Δεν κάνει πίσω ο δήμος Ρόδου για το πάρκινγκ στα φαρμακεία

Δεν κάνει πίσω ο δήμος Ρόδου για το πάρκινγκ στα φαρμακεία

Δεν κάνει πίσω ο δήμος Ρόδου για το πάρκινγκ στα φαρμακεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1281 ΦΟΡΕΣ

Τέθηκε το θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Οριστική είναι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης έμπροσθεν συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακείων, έναντι του αντιτίμου των 300 ευρώ, όπως κατέστη σαφές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο να ξεκαθαρίζει ότι είναι θέμα εφαρμογής της νομοθεσίας.

Η συζήτηση στο δ.σ. έγινε με αφορμή επιστολή που κατέθεσε στο Προεδρείο ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟ.ΔΗ.», πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, ο οποίος-σημειωτέον-δεν παρίσταται εδώ και αρκετό καιρό στις συνεδριάσεις. Στην επιστολή του, ο τελευταίος καλεί τη Δημοτική Αρχή να αφήσει ως έχει το καθεστώς που ίσχυε μέχρι τώρα. Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Προ ημερών λάβαμε επιστολή από τον ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΟΔΟΥ, με την οποία ενημερωθήκαμε για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να καταργήσει τη θέση δωρεάν στάσης έμπροσθεν των φαρμακείων της πόλης μας, που χορηγήθηκε με απόφαση προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Οι λόγοι για τους οποίους η τότε Δημοτική Αρχή οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή ήταν καθαρά κοινωνικοί. Πιστεύω ότι οι λόγοι αυτοί είναι κατανοητοί και δεν χρειάζεται καμία διευκρίνιση.

Παρόμοιες άδειες χορηγήθηκαν και σε άλλους επαγγελματίες όπως Ιατρούς, Ξενοδόχους και Φροντιστήρια ξένων γλωσσών, φροντιστήρια ενισχυτικής διδασκαλίας και σχολές χορού, ωδεία κ.λπ.

Αντιλαμβάνεσθε κύριε Πρόεδρε την χρησιμότητα της δωρεάν προσωρινής στάσης των αυτοκινήτων έμπροσθεν των καταστημάτων και ιατρείων των ανωτέρω επαγγελματιών.

Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή θέτει σε κίνδυνο έστω και έναν πιθανό τραυματισμό ή την ταλαιπωρία ενός συνανθρώπου μας από την έλλειψη χώρου στάσης ή στάθμευσης αυτοκινήτου στις θέσεις αυτές.

Ο στόχος της είσπραξης κάποιων χρημάτων, που δεν είναι και βέβαιος, φαντάζει πολύ μικρός μπροστά στην προσφορά εξυπηρέτησης και ασφάλειας σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα ληφθεί καμία τέτοια απόφαση και αν υπήρχε έστω και ως σκέψη να ματαιωθεί άμεσα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η πλησιέστερη Αρχή προς τον Πολίτη και αφουγκράζεται τις ανάγκες του για να δίνει λύσεις και όχι να δημιουργεί προβλήματα και μάλιστα σε ζητήματα που είχαν λυθεί.
Κύριε Πρόεδρε,

Παρακαλώ να τεθεί ως θέμα συζήτησης και λήψης απόφασης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου του 2018 για τη συνέχιση της παροχής αυτής προς τον πολίτη της Ρόδου.

Μην συνδέσετε την παρουσία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις που πιθανόν να σας βασανίζουν στο μέλλον”.

Το δημοτικό συμβούλιο
Προς το τέλος της προχθεσινής συνεδρίασης, λοιπόν, καταρχήν το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο οποίος είπε προς το Σώμα ότι υπάρχει νέα κανονιστική πράξη που έχει ψηφιστεί από το δ.σ. και με την οποία παραχωρεί θέσεις στάθμευσης σε ορισμένες κατηγορίες ιδιωτών έναντι του αντιτίμου των 300 ευρώ το χρόνο.

Μάλιστα, ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Αντιδήμαρχος ότι πουθενά στη χώρα δεν δίνεται χώρος στάθμευσης από τους δήμους σε επιχειρήσεις και ότι απαγορεύεται αυτό να γίνεται δωρεάν και πρέπει να υπάρχει αντίτιμο. Οι μόνες θέσεις που παραχωρούνται, είπε, είναι για ΑμΕΑ.

Επιβεβαίωσε, ακόμη, τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, ότι για τις βεβαιωμένες οφειλές για παραχώρηση θέσεων στάθμευσης, χωρίς αίτηση, μέχρι και το 2017, θα έρθει εισήγηση της νομικής υπηρεσίας ώστε να διαγραφούν.

Τοποθέτηση έκανε και ο Πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός, ο οποίος, ως γνωστόν, είναι γιατρός και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιμετώπισης του προβλήματος που υπάρχει στο κέντρο της πόλης με την έλλειψη θέσεων στάθμευσης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα τη θέση του ότι δεν συμφωνεί με τη δωρεάν παραχώρηση των θέσεων στάθμευσης στους φαρμακοποιούς, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος διατηρεί το ιατρείο του στο κέντρο της πόλης.

Κλείνοντας το θέμα ο Δήμαρχος, καταρχήν ξεκαθάρισε: «Δεν είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε. Είναι θέμα νομοθεσίας. Δεν είναι στο χέρι μας» και διεμήνυσε ακόμη: «Αυτή η Δημοτική Αρχή δεν λειτουργεί ούτε με πελατειακές σχέσεις, ούτε φοβούμενη το πολιτικό κόστος και λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους».

Μάλιστα, ανέφερε ότι γνωστός φαρμακοποιός έχει κάνει την αίτηση και θα πληρώνει το ποσό, που είναι το ελάχιστο. Τόνισε, ακόμη, ότι εκ του νόμου πρέπει να περιορίσουν και στους ξενοδόχους και στους άλλους τις δύο θέσεις και πρέπει να μπει αντίτιμο. Όπως είπε, δεν είναι εισπρακτικός ο λόγος αφού ένας δήμος με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ δεν πάσχει από τα 15 χιλιάδες ευρώ που θα εισπράξει από τους φαρμακοποιούς και…ας τους κακοφανεί.

Τέλος, είπε ότι έχουν αλλάξει οι εποχές και ο δήμος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα αυτή ενώ για ακόμα μία φορά ανέφερε ότι παλιά είχε και τα 10 εκατ. ευρώ ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και τότε θεωρείτο ως κάποια ανταπόδοση προς τους επιχειρηματίες, ως ηθική υποχρέωση, η παραχώρηση αυτή, όμως ούτε και μ’ αυτό έχει να κάνει το μέτρο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Μανιάτης: Ένας ευρωβουλευτής οφείλει να έχει ψηλά τα θέματα νησιωτικότητας

Αυτοψία Ν. Τσούλλου στο οδικό έργο από την είσοδο της Νέας Μαρίνας έως το λιμάνι της Ακαντιάς

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαστηριακών ιατρών του Ι.Σ.Ρ.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την off season περίοδο θα αιτηθούν οι ξενοδόχοι με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Δωδεκανήσου: 24ωρη Πανυπαλληλική Απεργία, Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Επίτιμος διδάκτορας ο Μητροπολίτης Ρόδου

Ενθαρρυντικά ξεκινάει η σεζόν για τη ΔΕΡΜΑΕ

Συνέδριο για τον ρόλο της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη διεξάγεται στη Ρόδο