Εκατοντάδες εταιρείες της Ρόδου στη λίστα των μεγαλοοφειλετών

Εκατοντάδες εταιρείες της Δωδεκανήσου και φυσικά πρόσωπα, περιλαμβάνονται στη λίστα μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Κάποιες μάλιστα από τις εταιρείες αυτές, είναι... παντελώς άγνωστες σε τοπικό επίπεδο, ενώ κάποιες άλλες αρκετά γνωστές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πράγματι στη λίστα πολλές εταιρείες και επιχειρηματίες της Ρόδου (κυρίως) και των άλλων νησιών της Δωδεκανήσου
Το γεγονός δείχνει για μία ακόμη φορά, ότι πίσω από την “ευημερία των αριθμών” αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής μας, μεγάλες, μεσαίες και μικρές, έχουν “γονατίσει” λόγω ανταγωνισμού και υπερφορολόγησης.

Αν συνυπολογίσει μάλιστα κανείς και τα χρέη προς τις τράπεζες, είναι ακόμα μεγαλύτερο το  μέγεθος του προβλήματος.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο www.aade.gr τα ονόματα 9.332 φυσικών προσώπων και 14.581 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της A.A.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν ειδοποιηθεί με e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των ληξιπρόθεσμων χρεών του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής των οφειλών του.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.