Μήνυμα οικολογίας από τους Λειψούς

Η ιστιοπλοΐα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και το επετειακό «55ο Ράλλυ Αιγαίου» θα προσπαθήσει να συμβάλλει στη σωτηρία του υγρού στοιχείου.

Η εφετινή διοργάνωση του Πανελληνίου Ομίλου Ανοικτής Θαλάσσης θα είναι αφιερωμένη στην προστασία των θαλασσών και, σε συνεργασία με τη HELMEPA, θα πραγματοποιηθούν σε Αμοργό, Λειψούς και Πάρο δράσεις για τον καθαρισμό των ακτών.

Μάλιστα, αυτή τη χρονιά, συμβολικά, την εκκίνηση του αγώνα θα δώσει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Helmepa, Δρ. Γιώργος Γράτσος. Το εφετινό Ράλλυ Αιγαίου θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 30 Ιουλίου.

Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με μελέτες, στις θάλασσες θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά παρά ψάρια. Κάθε χρόνο στη Μεσόγειο Θάλασσα καταλήγουν 100.000 - 300.000 τόνοι πλαστικών και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων «πλαστικών ρυπαντών» με 39 τόνους την ημέρα.

Από τα σκουπίδια που υπάρχουν στις ακτές και τις θάλασσες της χώρας μας ένα ποσοστό ανάμεσα στο 43% και το 51% είναι πλαστικά. Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν ακόμη σημαντικοί πληθυσμοί από σπάνια προστατευόμενα είδη που θα κινδυνέψουν με εξαφάνιση εξαιτίας της ρύπανσης. Τα αποτελέσματα της διοχέτευσης πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες έχουν αντίκτυπο στη μείωση της αλιείας αλλά και στον τουρισμό, με την επιβάρυνση των παράκτιων περιοχών.

Έτσι, αυτή τη χρονιά, τα σκάφη του «Ράλλυ Αιγαίου» θα μεταφέρουν το μήνυμα «Να σώσουμε τις θάλασσες» με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε κάθε ένα από τα νησιά που θα επισκεφθεί η διοργάνωση θα βρίσκεται στέλεχος της HELMEPA προκειμένου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, να υπάρξει συντονισμός για τον καθαρισμό των ακτών και διανομή ενημερωτικού υλικού. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στις 23 Ιουλίου στην Αμοργό, στις 25 Ιουλίου στους Λειψούς και στις 27 Ιουλίου στην Πάρο.

Οι κυβερνήτες και τα πληρώματα θα γίνουν πρεσβευτές σε αυτή την καμπάνια, καθώς και οι ιστιοπλόοι θα προσπαθήσουν από αυτή τη χρονιά να χρησιμοποιήσουν όσο τον δυνατόν λιγότερα πλαστικά στα σκάφη τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μετέχει σε εκστρατεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την ευαισθητοποίηση αθλητών και παραγόντων σε ό, τι αφορά τα θαλάσσια απορρίμματα.

Χορηγός του αγώνα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η πολυεθνική εταιρεία χρωμάτων JOTUN, ενώ υποστηρικτές είναι η εταιρείες, D. KORONAKIS S.A. ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σχοινιών και αλυσίδων για τη ναυτιλία, η εταιρεία τεχνικής υποστήριξης σε ποντοπόρα πλοία TECHNAVA S.A, καθώς και η εταιρεία φυσικών καλλυντικών KORRES .S.A. Την ζωντανή παρακολούθηση του αγώνα μέσω διαδικτύου θα υποστηρίξει, όπως κάθε χρόνο, η εταιρία G4s Telematix.

Όσοι αγαπούν την ιστιοπλοΐα ανοικτής θάλασσας, μπορούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του 55ο Ράλλυ Αιγαίου από τα αθλητικά κανάλια Novasports και ν’ ακολουθήσουν τους αθλητές που θα ζουν την αδρεναλίνη του Ράλλυ Αιγαίου από τα social media, της διοργάνωσης όπως το Facebook, το Twitter, το Instagram, και το YouTube με το hashtag #55aegeanrally.

Το πρόγραμμα των αγώνων:
Πέμπτη  19 Ιουλίου 2018
Ώρα 19:00 Συγκέντρωση Κυβερνητών.
Ώρα 20:30 Υποδοχή πληρωμάτων.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
1η Offshore Ιστιοδρομία: Φάληρο – Αμοργός
Εκκίνηση:  Από τον όρμο Φαλήρου, ώρα 18:00.    
Διαδρομή:  Φάληρο – Κατάπολα Αμοργού, απόσταση 132 ν.μ.
 
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Ώρα 20:30 Τοπική γιορτή και Απονομή Επάθλων 1ης  ιστιοδρομίας.
 
Τρίτη 24 Ιουλίου 2018
2η Offshore Ιστιοδρομία: Αμοργός - Λειψοί
Εκκίνηση:  Έξω από την περιοχή του λιμένος Κατάπολα της Αμοργού, ώρα 10:00.
Διαδρομή: Κατάπολα Αμοργού – Λειψοί, απόσταση 55 ν.μ.
 
Τετάρτη  25 Ιουλίου 2018
Ώρα 20:30 Τοπική γιορτή και Απονομή Επάθλων 2ης  ιστιοδρομίας.
 
Πέμπτη  26 Ιουλίου 2018
3η Offshore Ιστιοδρομία: Λειψοί - Πάρος

Εκκίνηση:  Έξω από την περιοχή του λιμένος Λειψών, ώρα 10:00.
Διαδρομή:   Λειψοί – Παροικιά Πάρου, απόσταση 84 ν.μ.
 
Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018
Ώρα 20:30 Τοπική γιορτή και Απονομή Επάθλων 3ης  ιστιοδρομίας.
 
Σάββατο  28 Ιουλίου 2018

Εκκίνηση:  Έξω από την περιοχή του λιμένος Παροικιά της Πάρου, ώρα 10:00.
Διαδρομή: Παροικιά Πάρου – Σούνιο, απόσταση 64 ν.μ.
 
Δευτέρα  30 Ιουλίου 2018
Ώρα 21:00 Απονομή Επάθλων - Δεξίωση στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου.