Χωρίς ιατρική κάλυψη η Κάσος

Χωρίς ιατρική κάλυψη είναι το νησί της Κάσου, όπως καταγγέλλει με επιστολή του, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Νικολάου.

Η επιστολή στάλθηκε στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και αναφέρονται σ’ αυτήν τα εξής:
«Κύριοι,
Το νησί μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ιατρικής κάλυψης μετά τη μετάθεση του επί δεκαετίας, σχεδόν, ιατρού μας κ. Νικολάου Συμσερίδη.

Το πολυδύναμο, κατ’ όνομα, ιατρείο μας στελεχώνεται πλέον μόνο από έναν στρατιώτη ιατρό, που θα υπηρετήσει για λίγους μήνες ακόμα και ο οποίος, όπως είναι φυσικό δεν έχει ειδικότητα και εμπειρία. Οι φιλότιμες προσπάθειές του καταβάλλονται από το βάρος της ευθύνης που έχει επωμισθεί. Υπάρχει, επιπλέον, το ενδεχόμενο μη υπομένοντας αυτό το δυσανάλογο βάρος, να επιδιώξει τη μετάθεσή του.

Με την τουριστική περίοδο επί θύραις, κατά την οποία τριπλασιάζεται και τετραπλασιάζεται ο πληθυσμός, με την άφιξη πολλών ατόμων μεταξύ των οποίων και αρκετά ευάλωτων ομάδων (βρέφη, μικρά παιδιά, υπερήλικες), το πρόβλημα γίνεται εκρηκτικό.

Σε μια εποχή που οι οικονομικές δυσκολίες οδηγούν πολλούς Κασιώτες παραγωγικών ηλικών στη μετανάστευση, το ζήτημα της ιατρικής κάλυψης έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί τάση φυγής, πριν ακόμα στερηθούμε οριστικά τις υπηρεσίες του κ. Συμσερίδη.

Η ανάγκη της κάλυψης της θέσης του Γενικού Ιατρού στο Πολυδύναμο Ιατρείο Κάσου, αλλά και η πλήρης στελέχωσή του είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ να γίνουν άμεσα. Η έλλειψη στοιχειώδους περίθαλψης για τους κατοίκους ενός ακριτικού νησιού θλιβόμαστε να παρατηρούμε ότι δεν αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα και την ταχύτητα που απαιτούν οι έκτακτες συνθήκες.

Ο Δήμος μας, απογυμνωμένος από αρμοδιότητες και έρμαιο μιας παράλογης γραφειοκρατίας, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπίσει το δικαίωμα ύπαρξης των δημοτών του, και θέτει τη ΔΥΠΕ και συνολικά το Υπουργείο Υγείας προ των ευθυνών του.
Ελπίζουμε στην άμεση λύση του ζητήματος, με τρόπο ικανοποιητικό και μακροπρόθεσμο.

Για τον Δήμο Κάσου
Γιάννης Νικολάου
Αντιδήμαρχος».