Όταν δεν έχεις αξιόλογη κυβέρνηση πληρώνεις περισσότερα

Του Γιώργου Κύρτσου
Ευρωβουλευτή της ΝΔ

 

Το περιεχόμενο της επίσημης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας οδηγεί σε εξαιρετικά αρνητικά συμπεράσματα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και η κυβέρνηση Τσίπρα βρήκαν μια κάποια λύση για τα τοκοχρεολύσια του Δημοσίου μέχρι το 2032 αλλά δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.

24 δισ. λιγότερα
Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το τρίτο δανειακό πρόγραμμα φέρνοντας 24 δισ. ευρώ λιγότερα από τα συμφωνηθέντα. Η διαφορά είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία γιατί με αυτό το ποσό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη, να εξοφληθούν τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο, να αντιμετωπιστεί το θέμα των «κόκκινων» δανείων με πολύ θετικό τρόπο για τους οφειλέτες, τις τράπεζες και την οικονομία.

Τέλος, ένα μέρος των αδιάθετων 24 δισ. θα μπορούσε να οδηγήσει στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για να λειτουργήσει καλύτερα η οικονομία. 

Υψηλά πλεονάσματα
Αφού φρόντισε η κυβέρνηση να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, απαλλάσσοντας τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές από την υποχρέωση να καταβάλλουν όλο το ποσό που είχε συμφωνηθεί, δέσμευσε την οικονομία σε μια εξαιρετικά αυστηρή δημοσιονομική διαχείριση. 

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022. Το 2023 θα είναι 3% του ΑΕΠ, το 2024 2,5% του ΑΕΠ και από το 2025 και μέχρι το 2060 το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2,2% του ΑΕΠ. 

Δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος τον οποίο χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να αναπτυχθεί δυναμικά και σε βάθος χρόνου. 

Καχεκτική ανάπτυξη
Το εξοργιστικό είναι ότι η κυβέρνηση συμφώνησε στην εφαρμογή μίας πολιτικής η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σε βάθος χρόνου. Έτσι, η διαχείριση του χρέους θα γίνει με μεγάλες θυσίες και η πίεση που θα ασκεί στην ελληνική οικονομία θα παραμείνει τεράστια. 

Με βάση την επίσημη πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2022 και μετά προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μόλις 1%, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 1,5%. 

Οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη στη δημογραφική γήρανση, υιοθετώντας, σε αυτό το ζήτημα, την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ. 

Ο χαμηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα διατηρήσει το χρέος σε υψηλά επίπεδα σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ. Προβλέπεται ότι το 2030 θα έχει υποχωρήσει στο 131,4% του ΑΕΠ, από το 188,6% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, και πως εάν δεν είχαν αποφασιστεί τα μέτρα ρύθμισης του χρέους αυτό θα ήταν στο 136,6% του ΑΕΠ το 2030. 

Τα επιτόκια στα ύψη
Εξαιρετικά αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επιτόκια στα οποία θα δανείζεται η Ελλάδα, σε βάθος χρόνου. Με βάση την επίσημη πρόβλεψη, τα επιτόκια θα κινηθούν στο επίπεδο του 4,1% για το 2019 και μπορεί να αυξηθούν σταδιακά στο 5,4% μέχρι το 2030. Στη συνέχεια προβλέπεται επιτόκιο της τάξης του 5,1% μέχρι το 2060. 

Αποκαλύπτεται έτσι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παραιτήθηκε ενός δανεισμού ύψους 24 δισ. ευρώ με προνομιακό επιτόκιο κατώτερο του 1% για να βγει στις αγορές, όπου θα δανείζεται σε βάθος χρόνου με επιτόκιο της τάξης του 5%.

Απαράδεκτη μεθόδευση
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ θα έπρεπε να είχε δοθεί στη δημοσιότητα πριν την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση για να ασκηθεί πίεση στους εταίρους να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. 

Είναι αξιοπερίεργο το θέαμα Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι πανηγυρίζουν για μία συμφωνία με την οποία το πιο προβληματικό κράτος μέλος της Ευρωζώνης «καταδικάζεται» σε ετήσιο αναπτυξιακό ρυθμό της τάξης του 1%.

Ο συνδυασμός χαμηλού αναπτυξιακού ρυθμού, μεγάλου δημοσιονομικού πλεονάσματος και υψηλών επιτοκίων δανεισμού οδηγεί την πατρίδα μας σε νέες οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι όταν δεν έχεις σοβαρή κυβέρνηση να φροντίσει τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας, ο λογαριασμός ανεβαίνει επικίνδυνα.