«Κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ, μέσα σ’ ένα λεπτό…»!

«Κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ,  μέσα σ’ ένα λεπτό…»!

«Κοιμάμαι καλύτερα το βράδυ, μέσα σ’ ένα λεπτό…»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 9010 ΦΟΡΕΣ

Μαζεύει σκουπίδια, χαρτιά απ’ τους δρόμους, τα πάρκα, τις αλάνες, κι είναι καλά

Αυτά τα φωτεινά παραδείγματα, που είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι αισθάνονται ότι κάνουν το καθήκον τους, αυτά πρέπει να αναδεικνύονται. Κι είναι πολλοί εκεί έξω που από μια δική τους, εσωτερική παρόρμηση, κάνουν τον κόσμο καλύτερο, κι εμάς τους υπόλοιπους να λέμε «υπάρχουν και καλοί άνθρωποι και δεν είναι αυτοί που νομίζαμε»…

Ο Μιχάλης Καραγιάννης, ούτε το όνομά του δεν ήθελε να γράψω ούτε φωτογραφία του να μπει, βγαίνει από τις 6 το πρωί και μέχρι τις 08:30 μαζεύει χαρτιά, σκουπίδια, καθαρίζει πάρκα και αλάνες σε μια ακτίνα που όλο και μεγαλώνει. Είναι ευγνώμων που η ζωή του φέρθηκε καλά, και ξεπληρώνει!

Πώς ξεκινήσατε να μαζεύετε σκουπίδια, τι σας έκανε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας;
Είμαι συνταξιούχος 10 χρόνια. Περπατούσα στο δρόμο, κι έβλεπα τουρίστες να βγάζουν φωτογραφίες και λέω, «αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ξαναπατήσουν». Είπα να βοηθήσω, να ξεκινήσω να κάνω 200 μέτρα. Έσκυβα, μάζευα χαρτιά, μπουκάλια νερού, κόκα κόλα, άδεια πακέτα τσιγάρα, είχα μια σακούλα τα ‘ριχνα μέσα. Σιγά-σιγά απλωνόμουν, κι έφτασα να κάνω από τα φανάρια της Βορείου Ηπείρου και Παπαλουκά και το πάρκο εκεί απέναντι από το σχολείο, το οποίο καθαρίζω δύο φορές την ημέρα. Όποτε περάσετε δεν θα βρείτε τίποτα μέσα. Και τα παιδιά που σχολάνε στις 13:15 μπαίνουν όλα μέσα, 35 παιδιά ενώ πρώτα δεν έμπαιναν. Είναι μεγάλη ευτυχία αυτό. Μπαίνουν μαζί με τους γονείς τους και παίζουνε.

Ποιο σχολείο είναι εκεί που καθαρίζετε και ποιο πάρκο;
Εκεί είναι το 12ο Δημοτικό. Καθαρίζω το πάρκο που λέγεται «Ηρώων Κασιωτών Αγωνιστών» και βρίσκεται απέναντι. Εδώ κι επτά χρόνια το κάνω αυτό.

Σήμερα ποια είναι η …ακτίνα δράσης σας;
Όλη η Βορείου Ηπείρου και φτάνω στο Μόντε Σμιθ, στις κεραίες περίπου ενάμιση χιλιόμετρο, συν την οδό Ενόπλων Δυνάμεων στο φούρνο του Νικολαΐδη από πίσω όπου υπάρχει και μια μεγάλη αλάνα. Εκεί να δείτε σκουπίδι.

Και τα καθαρίζετε κάθε μέρα!
Είναι παιδιά που παίζουνε ποδόσφαιρο και τι δεν ρίχνουν κάτω. Έπαθα ζημιά στα γόνατα λόγω του ότι λύγιζα κάθε δύο μέτρα τα γόνατά μου για να σκύψω να μαζέψω. Ο κ. Κυβερνητάκης, ο ορθοπεδικός γιατρός μ’ έκανε καλά, ξέροντας τι κάνω και με βοήθησε χωρίς να μου πάρει ούτε ένα ευρώ. Δυό χρόνια με κούραρε και μ’ έκανε απολύτως καλά.

Εσείς όμως κάτι άλλο βρήκατε για να διευκολύνετε το …έργο σας! Κάνατε πατέντα!
Βρήκα ένα σκουπόξυλο για να μη σκύβω, κι έχω δέσει πάνω ένα μεγάλο ατσαλόκαρφο και μαζεύω τα πάντα. Ακόμα και γόπες από τσιγάρα καρφώνω. Έχω μάθει να πετυχαίνω το στόχο με την πρώτη (γέλια). Κάθε μέρα ένα δίωρο, από τις 6 το πρωί έως τις 8-8:30. Χριστούγεννα, Πάσχα ανήμερα και τα Σαββατοκύριακα και το χειμώνα…

Θα μπορούσατε ως συνταξιούχος να είστε στο καφενείο εκείνη την ώρα!
Πάμε με τη γυναικούλα μου σε καφετέρια, το απόγευμα.
Τότε όταν έπαθαν ζημιά τα γόνατά σας δεν σκεφτήκατε να σταματήσετε;
Όχι, το μυαλό μου δούλευε και σκεφτόμουν πώς θα συνεχίσω αυτό που κάνω για να ‘ρχονται τουρίστες, να δουλεύει ο κόσμος.

Τι ωραίο ήταν αυτό που είπατε, «για να ‘ρχονται τουρίστες, να δουλεύει ο κόσμος…»!
Μα, για τη Ρόδο. Ήρθε ο δήμαρχος ο κ. Χατζηδιάκος δυό-τρεις φορές και με βρήκε την ώρα που καθάριζα και μου ‘δωσε συγχαρητήρια και μου είπε να με καλέσει στο γραφείο του να με τιμήσει, αλλά αρνήθηκα, ευγενικά. Γιατί τι κάνω;

Αλήθεια, γιατί το κάνετε ανελλιπώς, τόσα χρόνια κάθε μέρα δύο ώρες, με βροχή, με κρύο, με ζέστη;
Γιατί είμαι ευγνώμων, κορίτσι μου. Δούλευα στην Ολυμπιακή, είμαι από φτωχή οικογένεια, από αγροτική, από την Ιαλυσό. Μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω στη ζωή μου στην Ολυμπιακή και να αλλάξει η ζωή μου, να γίνω άνθρωπος, να παίρνω καλά λεφτά, να πάω ταξίδια, ν΄ ανοίξουν οι ορίζοντές μου. Ήθελα να ανταποδώσω και βρήκα αυτόν τον τρόπο.

Συνεργασία με το Δήμο έχετε;
Υπάρχει Τμήμα που πρέπει να πάρω τηλέφωνο έξι-επτά φορές για να πάνε και το κάνω γιατί οι γάτες κι οι σκύλοι τα απλώνουνε. Θέλω όμως να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Νώντα Γιάννακα, προϊστάμενο ενός τμήματος της Καθαριότητας του Δήμου Ρόδου και τον κ. Σταύρο προϊστάμενο της ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο της Καθαριότητας μαζί με το Δήμο που μ’ ένα τηλέφωνο αμέσως κινητοποιούνται.

Χαιρόμαστε που είστε έτσι και σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων πιστεύω!
Η ικανοποίηση είναι πρώτα δική μου. Κοιμάμαι το βράδυ καλά, μέσα σε ένα λεπτό.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος