Δημήτρης Γάκης: «Μια νέα προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη θα αφήσει ένα μοναδικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην πλούσια ιστορία της Ρόδου»

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης συναντήθηκε στις 11 Ιουλίου με τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Στρατή για θέματα που αφορούν την αξιοποίηση των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.

Ο βουλευτής κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα σχετικό με την κατάσταση που επικρατεί στη Μεσαιωνική Πόλη σήμερα, καθώς και το απόσπασμα της πολεοδομικής μελέτης που αναφέρεται στη διαχείριση των ακινήτων της.

Μετά από ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τον υφυπουργό, συμφωνήθηκε η προοπτική αξιοποίησης των ακινήτων να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αξιοποίηση και προβολή της Μεσαιωνικής Πόλης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Δημήτρης Γάκης έθεσε κάποια ζητήματα, που θεωρεί ως επόμενα αναγκαία βήματα και πιο συγκεκριμένα:

α) την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης, που εκκρεμεί

β) την (κατά το συντομότερο δυνατόν) ενεργοποίηση μιας νέας «Προγραμματικής Σύμβασης», που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης και

γ) την επεξεργασία και υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει παλαιότερα ο Δημήτρης Γάκης στον Πρωθυπουργό, για τη δημιουργία «Δικτύου Τειχισμένων Πόλεων» στον Ευρωπαϊκό Νότο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση του διαλόγου για την πολιτιστική συνεργασία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, προς όφελος των επόμενων γενεών.

«Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τα εμβληματικότερα μεσαιωνικά μνημεία όχι μόνο στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου η ασύγκριτη ομορφιά του φυσικού τοπίου, συνδυάζεται με τη λαμπρότητα του ιστορικού και δομημένου περιβάλλοντος. Γι’ αυτό αποτελεί μια σημαντική κληρονομιά για τη Χώρα μας, που αξίζει να προστατευθεί», δήλωσε ο Δημήτρης Γάκης.