Ολοκληρώθηκε η Βαλκανική  Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων στη Ρόδο

Η 22η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων 2018 (ΒΜΟΝ) ολοκληρώθηκε αργά προχθές το απόγευμα με την αναχώρηση και των 18 αποστολών για τις χώρες τους.

Από τις 19 Ιουνίου μέχρι τις 24 Ιουνίου, η Ρόδος είχε την τιμή να φιλοξενήσει 18 εθνικές αποστολές από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Καζακστάν, την Κροατία, την Κύπρο, το Αζερμπαϊτζάν, το Μαυροβούνιο, τη Μολδαβία, την πΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Τουρκία, το Τουρκμενιστάν και τις Φιλιππίνες.

Στο πλαίσιο της 22ης ΒΜΟΝ, σκοπός της οργανωτικής επιτροπής ήταν να παράσχει στους εκλεκτούς φιλοξενούμενους, εμπειρίες που όχι μόνο τονώνουν το πνεύμα αλλά αναδύουν ευχάριστα συναισθήματα, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο την καλλιέργεια του μυαλού αλλά και την καλλιέργεια της ψυχής. 

Η οργανωτική επιτροπή όλες αυτές τις ημέρες, προσπάθησε να «ταξιδέψει» τις αποστολές στο χώρο και στο χρόνο, δίνοντας μια γεύση της σύγχρονης και της αρχαίας Ελλάδας.

Ως καλωσόρισμα την Τετάρτη 20 Ιουνίου έγινε μια μικρή ξενάγηση στην πόλη μας, ξεκινώντας από μια προβολή της ιστορίας της, στον 9D κινηματογράφο «Ο Θρόνος του Ήλιου», ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και το Αρχαίο Στάδιο.

Σημαντική στήριξη σε αυτήν την εκδήλωση παρείχαν οι: Εφορία Αρχαιοτήτων, τόσο για την ελεύθερη είσοδο, όσο και για την προσφορά σχετικού υλικού στους αρχηγούς των αποστολών και του ταξιδιωτικού γραφείου GEM Tours.

Την Πέμπτη 21 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του «Ροδίων Παιδεία» πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός με τη συμμετοχή 104 παιδιών ηλικίας 11 με 15. Σημαντική στήριξη παρείχε: ο Γενικός Διευθυντής κ. Κυριακούλης Κυριάκος και το προσωπικό του «Ροδίων Παιδεία» ώστε διαγωνιζόμενοι και συνοδοί να νιώσουν ασφάλεια και ηρεμία για να αποδώσουν τα μέγιστα.

Στη διαδικασία του  διαγωνισμού, συμμετείχε προληπτικά,  ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο Ρόδου με εκπρόσωπο τον ιατρό κ. Μανώλακα Γεώργιο, γενικής ιατρικής, τους οποίους η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οργανώθηκε μικρή ξενάγηση στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και στο Ενυδρείο της Ρόδου. Σημαντική στήριξη σε αυτήν την εκδήλωση παρείχαν ο Διευθυντής του Ενυδρείου κ. Ανδρέας Σιούλας καθώς και το προσωπικό  του Ενυδρείου, ο πρόεδρος του Μουσείου κ. Φρόνας Νικόλαος και το προσωπικό του Μουσείου.

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδρομή και ξενάγηση στη Λίνδο, με χορηγία του ΚΕΚ Γεννηματάς και για τον λόγο αυτό η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά την κ. Χαρούλα Γιασιράνη, Πρόεδρο του ΚΕΚ Γεννηματά για την υλοποίηση αυτής της εκδρομής.

Το Σάββατο 23 Ιουνίου το πρωί όλοι και όλες επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων και την κοιλάδα των Πεταλούδων. Σημαντική στήριξη σε αυτήν την εκδήλωση παρείχαν οι: κ. Χάρης Συργιάνης υπεύθυνος του Κέντρου και η συνεργάτης του κ. Έφη Συμονοπούλου.

Το απόγευμα στις πηγές Καλλιθέας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης. Σημαντική στήριξη σε αυτήν την εκδήλωση παρείχαν οι: ΔΕΡΜΑΕ ο Πρόεδρος κ. Κακούλης Γιώργος, ο προϊστάμενος κ. Χατζησταμάτης Μιχάλης και η Διοικητική Υπάλληλος κ. Κορδώνη Βάσω.

