μας και την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Διαβεβαιώνουμε το επιβατικό κοινό και τις αεροπορικές εταιρείες ότι οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών Αεροναυτιλίας στο αεροδρόμιο Διαγόρας, στο πλαίσιο του επαγγελματισμού και της υπευθυνότητας με την οποία ασκούμε το έργο μας, καθώς και του σεβασμού προς τον Τουρισμό, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και τη φετινή θερινή περίοδο κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες εργασίας. Επιφυλασσόμενοι σε περίπτωση μη ικανοποιήσεως του αιτήματος μας να επανέλθουμε με νεώτερες κινητοποιήσεις , που θα εξειδικευθούν στο μέλλον.

Τονίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας με κάθε νόμιμο μέσο και καλούμε την πολιτεία να κάνει ό,τι απαιτείται για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών Αεροναυτιλίας στο αεροδρόμιο Διαγόρας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής καλείται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους που απευθύνεται, αντιγράφοντας ολόκληρη στην έκθεση επιδόσεως που θα συντάξει προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.
Συνημμένα να επιδοθούν οι Εκθέσεις αυτοψίας:
α) Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σελ.3
β) Ειδικού Ιατρού Εργασίας κ. Αθηναγόρα Μαυρίδη, σελ.3

Με εντολή Διοικητικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος
Αντώνης Ελευθεριάδης
Ο Γεν. Γραμματέας
Μάνος Καλλιουδάκης”