Μια ξεχωριστή εκδήλωση από τον σύλλογο Καλυθιών «η Τερψιχόρη»

Αλήθεια τι δύναμη μπορεί να έχει μια σύντομη ξαφνική βροχή μπροστά στη διαρκή δύναμη του Έρωτα, του πόθου και του πάθους, άλλοτε απρόσμενη και άλλοτε αναμενόμενη με προσμονή κι ελπίδα. Ο Έρωτας, μια δύναμη του σύμπαντος, αναζητώντας την ολοκλήρωσή του, γίνεται στίχος, τραγούδι και χορός.

Η μυθική “Τερψιχόρη” των Καλυθιών είναι η μουσική και ο χορός του έρωτα. Τον ύμνησε σε μια ερωτική βραδιά στη Μεσαιωνική Τάφρο και δεν την πτόησε ούτε η απρόσκλητη καλοκαιρινή βροχή. Ίσως η βροχή να έπεσε στο πρόσωπο κάποιων νεαρών χορευτών και ενώθηκε με τα βουρκωμένα τους μάτια την ώρα που η αγωνία μήπως εκεί προς το τέλος της παράστασης ξεσπάσει καταιγίδα, αλλά σύντομα, καθώς το σύμπαν συνωμοτεί με όσους θέλουν και αγαπάνε κάτι πάρα πολύ, η βροχή σταμάτησε και η παράσταση ολοκληρώθηκε όπως της ταίριαζε.

Ένα μεγάλο κοινό σηκώθηκε όρθιο στις γεμάτες κερκίδες και χάρισε ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Ένας κύκλος αποτελεσματικής προσπάθειας από τη Διοίκηση, τη δασκάλα του χορού και τους δασκάλους  των μουσικών οργάνων καθώς και από τους χορευτές του Συλλόγου «Τερψιχόρη», μικρούς, μεγάλους και ακόμα πιο μεγάλους, πέρασε στην ιστορία με μοναδικό τρόπο σε μια μοναδική βραδιά αισθήσεων και συναισθημάτων, στο κατάμεστο θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» την Τρίτη 26 Ιουνίου.

Στις κερκίδες του «Μελίνα Μερκούρη» βρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ, ο Πρόεδρος και μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών, εκπρόσωποι Αρχών, Φορέων και Συλλόγων και φυσικά πλήθος συμπατριωτών μας που απόλαυσαν την υπέροχη βραδιά.

Από νωρίς το υπέροχο θέατρο της Τάφρου με το απαράμιλλο και αληθινό σκηνικό του κάστρου και των τειχών γέμισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας που διψούσαν για χορό, μουσική και τραγούδι μα πιο πολύ για την τέχνη, την ποιότητα και την παράδοση που κάθε φορά με ολοένα πιο ξεχωριστό τρόπο παρουσιάζει επί σκηνής «η Τερψιχόρη».

Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Ολύμπου κ.κ. Κύριλλος ανέφερε κατά την έναρξη ότι τα σωματεία που προάγουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας αξίζουν κάθε υποστήριξη. Μάλιστα και ο ίδιος όταν ήταν λαϊκός και πολύ νέος στην ηλικία συμμετείχε ενεργά σε αντίστοιχο σωματείο και τιμά ιδιαίτερα την προσπάθεια αυτή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης, μίλησε για μια από τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις όλου του έτους στο Νότιο Αιγαίο και ευχαρίστησε την «Τερψιχόρη» για όσα προσέφερε και προσφέρει στην τέχνη του χορού και της μουσικής. Μετέφερε εγκάρδιο χαιρετισμό του Περιφερειάρχη και την απόφαση της Περιφέρειας για έμπρακτη στήριξη του πολιτισμού και της παράδοσής μας. Ανέφερε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Εντεταλμένου σε θέματα Πολιτισμού κ. Κάλλιστου Διακογεωργίου για το έργο του συλλόγου και την παρουσία πολλών συναδέλφων του στην εκδήλωση.

Η ξεχωριστή αυτή βραδιά πρέπει να τονιστεί ότι έγινε με συνδιοργάνωση και στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι αποτελεί δύναμη αυτοδιοίκησης και πολιτισμού στα νησιά μας και του ΔΟΠΑΡ του Δήμου Ρόδου

Ξεχώρισε η αναφορά του κ. Φλεβάρη στην προέλευση της ονομασίας των Καλυθιών που προέρχεται από τη λέξη Καλλιθεών. Ιστορικά έχει καταγραφεί ως επίσημη ονομασία και αποτυπώνεται σε έγγραφα και φωτογραφίες. Στη συνέχεια στην καθομιλουμένη, επικράτησε με σύντμηση η λέξη Καλυθιές που φέρει σήμερα η ομώνυμη Κοινότητα αλλά και ο Λαογραφικός Σύλλογος της Τερψιχόρης που γεννήθηκε και εδρεύει στις Καλυθιές.

Η λέξη σαφώς προέρχεται από τη λέξη Καλλιθέα, δηλαδή από την «καλή θέα» όπως άλλωστε και οι αντίστοιχες τοποθεσίες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κόλπος της Καλλιθέας γνωστός από την αρχαιότητα φέρει το όνομα αυτό και είναι τριγυρισμένος από υψώματα και λόφους που προσφέρουν καλή θέαση σε στεριά και θάλασσα.

Οι Ιταλοί έδωσαν το όνομα αυτό στις ιαματικές πηγές και στο γνωστό αρχιτεκτονικό μνημείο από το όνομα Καλλιθέα της περιοχής. Το όνομα Φαληράκι είναι πολύ μεταγενέστερο και εμφανίζεται μετά το μέσον του 20ου αιώνα. Ιστορικά κατά τον Μεσαίωνα με την έξαρση της πειρατείας οι οικισμοί μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό σε τοποθεσία που προσφέρει απόκριση από τους εισβολείς και για τον λόγο αυτό ο οικισμός μετακινήθηκε προς τη σημερινή του θέση.

Ο Σύλλογος «Τερψιχόρη» έχει την ίδια άποψη για την προέλευση του ονόματος και θα την υποστηρίξει, σε αντίθεση με την άποψη που εκφράζεται από άλλη πλευρά περί ονοματοδοσίας από κάποιο φυτό που φέρεται να ευδοκιμούσε στην περιοχή, που όμως δεν αποδεικνύεται.

Ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στη βραδιά καθώς ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές του συλλόγου και έντυσε με τη φωνή, τον λόγο και την αφήγησή του ανάμεσα στα χορευτικά σχήματα τιμώντας τον πολιτισμό, την παράδοση αλλά και τον τόπο καταγωγής του. Ξεχώρισε το ποίημα που απήγγειλε με συγκίνηση όπου ένας νέος ερωτευμένος Κύπριος τραγουδάει για την καλή του, την Τριανταφυλλένη του, λέγοντας ότι ο Θεός Έρωτας είναι αρσενικός και σαν άντρας αγαπάει.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Τερψιχόρη» κ. Αντώνιος Μελετίου βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Δασκάλα  του χορού κα.Γιορδαμνή Μαρία, την υπεύθυνη διδασκαλίας  του τμήματος Λυρας κα. Ντουμάνη Σμαράγδη και τον υπεύθυνο διδασκαλίας βιολιού κ. Λογοθέτη Παντελή αναφέροντας λόγια καρδιας για  το έργο τους και τη στήριξή τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια καλλιέργειας, εκμάθησης και διάδοσης του κάθε ελληνικού χορού με την αισιοδοξία ότι ο πολιτισμός, οι αγώνες και η ιστορία των Ελλήνων που εμπεριέχεται στα βήματα και στους κύκλους των χορών μας θα βαδίσουν τον δρόμο τους προς το μέλλον γιατί οι νέοι μας αγαπούν τον χορό, τον μαθαίνουν, τον διδάσκουν με τη σειρά τους στους νεότερους και μαζί με το χορό περνούν στις επόμενες γενεές την παράδοση και τις αξίες της Πατρίδας και της Ιστορίας μας.
«Η Τερψιχόρη» θα συνεχίσει το δρόμο της έχοντας μαζί της όσους αγαπούν τις Καλυθιές, τη Ρόδο και την Ελλάδα, την παράδοση, τη λαογραφία και τον Πολιτισμό μας.