Με εκπροσώπους 25 χωρών σήμερα η διάσκεψη της Ρόδου

Το "πνεύμα της Ρόδου" για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζει στο γόνιμο έδαφος της θετικής ατζέντας που διάνοιξε η ελληνική διπλωματία. Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες της σήμερα και επί ένα διήμερο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπροσώπους από 25 χώρες και διεθνείς οργανισμούς να καθίσουν γύρω από το τραπέζι και να συνεκτιμήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή επιχειρώντας ένα ακόμη βήμα για διάλογο και συνεργασία. 
 
Από ένα σχήμα 8+8, αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών που είχε δρομολογήσει με πρωτοβουλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το 2016, σήμερα στην τρίτη της διεξαγωγή η Διάσκεψη της Ρόδου βρίσκεται ακόμα πιο ενισχυμένη με τη συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων από τον ΟΗΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, ενώ μαζί με τις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ομάν, Κύπρος, Βουλγαρία, Αλβανία, Αίγυπτος, Λίβανος, Αλγερία, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Κροατία, Ιορδανία, Κατάρ, Τυνησία, Μαρόκο) έχουν προσέλθει ως παρατηρητές και το Βιετνάμ, η Κολομβία και η Ινδονησία. 

Βασικός στόχος της Διάσκεψης είναι η αναζήτηση νέων τρόπων ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε ποικίλους τομείς προς όφελος των λαών της περιοχής, μία θετική ατζέντα την οποία προωθεί με κάθε τρόπο και πολλές πρωτοβουλίες την τελευταία τριετία ο Ν. Κοτζιάς ως βασικό εργαλείο της ελληνικής διπλωματίας με στόχο την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου χώρας μας.

Ειδικότερα, η Διάσκεψη θα έχει ως θέμα τη διαμόρφωση μίας θετικής ατζέντας για τη σταθερότητα και την ευημερία ("The Spirit of Rhodes: Shaping a Positive Agenda for Stability and Prosperity").
Στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης, σήμερα, οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην εξέταση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην περιοχή, καθώς πολλά έχουν μεσολαβήσει από την προ έτους προηγούμενη 2η Διάσκεψη στο περιβάλλον ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, όπως τόνισαν διπλωματικές πηγές, διανύει τον όγδοο πια χρόνο και, έχοντας ήδη στοιχίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο Σύριους, εισέρχεται σε νέα φάση μετά την υποχώρηση του ISIS. Αυτή χαρακτηρίζεται από οξυνόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, απομακρύνοντας έτσι την προοπτική ειρήνευσης και επιστροφής στην προηγούμενη κατάσταση και την ομαλότητα στο άμεσο μέλλον. Με τον μισό πληθυσμό της Συρίας εκτοπισμένο και τη χώρα σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, οι προκλήσεις της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους μέσω της διασφάλισης συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης, καθώς και του υψηλού κόστους για την ανοικοδόμηση της χώρας, απαιτούν αποφασιστικότητα και συντονισμό δυνάμεων των χωρών της περιοχής. Η καλή είδηση, εξάλλου, της ήττας του ISIS σε τακτικό-επιχειρησιακό επίπεδο δεν εξαλείφει τούς, σε βάθος χρόνου, στρατηγικούς κινδύνους από τη μη πλήρη εξόντωση της στρατιωτικής απειλής που αυτό αντιπροσωπεύει, καθώς και από τη διασπορά της σε νέους θύλακες θρησκευτικού εξτρεμισμού, είτε στην περιοχή, είτε στις χώρες προέλευσης των μαχητών του ISIS που επιστρέφουν. 

Η δεύτερη συνεδρίαση θα αφορά τη συζήτηση για τη διαμόρφωση μίας νέας δομής ασφαλείας στην περιοχή. Με στόχο μία άμεση, συνολική και συντονισμένη προσπάθεια, οι συμμετέχοντες θα επιδιώξουν, να προτείνουν λύσεις, προτάσσοντας τη θετική ατζέντα συνεργασίας στο πλαίσιο αυτού που επικράτησε να αποκαλείται ως «το πνεύμα της Ρόδου». Αναγνωρίζοντας και τη σημασία της σύγχρονης οικονομικής ανάπτυξης για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία στη βάση των κοινών αρχών που συνδέουν τα κράτη της περιοχής, θα αναζητηθούν τρόποι για τον μετριασμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των πηγών και αιτιών αστάθειας στην περιοχή, προς όφελος των λαών της.

