Κατεστραμμένη παραμένει η προβλήτα στο λιμάνι της Κω από τον περσινό σεισμό

Για δεύτερο καλοκαίρι η προβλήτα στο λιμάνι της Κω, όπου δένουν τα τουριστικά σκάφη στην Ακτή Κουντουριώτη είναι κατεστραμμένη, αλλά και ο μόλος για τα κρουαζιερόπλοια, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. 

Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, μετά από τον περσινό φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ότι θα γίνει άμεση αποκατάσταση των ζημιών, για δεύτερο καλοκαίρι η προβλήτα στην Ακτή Κουντουριώτη στο λιμάνι της Κω, απέναντι από το δημαρχείο, παρουσιάζει μεγάλες ρηγματώσεις, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια των τουριστών.

Επιπλέον, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζει και ο μόλος όπου προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια, με αποτέλεσμα φέτος, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, να έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. 

 

Ανάμεσα στα σπασμένα πλακάκια περπατούν οι τουρίστες


Το iefimerida βρέθηκε στην Κω και κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, τις καταγγελίες του δημάρχου, αλλά και την κραυγή αγωνίας των επαγγελματιών του τουρισμού, καθώς όπως λένε, οι ζημιές στην προβλήτα προκαλούν τεράστια προβλήματα στον τουρισμό στο νησί. Οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός είναι αποκαρδιωτικές. 

 

Επισκέπτες του νησιού... χαζεύουν τα χαλάσματα στο λιμάνι


«Οι ζημιές στο λιμάνι μας κόβουν 30% από την δουλειά μας»

«Οι ζημιές στο λιμάνι μας κόβουν περίπου 30% με 40% από την δουλειά μας. Εμείς ζούμε από τους τουρίστες που περνάνε από την προβλήτα, αλλά έτσι όπως είναι φοβούνται να περπατήσουν από εδώ. 500 οικογένειες ζούμε από αυτή την δουλειά», δηλώνει με απόγνωση στο iefimerida ο Δημήτρης Τρούμπος, επαγγελματίας στον τουρισμό στην Κω.

Στην συγκεκριμένη προβλήτα, που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο, δένουν τουριστικά σκάφη αλλά και σκάφη που κάνουν εκδρομές στην Τουρκία. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα σημεία του λιμανιού της Κω, από όπου περνάνε (ή προσπαθούν να περάσουν) καθημερινά εκατοντάδες ξένοι τουρίστες. «Στην αρχή της τουριστικής σεζόν έπεσε μια γυναίκα κάτω και χτύπησε στο πρόσωπο της. Ευτυχώς δεν έκανε μηνύσεις», τονίζει ο κ. Τρούμπος.

Εκτός από το λιμάνι, σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το κτίριο επιβατών. Σημειώνεται, πως για το έργο αποκατάστασης του λιμένα της Κω, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, έχει προϋπολογιστεί ένα κονδύλι 29 εκατομμυρίων ευρώ. 

«Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον μεγάλο σεισμό που έγινε στην Κω. Φέτος η Κως έκανε το τουριστικό θαύμα να γίνει ξανά ο δημοφιλέστερος προορισμός της Ευρώπης και όχι μόνο. Η δημοτική Αρχή με σοβαρές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα βρέθηκε στις σημαντικότερες τουριστικές εκθέσεις για να δείξουμε ότι είμαστε εδώ.

Αντέξαμε με τις ροές προσφύγων και μεταναστών και είμαστε ακόμα ζωντανοί μετά τον σεισμό. Παρόλα αυτά όμως, κανένα ενδιαφέρον δεν έδειξαν κυβερνητικά στελέχη για την αποκατάσταση του λιμανιού, που ακόμα είναι όπως μια μέρα μετά τον σεισμό. Το ίδιο συνέβη και με το εμπορικό λιμάνι, με αποτέλεσμα φέτος να μην έρθει κανένα κρουαζιερόπλοιο» δηλώνει στο iefimerida ο αντιπρόεδρος της δημοτικής κοινότητας πόλεως Κω, Άγγελος Βαβλάς. 

 

Σε απόγνωση οι επαγγελματίες του νησιού


«Καταστράφηκε και η κρουαζιέρα»

Η κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της Κω έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στην κρουαζιέρα. Όπως καταγγέλλει στο iefimerida ο δήμαρχος της Κω, Γιώργος Κυρίτσης, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του, αλλά και τις επιστολές που απέστειλε ήδη από πέρυσι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να αποκατασταθούν οι ζημιές, τίποτε δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί τεράστια απώλεια για την κρουαζιέρα στο νησί. 

«Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι το εξωτερικό λιμάνι που είναι ο μόλος για τα επιβατηγά, (που αποκαταστάθηκε στο τμήμα που μπορεί να εξυπηρετήσει την ακτοπλοϊα), είναι απαγορευτικό για τα κρουαζιερόπλοια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων φέτος να έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Είναι 6 ή 8 προσεγγίσεις τα οποία δεν μπορούν να δέσουν στο λιμάνι. Είναι έξω και ο κόσμος αποβιβάζεται με βάρκες.

Το ζήτημα προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στον τουρισμό και ειδικά στην κρουαζιέρα», τονίζει ο κ. Κυρίτσης και προσθέτει: «Παρά τις προσωπικές μου επιστολές προς το υπουργείο και στον πρωθυπουργό, να αναλάβει δράση και να καθορίσει έναν χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης των έργων, γιατί όπως ξέρετε η κρουαζιέρα καθορίζεται ένα και δυο χρόνια πριν, δεν είχαμε απάντηση ούτε για τις εταιρείες κρουαζιέρας, ούτε για εμάς, με αποτέλεσμα να μην είμαστε στον χάρτη της κρουαζιέρας ούτε για το 2019»! 

 

Υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και τραυματισμών από τις σπασμένες πλάκες


Ο δήμαρχος της Κω υποστηρίζει πως οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου για την έναρξη των εργασιών καθυστέρησαν σημαντικά. «Οι διαδικασίες για την αξιολόγηση και την ανάθεση σε γραφείο της μελέτης αποκατάστασης θεωρώ ότι καθυστέρησε, όπως καθυστέρησε και η σύνταξη της μελέτης», επισημαίνει.

Επιπλέον, ο κ. Κυρίτσης υποστηρίζει πως ενώ η δημοτική Αρχή προσφέρθηκε να αποκαταστήσει με δικά της έξοδα ένα τμήμα του λιμανιού, έτσι ώστε στο φετινό καλοκαίρι να μην υπάρχουν προβλήματα αυτής της έκτασης, το υπουργείο Υποδομών δεν το επέτρεψε. 

«Το λιμάνι υπάγεται στις διαδικασίες και την εποπτεία του Υπουργείου Υποδομών για να ανακατασκευαστεί και να επισκευαστεί. Εμείς προσφερθήκαμε με λεφτά του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου να φτιάξουμε το εσωτερικό τμήμα του λιμανιού, το οποίο έχει και άμεση επαφή με τους τουρίστες αλλά και την λειτουργία των κρουαζιερόπλοιων, αυτό δεν έγινε κατ’ αρχήν αποδεκτό από το υπουργείο, γιατί το έργο θεωρείται ενιαίο», δηλώνει ο δήμαρχος της Κω. Ο κ. Κυρίτσης, εκφράζει φόβους μάλιστα, πως αν τα έργα δεν ξεκινήσουν το αργότερο τον Οκτώβριο, το επόμενο καλοκαίρι το λιμάνι και πάλι δεν θα είναι έτοιμο. 

Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης

Το iefimerida επικοινώνησε από την περασμένη Δευτέρα με το υπουργείο Υποδομών και ζήτησε ένα σχόλιο σχετικά με το πρόβλημα στο λιμάνι της Κω, το οποίο καταγγέλλουν ο δήμαρχος και επαγγελματίες του τουρισμού. Ωστόσο, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε καμία απάντηση από το υπουργείο Υποδομών. 

Μετά τον φονικό σεισμό στην Κω, πέρυσι τον Ιούλιο, η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, πως «για την κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα είναι η γρήγορη αποκατάσταση του νησιού», προσθέτοντας μάλιστα πως «η όλη κατάσταση δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση».

Ένα μήνα μετά, τον Αύγουστο του 2017, ολοκληρώθηκαν τα έργα στην προβλήτα του λιμανιού της Κω, όπου προσεγγίζουν τα πλοία της ακτοπλοϊας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Μάλιστα η παράδοση του έργου έγινε με κάθε επισημότητα, από τον υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη. Όπως επισήμανε στις δηλώσεις που έκανε τότε, τα έργα έγιναν σε χρόνο – εξπρές. «Έγινε αγώνας δρόμου για να τελειώσει το έργο, αφού στις 30 Ιουλίου υπεγράφη η σύμβαση και στις 10 Αυγούστου παραδόθηκε το έργο», δήλωσε. 

 

Αυτή είναι η εικόνα ενός κατεστραμμένου λιμανιού


Ωστόσο, οι υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση των ζημιών δεν υλοποιήθηκαν, καθώς το υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού, στο κεντρικότερο σημείο της Κω, στην Ακτή Κουντουριώτη, μέχρι σήμερα παραμένει κατεστραμμένο, με αποτέλεσμα στην καρδιά του καλοκαιριού οι επαγγελματίες του τουρισμού να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Μόνο από τις απώλειες στην κρουαζιέρα η οικονομική ζημία είναι μεγάλη, επισημαίνουν. 

Παραμένουν οι καταστροφές και στους αρχαιολογικούς χώρους

Την ίδια στιγμή, οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό πέρυσι σε αρχαιολογικούς χώρους της Κω, στο Κάστρο, σε εκκλησίες και στα οθωμανικά τεμένη, ακόμη δεν έχουν επισκευαστεί. Το Κάστρο παραμένει κλειστό, ενώ όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του iefimerida, κλειστός παραμένει και ο χώρος στην Πλατεία του Πλατάνου, όπου βρίσκεται το τζαμί της «Λότζιας», (κατασκευάστηκε το 1786 από τον Γαζή Χασάν Πασά) που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.

Γύρω από το τζαμί υπάρχει περίφραξη για να μην πλησιάζουν τουρίστες, ενώ καμία παρέμβαση δεν έχει γίνει ούτε για την κυκλική κρήνη του τεμένους που όπως βλέπετε, κατέρρευσε και βρίσκεται όπως έμεινε από τον περσινό σεισμό. Η μοναδική παρέμβαση που φαίνεται να έχει γίνει είναι η τοποθέτηση σκαλωσιάς γύρω από τον μιναρέ. Τα σημεία αυτά καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. 

 

Παραμένουν οι καταστροφές και στους αρχαιολογικούς χώρους

 

Οι φωτογραφίες των διαλυμένων αρχαιολογικών χώρων θα κάνουν και πάλι τον γύρο του κόσμου


Πηγή: iefimerida.gr