Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη στελέχωση  των αγροτικών ιατρείων

Την παρέμβαση του υπουργείου υγείας, προκειμένου να λυθεί το θέμα με την υποστελέχωση των αγροτικών ιατρείων στα νησιά μας ζητά ο αντιπεριφερειάρχης υγείας-πρόνοιας Θωμάς Σωτρίλλης, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες ότι θα πρέπει να θεσπίσει κίνητρα για να καλυφθούν τα κενά.

Ειδικότερα, αφού υπογράμμισε ότι η περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα με βάση τη νομοθεσία να παρέμβει σε θέματα της υγείας, πρόσθεσε εντούτοις πως κάνει ό,τι μπορεί  «παρεμβαίνοντας συμβουλευτικά ή… παραινετικά» όπως είπε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παράδειγμα τις συνεχείς προκηρύξεις για την πρόσληψη γιατρών στα νησιά, οι οποίες όμως αποβαίνουν άγονες.

«Παρά το ότι κάνουμε επανειλημμένως προκηρύξεις για να θεραπεύσουμε τα κενά στα αγροτικά ιατρεία δυστυχώς έχουμε έλλειψη ενδιαφέροντος από γιατρούς. Άρα μπαίνει το θέμα στην κυβέρνηση, κάτι που έχουμε θέσει και στα αναπτυξιακά συνέδρια της Ρόδου και της Σύρου, ότι πρέπει οπωσδήποτε να θεσπιστούν ισχυρά κίνητρα για να προσελκύσουμε τους νέους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι νέοι γιατροί προτιμούν να μεταναστεύσουν αλλά δυστυχώς δε συναντούν πάντα ιδανικές καταστάσεις.

«Μετά λύπης μου διαπιστώνουμε ότι… σπουδάζουμε τους νέους μας με έξοδα του δημοσίου και των οικογενειών τους, και τους στέλνουμε έτοιμους σε χώρες της Ευρώπης, οι οποίες δεν έχουν ξοδέψει τίποτα για να εκπαιδεύσουν έναν γιατρό. 
Μάλιστα αντί να βλέπουν θετικά αυτή τη μετανάστευση των γιατρών προς τις χώρες τους, βλέπουμε να τους απομυζούν γιατί εκεί που πάνε δεν πάνε κατευθείαν σε διευθυντικές θέσεις, αρχίζουν από… λάντζα που είναι χειρότερη από ό,τι είναι εδώ στα νοσοκομεία και τα αγροτικά ιατρεία» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και κάλεσε την κυβέρνηση να… σκεφτεί το δημόσιο συμφέρον, όπως είπε, και να δώσει κίνητρα ώστε να παραμένουν οι γιατροί στην Ελλάδα, να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία και να δοθούν και επιπλέον κίνητρα για τους γιατρούς στα νοσοκομεία.

Μάλιστα ο κ. Σωτρίλλης έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφέρθηκε στην Κάσο λέγοντας ότι ο γιατρός που υπηρετούσε εκεί επί 12 χρόνια έφυγε. «Αυτή τη στιγμή ορίστηκε ένας σμηνίτης γιατρός, γιατί κανένας ιδιώτης γιατρός δεν αποδέχτηκε το διορισμό. Έγινε προκήρυξη αλλά κανένας δε δέχτηκε να πάει. Η περιφέρεια συνεχίζει να παρέχει κίνητρα για όσα ιατρεία έχουν θεωρηθεί άγονα και δυσπρόσιτα, και εξακολουθεί να δίνει χρήματα. Επίσης στη Χάλκη για παράδειγμα υπάρχει ένας ιδιωτικός φορέας που πληρώνει γιατρό για να είναι δίπλα στον αγροτικό, ο οποίος όμως έφυγε και τώρα είναι εκεί ένας φαντάρος, αλλά ο φορέας αυτός πληρώνει και έναν άλλο γιατρό για να τον συνεπικουρεί. Φανταστείτε σε πόσα άλλα νησιά της περιφέρειας νοτίου Αιγαίου δεν υπάρχουν γιατροί. Για αυτό είναι άμεση επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα γι’ αυτές τις περιπτώσεις» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης. 
Αναφορά έκανε όμως και στο νοσοκομείο της Κω στο οποίο δεν υπάρχει παιδίατρος, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν βέβαια πέντε ιδιώτες, «αλλά ο κόσμος δεν αντέχει να πληρώνει την επίσκεψη».

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται όμως και το αίτημα προς τη 2η ΥΠΕ για να μπορέσει να πάει παιδίατρος στο Καστελόριζο, το οποίο ακόμα δεν έχει απαντηθεί αν και συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας μήνας. «Ζητήσαμε από τη 2η ΥΠΕ να μας δώσει την άδεια να φύγει εθελοντικά ένας παιδίατρος από τον ιατρικό σύλλογο να πάει στο Καστελόριζο (καθώς υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται).

Υπάρχουν 32 παιδιά στο Καστελόριζο, που χρειάζονται εμβόλια και επανέλεγχο. Μέχρι τώρα δεν έχει απαντηθεί, η επιστολή από τις 12 Ιουνίου που στάλθηκε. Αν πάει εκεί γιατρός χωρίς άδεια, θα μηνυθεί» είπε ο κ. Σωτρίλλης.   
Αναφορά έκανε επίσης και στις ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία καθώς και στα προβλήματα με τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των ασθενών, φέρνοντας συγκεκριμένο παράδειγμα για το νοσοκομείο της Ρόδου.

«Το ότι αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία δουλεύουν με επικουρικούς γιατρούς είναι ένα μεγάλο έγκλημα. Και αυτό γιατί ο γιατρός με τα έως τρία χρόνια που θεσπίστηκαν να παραμένει δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα αρχείο ή μία εργασία. 
Γι΄αυτό βλέπουμε και τα νοσοκομεία μας σήμερα να είναι σε μία κατάσταση οδυνηρή. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στον ξενοδοχειακό εξοπλισμό, και ας λένε οι υπεύθυνοι υπουργοί ότι δεν χρειαζόμαστε δωρεές.
Από προσωπική εμπειρία χτες στο νοσοκομείο: για να πάρει ένας καρκινοπαθής τα φάρμακα για τη χημειοθεραπεία του, πρέπει να έχει έναν συγγενή που θα… τρέχει επι δίωρο για να πάρει τις υπογραφές ώστε να βρει φαρμακείο που έχει αυτά τα φάρμακα…
Ένας καρκινοπαθής πρέπει να πάει σε… δεκαπέντε φαρμακεία για να βρει τα φάρμακά του. Αυτό ακριβώς έγινε χτες» κατέληξε ο κ. Σωτρίλλης.