Η τρίτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και θα εστιάσει στην αναζήτηση τρόπων συνεργασίας σε θέματα ψηφιακής οικονομίας (Digital Economy), υπό το συντονισμό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Με δεδομένο ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου συνδέεται άμεσα με την κατάσταση των οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων θα στραφεί στην ψηφιακή μετεξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας που επηρεάζει όλους τους τομείς και τις προοπτικές που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στις περιφερειακές δομές συνεργασίας στις νέες τεχνολογίες, την έρευνα και την καινοτομία καθώς και την συναφή εκπαίδευση και πιστοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστεί η ενδυνάμωση και η επέκταση υφιστάμενων δομών και σχημάτων συνεργασίας -όπως η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνίας- αλλά και η σύσταση νέων σχημάτων σύμπραξης και συνεργειών με την συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων κρατών της περιοχής σε προωθημένους τομείς και θεματικές της ψηφιοποίησης της οικονομίας.
Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν μεθαύριο με την υιοθέτηση Κοινού Ανακοινωθέντος και συνέντευξη Τύπου.

Φωτογραφία από την πρώτη διάσκεψη που έγινε στη Ρόδο το 2016
Φωτογραφία από την πρώτη διάσκεψη που έγινε στη Ρόδο το 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
«Μέσα από μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δημιουργείται ένα "γεφυροποιό" πλέγμα ανάμεσα στις χώρες της περιοχής. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, η θέση της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας, ενισχύεται και αναγνωρίζεται, όπως επίσης ενισχύεται η διεθνής εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθήσει μια ευρύτερη συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ευρύτερης γειτονιάς μας». 

Αυτό τονίζει σε αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας για τη Διάσκεψη της Ρόδου, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ανοίγει της πύλες σήμερα.
«Η πρωτοβουλία αυτή εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς σχημάτων συνεργασίας που προωθεί η χώρα μας» συμπληρώνει ο Ν. Κοτζιάς εξηγώντας: 

«Η Υπουργική Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, αποτελεί μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Με συμμετοχή 25 υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του ΟΗΕ, οργανισμών συνεργασίας αραβικών χωρών, καθώς και παρατηρητών από το Βιετνάμ, την Κολομβία και την Ινδονησία, η Διάσκεψη φιλοδοξεί να αποτελέσει -για ακόμα μια χρονιά- γέφυρα προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ευρύτερης γειτονιάς μας».

Ο Ν. Κοτζιάς αναδεικνύει επίσης τη σημασία της Διάσκεψης, «το «Πνεύμα της Ρόδου» -όπως αυθόρμητα ονομάστηκε από τους συμμετέχοντες»- εξηγώντας ότι προτάσσει μια θετική ατζέντα συνεργασίας σε πλήθος τομέων (λ.χ. τουρισμός, εκπαίδευση, καινοτομία, ψηφιακή οικονομία, περιβαλλοντική και τεχνολογική συνεργασία). «Φιλοδοξεί όμως να εξελιχθεί σε κάτι ακόμα μεγαλύτερο. Μέσα σε ένα περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων για την περιοχή, αλλά και μεγάλων προοπτικών συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης, η φετινή Διάσκεψη επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για τη θεσμική κατοχύρωση μιας καινούριας δομής ασφάλειας στην περιοχή, στο πρότυπο του ΟΑΣΕ και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι» σημειώνει.

«Το στοίχημα για τις χώρες της περιοχής είναι να διασφαλίσουν ένα πιο ειρηνικό και ελπιδοφόρο μέλλον» αποσαφηνίζει ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «οι πολεμικές συρράξεις στην περιοχή, με προεξάρχουσα τη συνεχιζόμενη εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και η πρόκληση της επιστροφής των εκτοπισμένων πληθυσμών στις εστίες τους, καθώς και ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η δημιουργία δικτύων και η ενίσχυση των αναπτυξιακών δράσεων».

«Με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας, της αλληλεγγύης, της διασυνδεσιμότητας, του μη αποκλεισμού, της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων, των σχέσεων καλής γειτονίας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, η νέα αυτή δομή -όπως θα αποτυπωθεί μέσα από την Κοινή Διακήρυξη της Διάσκεψης- θα επιδιώξει να διαφυλάξει αυτό που ενώνει και φέρνει τους λαούς της περιοχής εγγύτερα. Αντί της μονοσήμαντης ενασχόλησης με προβλήματα, εμείς προτάσσουμε την εξεύρεση λύσεων μέσα από τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη, την αλληλοκατανόηση και του σεβασμού για μια ευρύτερη συνεργασία των χωρών και των λαών μας» υπογραμμίζει ο κ. Κοτζιάς.