Την Κυριακή 24 Ιουνίου όλες οι αποστολές, αναχώρησαν για τις χώρες τους.

Έκδοση αποτελεσμάτων του διαγωνισμού της 22ης ΒΜΟΝ. Τελετή απονομής
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η βαθμολόγηση των γραπτών της 22ης ΒΜΟΝ. Όλες οι χώρες συμμετείχαν με 6 διαγωνιζόμενους, εκτός της Κροατίας που συμμετείχε με 5 διαγωνιζόμενους και των Φιλιππίνων που συμμετείχε με 3 διαγωνιζόμενους.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, η κατάταξη των χωρών, με βάση τα μετάλλια που πήραν, είναι η παρακάτω:
Α/Α    ΧΩΡΑ                             ΧΡΥΣΑ    ΑΣΗΜΕΝΙΑ       ΧΑΛΚΙΝΑ     ΒΑΘΜΟΙ    ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ
1    ΡΟΥΜΑΝΙΑ                            5                0                      1                205    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
2    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ                          2                4                      0                177    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
3    ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ                         2                3                      1                169    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
4    ΣΕΡΒΙΑ                                 2                2                      2                156    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
5    ΕΛΛΑΔΑ                               1                1                      2                   90    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
6    ΓΑΛΛΙΑ                                 0                4                      2                 138    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
7    ΤΟΥΡΚΙΑ                              0                4                      2                 113    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
8    ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ                   0                3                      3                  113    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
9    ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ            0                3                      2                    89    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
10    ΚΡΟΑΤΙΑ                           0                3                      1                    88    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
11    ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ     0                2                      1                    80    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
12    ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ                      0                2                      1                    52    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
13    ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                                                                                                                         ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ               0                1                      3                    58    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
14    ΠΓΔΜ                                0                0                      5                    60    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
15    ΚΥΠΡΟΣ                            0                0                      4                   44    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
16    ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ            0                0                      3                   50    ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ
17    ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ                0                0                     2                   23    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ
18    ΑΛΒΑΝΙΑ                            0                0                    0                      9    ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΗ

Την τελετή βράβευσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορείς.
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας και το Δήμο Ρόδου ο κ. Κορωναίος Γιάννης, Αντιδήμαρχος Παιδείας.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρό της κ. Καλαβάση Φραγκίσκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το Ίδρυμα Υποτροφιών Σταματίου εκπροσώπησε η κ. Ελένη Κοκκίνου.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέγα χορηγό της εκδήλωσης, εκπροσώπησαν ο κ. Καλογρίδης Δημήτρης, προϊστάμενος της εγκατάστασης ΕΚΟ στη Ρόδο.

Επίσης, παρευρέθηκε η Πρόξενος της Γαλλίας κ. Αλίκη Φυρογλάνη Μοσχή.

Πριν την απονομή των μεταλλίων δόθηκαν τιμητικές πλακέτες στους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς της διοργάνωσης. Ο κ. Καρασμάνογλου Αχιλλέας, Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Δωδεκανήσου, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Καλογρίδη Δημήτρη, για τη γενναιόδωρη χορηγία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ακόλουθη σύντομη τοποθέτηση:

«Κύριε Καλογρίδη,
σας ευχαριστούμε πολύ γιατί και με την προσωπική σας παρέμβαση ο όμιλος Ελληνικά πετρέλαια συμμετείχε ως μέγας χορηγός με το ποσό των 20.000 ευρώ, στη διοργάνωση της 22ης ΒΜΟΝ 2018 στη Ρόδο».

Στη συνέχεια, δόθηκε τιμητική πλακέτα στον Γενικό Διευθυντή των εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κ. Κυριακούλη Κυριάκο. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Δωδεκανήσου της Ε.Μ.Ε. κ.  Γαμβρέλλης Αργύρης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κυριακούλη για την αποτελεσματική συνδιοργάνωση του διαγωνισμού.

Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν και σε όσους μέχρι σήμερα τίμησαν την πόλη μας σε παρόμοιες διοργανώσεις.

Κατά σειρά τα άτομα αυτά είναι:

κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
Είναι ο πρώτος Ροδίτης μαθητής που είχε συμμετοχή και διάκριση σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό.
1984: 1η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα. Χάλκινο Μετάλλιο

κ. ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΟΥΡΝΗ
1997 συμμετοχή στην 38η   ΙΜΟ
1998 Εύφημος μνεία στην 39η  ΙΜΟ  
1998  Χρυσό μετάλλιο στην 15η Βαλκανική Ολυμπιάδα
1999  Αργυρό μετάλλιο στη Μεσογειακή Μαθηματική Ολυμπιάδα

κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟΣ
2000 Συμμετοχή στην Βαλκανική Ολυμπιάδα ασημένιο μετάλλιο
2000 Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα χάλκινο μετάλλιο
κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ - ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ  ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
1. 55η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2014   (ΙΜΟ 2014). ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
2. 53η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2012   (ΙΜΟ 2012). ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
3. 54η ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2013   (ΙΜΟ 2013). ΕΥΦΗΜΟΣ  ΜΝΕΙΑ
4. 31η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ 2014. ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ  
5. MΕΣΟΓΕΙΑΔΑ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ  2013. ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
6. MΕΣΟΓΕΙΑΔΑ  ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ  2012. ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
7. 30η  ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2013. ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
8. 15η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΝΕΩΝ  2011. ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ.

Ο κ. Κώστας με σύντομη τοποθέτησή του ανέφερε:  
«Νιώθω την υποχρέωση να τονίσω ότι αυτή η διάκρισή μου οφείλεται κατά κύριο λόγο σε δύο ανθρώπους. Στο δάσκαλό μου στο Λύκειο κ. Μπουρνή Αποστόλη και στο δάσκαλο του μονοθέσιου σχολείου που λειτουργούσε στο Φαληράκι της Ρόδου κ. Σωτρίλλη Στέργο».

Ακολούθησε η απονομή των μεταλλίων στους διαγωνιζόμενους και η βραδιά έκλεισε με το πλούσιο δείπνο που προσφέρθηκε από την ΔΕΡΜΑΕ.

Τα λόγια που ακούστηκαν από όλες τις ομάδες ήταν πολύ ζεστά και ενθαρρυντικά, ώστε η 22η ΒΜΟΝ να θεωρηθεί ως μια επιτυχημένη διοργάνωση.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά:
Τους συνδιοργανωτές που είναι:
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Ρόδου, «Ροδίων Παιδεία»
Τον Μέγα Χορηγό που είναι:
Ελληνικά Πετρέλαια
τους χορηγούς της διοργάνωσης που είναι:
Enterprise Greece, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Κ.Ε.Κ. «ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., Ίδρυμα Σταματίου, Τ.Ε.Ε. Δωδεκανήσου, «Stirixis», GEM Tours.

Επίσης, η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους και όλες συνέβαλαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ώστε η 22η ΒΜΟΝ να ικανοποιήσει και να ευχαριστήσει όλες τις εθνικές αποστολές που συμμετείχαν, ανάμεσα σε αυτούς και το τυπογραφείο UNIVERSITY PRESS (Καρποδίνης Ιωάννης).

Επίσης η επιτροπή εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ακούραστους εθελοντές της διοργάνωσης χωρίς τη βοήθεια των οποίων το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο και αξίζει να αναφερθούν τα ονόματά τους:
Μαθητές: Αναστάσας Παναγιώτης, Αραπάκη Μαρία, Αρβανίτης Θεμιστοκλής, Γιακουμάκη Ελένη, Ζαχαρία Αικατερίνη-Ειρήνη, Καλαφάτη Μαρία, Μανδράκου Χριστίνα – Ιωάννα, Μιχοπούλου Χρυσή, Παναγιώτα Τσαμπίκα, Πρωτογεράκης Μάνος, Σκουμιός Νίκος-Άγγελος, Συμεωνίδης Αδάμ, Ταχλιαμπούρη Ισαβέλλα, Χατζηνικολάου Χρήστος.

Ενήλικες: Γεωργίου Αιμιλία, Γιακουμάκη Ελένη, Ντάλλας Αστέριος, Δόση Ανθούλα, Θεόφιλου Μαριέττα, Καραγιάννη Χριστίνα, Λαμπριανού Στέλλα, Μηνά Δέσποινα, Πολίτη Παρασκευή, Σταματάρου Ευαγγελία, Ντριάνκος Βασίλειος, Μπέρδη Χρυσάνθη, Γούλα Βασιλική, Πεζανάκης Νίκος, Δημητριάδου Ειρήνη, Γκρεκού Ιωάννα, Αναστασία Πηδιάκη, Βερναρλής Βαγγέλης Πλαστούργη Λυδία, Κλαδογένης Δημήτρης.