Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε καταδικασθείς για πορνογραφία

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε 46χρονος από την Κάρπαθο που κατηγορείται για διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, ζητώντας να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών.

Ο 46χρονος είχε συλληφθεί πριν από οχτώ χρόνια και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο με τις κατηγορίες της δημοσίευσης, κατοχής, παρασκευής υλικού πορνογραφίας ανηλίκων που συνδέεται με την απειρία των ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, και κατά συνήθεια και για αποπλάνηση ανηλίκων που δεν έχουν συμπληρώσει τα 10 έτη.

Η δίκη έγινε τον Νοέμβριο του 2014 και ο 46χρονος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Απολογούμενος ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου ο 46χρονος αποδέχτηκε την κατηγορία της κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας δηλώνοντας ωστόσο πως δεν ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση την περίοδο εκείνη και πως δεν ήταν ο εαυτός του, ενώ αρνήθηκε όλα τα υπόλοιπα που του καταλογίζονται.

Κατά της καταδικαστικής σε βάρος του απόφασης, ο 46χρονος άσκησε έφεση και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δωδεκανήσου στις 7 Νοεμβρίου 2016. 
Ωστόσο το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν μείωσε ούτε μέρα την ποινή του 46χρονου, παρά τους αυτοτελείς ισχυρισμούς που ανέπτυξε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κώστας Διακονής, και διατήρησε την ίδια ποινή για τον κατηγορούμενο.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ακροαματική διαδικασία στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο κ. Διακονής υπέβαλε ένσταση για απόλυτη ακυρότητα της πρωτόδικης διαδικασίας, καθώς, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, το σύνολο του αποδεικτικού υλικού που στήριξε την κατηγορία για τον πελάτη προέρχονταν «από απαγορευμένη αστυνομική παγίδευση».
Με πρόταση του εισαγγελέα της έδρας η ένσταση απορρίφθηκε, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης αναφέρθηκε και σε τρεις λόγους έφεσης της υπόθεσης του 46χρονου.

Όπως ο ίδιος είπε, ο πρώτος λόγος αφορά την κακή εκτίμηση των αποδείξεων διότι ο πελάτης του ουδέποτε κατέστη κάτοχος του υλικού αυτού και τόνισε ότι ο υπολογιστής του μπορεί να είχε σύνδεση με το διαδίκτυο αλλά βρισκόταν εκτός λειτουργίας, καθώς ήταν χαλασμένος και δεν μπορούσε να ανοίξει.

Επίσης ως δεύτερο λόγο ο κ. Διακονής ανέφερε την εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διατάξεως, διευκρινίζοντας ότι το πρωτόδικο δικαστήριο αποδέχτηκε και την κατ’ εξακολούθηση αλλά και την κατά συνήθεια διάπραξη του αδικήματος από τον πελάτη του.

Η σύλληψη
Ο 46χρονος συνελήφθη την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008 το βράδυ στο πλαίσιο έρευνας που έγινε σε διεθνές επίπεδο από τις αστυνομικές αρχές των συνεργαζόμενων χωρών, για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής πορνογραφίας.
Ο δράστης διέμενε μόνιμα σε χωριό της Καρπάθου τα τελευταία χρόνια και εργαζόταν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του νησιού μέχρι που έληξε η σύμβασή του. Παράλληλα διατηρούσε μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια (μικρό ξενοδοχείο) και μία καφετέρια στην κοινότητα.

Εκεί ο 46χρονος φέρεται να είχε τοποθετήσει ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου μέσω των chat rooms «προσκαλούσε» άλλους παιδόφιλους από την Ευρώπη και τον Καναδά να επισκεφθούν το ξενοδοχείο του στην Κάρπαθο έχοντας μαζί τους τα παιδιά τους προκειμένου να τα ανταλλάξουν μεταξύ τους και να πραγματοποιούν σεξουαλικά όργια!

Μάλιστα σύμφωνα με την αστυνομία, διαφήμιζε σε παιδεραστές το ξενοδοχείο του, υποσχόμενος δωρεάν διακοπές στην Κάρπαθο με μοναδικό αντάλλαγμα να ασελγήσει στα ανήλικα παιδιά τους!
Επίσης, ο ίδιος χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα διακινούσε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν έλεγχο στο σπίτι του δράστη, όπου είχε κρύψει επιμελώς και αποθηκεύσει σε σκληρούς δίσκους πλήθος αρχείων με πολύ σκληρό περιεχόμενο πορνογραφίας ανηλίκων.

Συνολικά κατασχέθηκαν έξι σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή με τέτοιο αρχείο, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με δύο μνήμες αποθήκευσης, τα οποία στάλθηκαν στη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.
Σε βάρος του ασκήθηκαν βαρύτατες ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για αποπλάνηση ανηλίκων και διακίνηση πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες όπως αυτές του αποδίδονται και κάνει λόγο «για παρεξήγηση που προέκυψε από πλάκα που έκανε σε συνομιλίες που είχε στο διαδίκτυο».
Μετά την απολογία του ο 46χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος σε σωφρονιστικό ίδρυμα, ωστόσο προσέφυγε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο τον Μάιο του 2009 αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος έως την εξέταση της υπόθεσής του από το αρμόδιο δικαστήριο, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισής του κάθε 1η και 16η του μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ποσού 25.000 ευρώ.