Ξεκίνησε η δίκη για  τον θάνατο βρέφους 13 μηνών

Ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, η εκδίκαση από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου Πλημμελημάτων της υπόθεσης θανάτου ενός βρέφους 13 μηνών, για την οποία κατηγορούνται δύο γιατροί.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό μετά από έφεση που υπέβαλαν οι δύο γιατροί, οι οποίοι πριν ένα χρόνο κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2017, κάνοντας αποδεκτή την εισαγγελική πρόταση, είχε κρίνει ένοχους τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς και τους είχε επιβάλλει ποινή φυλάκισης 2 ετών με τριετή αναστολή στον καθένα, ενώ είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία την ειδικευόμενη γιατρό που επίσης κατηγορούνταν στην ίδια υπόθεση.

Χθες κατά την πρώτη μέρα ακροαματικής διαδικασίας του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, εξετάστηκαν οι μάρτυρες, πλην ενός, ο οποίος θα καταθέσει σήμερα. Επίσης σήμερα αναμένονται οι απολογίες των κατηγορουμένων, η αγόρευση της κας. Εισαγγελέως της έδρας, οι αγορεύσεις των δικηγόρων και φυσικά η απόφαση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου 2010 οπότε και το βρέφος εισήχθη και νοσηλεύτηκε με συμπτώματα σπασμών και έλαβε εξιτήριο την επόμενη μέρα με διάγνωση «πυρετικοί σπασμοί», ενώ δόθηκαν  και οδηγίες από τους γιατρούς στους γονείς να χορηγήσουν στο βρέφος συγκεκριμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση των σπασμών. Οι δε γονείς, φέρονται δε να καθησυχάστηκαν από τους θεράποντες γιατρούς, καθώς το φαινόμενο των πυρετικών σπασμών είναι αρκετά σύνηθες σε βρέφη και παιδιά μέχρι την ηλικίας των 5 ετών.

Στη συνέχεια, στις 14 Οκτωβρίου το βρέφος εισήλθε εκ νέου για νοσηλεία, καθώς είχε παρουσιάσει σπασμούς, όχι όμως και πυρετό και εξήλθε την επομένη μέρα με διάγνωση «απύρετοι σπασμοί». Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εξετάστηκε από τους κατηγορούμενους γιατρούς, οι οποίοι έδωσαν οδηγίες αντιμετώπισης των σπασμών στους γονείς με λήψη φαρμάκου και τους έγινε και σύσταση να κάνουν στο βρέφος ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και μαγνητική τομογραφία σε εξειδικευμένο κέντρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι γιατροί δεν επεσήμαναν τους κινδύνους στους γονείς από την καθυστέρηση διεξαγωγής των εξετάσεων και έτσι οι γονείς του βρέφους δεν έσπευσαν να τις κάνουν άμεσα παρά προγραμμάτισαν την επίσκεψή τους σε εξειδικευμένο κέντρο της Θεσσαλονίκης για τις 8 Νοεμβρίου 2010. Ωστόσο το βρέφος στις 5 Νοεμβρίου 2010 παρουσίασε νέο επεισόδιο σπασμών και απεβίωσε.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής, η αιτία θανάτου ήταν η πνευμονική εισρόφηση εξαιτίας των επεισοδίων σπασμών, ενώ η αιτία σπασμών πιθανολογείται ότι συνδέεται με «παλαιό κάταγμα του θόλου του κρανίου που είναι συμβατό με πτώση του βρέφους, πρόσκρουση της κεφαλής σε σκληρή επιφάνεια και πιθανή επακόλουθη εγκεφαλική βλάβη».

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση για τους γιατρούς είναι οι κ.κ. Γρηγόρης Μοράρης και Δημήτριος Δημητράκης και πολιτική αγωγή για λογαριασμό της οικογένειας ο κ. Νίκος Διαλυνάς.