Οι αρχαιολογικές ανασκαφές  στο Αιγαίο

Στο τέλος του περσινού χρόνου κυκλοφόρησαν τα πρακτικά του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου σχετικά με το Αρχαιολογικό Έργο στα νησιά του Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από 26 Νοεμβρίου έως 1 Δεκεμβρίου 2013. 

Είχε διοργανωθεί από το πρώην Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών που αργότερα καταργήθηκε υπαγόμενο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, με πρωτοβουλία του τότε Προϊσταμένου του Ινστιτούτου και νυν της Εφορείας Λέσβου κ. Παύλο Τριανταφυλλίδη.  

Πρόκειται για τρεις τόμους που εκδόθηκαν στη Μυτιλήνη από το Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής. Παρουσιάζονται 101 άρθρα αρχαιολογικού περιεχομένου που σχετίζονται με το Βόρειο, Ανατολικό, Νότιο Αιγαίο και τις Κυκλάδες. 

Αναφορές σε πλήθος ανασκαφών, σε πλήθος ευρημάτων και μνημείων που συμβάλλουν στην πληρέστερη εικόνα του ενιαίου αιγαιακού χώρου από την αρχαιότητα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο. 

Ένα μεγάλο ποσοστό των άρθρων αφορά την αποκατάσταση μνημείων, τη διαμόρφωση αρχαιολογικών χώρων, τις βελτιώσεις μουσείων και επανεκθέσεις, έργα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ευχής έργον θα ήταν η συνέχεια αυτού του συνεδρίου, μιας και η αρχαιολογική έρευνα δεν σταματά να αποκαλύπτει και να φέρνει στο φως νέα στοιχεία που συμπληρώνουν την ιστορία ενός τόπου.