Σε ισόβια... 23 φορές καταδικάστηκε Τούρκος διακινητής μεταναστών

Σε ισόβια... 23 φορές καταδικάστηκε Τούρκος διακινητής μεταναστών

Σε ισόβια... 23 φορές καταδικάστηκε Τούρκος διακινητής μεταναστών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 492 ΦΟΡΕΣ

Από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων

Ένοχος όπως κατηγορούνταν, κρίθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 52χρονος Τούρκος για το ναυάγιο που είχε σημειωθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Καλόλιμνο και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο επτά άτομα!

Το δικαστήριο επέβαλλε την ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης 23 φορές στον κατηγορούμενο, μία φορά για κάθε άτομο που μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας, καθώς και το συνολικό χρηματικό πρόστιμο των 2.900.500 ευρώ!

Ο 52χρονος Τούρκος κρίθηκε ένοχος και για πρόκληση ναυαγίου, πράξη για την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών αλλά και για παράνομη είσοδο στη χώρα, για την οποία καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και χρηματικό πρόστιμο 1500 ευρώ. Δηλαδή κατά συγχώνευση το δικαστήριο του επέβαλλε 23 φορές ισόβια κάθειρξη, 4 έτη και 6 μήνες φυλάκιση και το πρόστιμο των 2.900.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Το ταξίδι για τους άτυχους αλλοδαπούς ξεκίνησε από την παραλία του Γιαλικαβάκ κοντά στην πόλη Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) της Τουρκίας. Εκεί 23 ψυχές επιβιβάστηκαν σε ένα ξύλινο σκάφος μήκους 8 περίπου μέτρων με καμπίνα και εξωλέμβιο μηχανή.

Οι επιβάτες ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από το Ιράκ, το Ιράν, το Λίβανο και τη Συρία οι οποίοι ήθελαν να φύγουν μακριά από τη φρίκη που βίωναν στις πατρίδες τους και να αναζητήσουν σε άλλη χώρα ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για το ταξίδι αυτό κατέβαλλαν περί τις 2000 ευρώ έκαστος για να πλησιάσουν λίγο ακόμη προς την ελευθερία. Όμως το ταξίδι αυτό δεν έμελλε να το ολοκληρώσουν, όχι τουλάχιστον όλοι. Λίγο μετά τα μεσάνυκτα της 3ης Νοεμβρίου 2017 και ενώ το σκάφος έπλεε κοντά στη Καλόλιμνο, άρχισε να μπάζει νερά και τελικά αναποδογύρισε με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να βρεθούν στα παγωμένα νερά, χωρίς σωστικά μέσα και χωρίς, οι περισσότεροι να γνωρίζουν κολύμπι.

Λίγες ώρες αργότερα, εντοπίστηκε ο πρώτος αγνοούμενος από διερχόμενο σκάφος.
Άμεσα ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, στην θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά από την Καλόλιμνο.

Άμεσα υπό το συντονισμό του Ε. Κ. Σ. Ε. Δ., ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των αλλοδαπών, με τη συμμετοχή τεσσάρων (04) περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σκάφους δύναμης FRONTEX, Ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και λοιπών ιδιωτικών σκαφών.

Μέχρι αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχαν εντοπιστεί και διασωθεί δεκαπέντε (15) άτομα (εκ των οποίων ένα παιδί, 4 γυναίκες και 10 άνδρες), ενώ είχε ανασυρθεί και η σορός μίας γυναίκας. Επιπροσθέτως, δύο ακόμη σοροί ανασύρθηκαν από τουρκική ακταιωρό εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Συνολικά διασώθηκαν 15 άτομα ένα εκ των οποίων ήταν ο διακινητής, και ανασύρθηκαν οι σοροί άλλων επτά!

Διαβάστε ακόμη

Εξιχνιάστηκε κλοπή τιμαλφών από χρυσοχοείο στη Ρόδο

Συνελήφθη αλλοδαπός στη Ρόδο για ναρκωτικά

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο, για διακίνηση ναρκωτικών

Πουλούσε υαλοκαθαριστήρες και συνελήφθη

Σε κινητοποιήσεις από αύριο οι δικηγόροι του νησιού μας

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου