Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν οι 9 Σύριοι και η Ουκρανή

Ελεύθεροι χωρίς όρους αφέθηκαν χθες, μετά τις απολογίες τους, οι εννέα Σύριοι και η 29χρονη Ουκρανή που κατηγορούνται ότι εισήλθαν στη χώρα μας με ένα κρουαζιερόπλοιο.

Η υπόθεση άρχισε να απασχολεί το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή την περασμένη Τρίτη 10 Ιουλίου με τον εντοπισμό αρχικά πέντε αλλοδαπών στην περιοχή της Κρεμαστής και μετά την συγκέντρωση όλων των στοιχείων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των εμπλεκομένων οι οποίοι και παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Προχθές έως αργά το απόγευμα οι εννέα Σύριοι και η 29χρονη Ουκρανή, η οποία συνελήφθη ως το άτομο το οποίο προμήθευσε τα ταξιδιωτικά έγγραφα στους αλλοδαπούς, απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Ρόδου όπου σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, όλοι οι εμπλεκόμενοι, με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους.

Όπως είναι γνωστό, όλα ξεκίνησαν όταν αρχικά, στελέχη του τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες εντόπισαν το απόγευμα της Τρίτης (10 Ιουλίου 2018) σε ξενοδοχείο στην περιοχή Κρεμαστή τέσσερις πρόσφυγες, οι οποίοι κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα κρουαζιερόπλοιου «αμφιβόλου γνησιότητας», καθώς και ταυτότητες, οι οποίες είχαν δηλωθεί ως κλαπέντες-απωλεσθέντες.
Στους λιμενικούς υποστήριξαν πως τα έγγραφα τα είχαν προμηθευτεί από μια 29χρονη από την Ουκρανία, η οποία επίσης συνελήφθη.

Ακολούθως οι λιμενικοί έκαναν έρευνες στις περιοχές Μαντράκι και Παλαιά Πόλη, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ακόμη πέντε πρόσφυγες, επιβάτες του ίδιου κρουαζιερόπλοιου, «για τη μη επιβίβαση εκ νέου στο πλοίο πριν τον απόπλου του, χωρίς να ενημερωθεί η οικεία Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με την προβλεπόμενη νομοθεσία».

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου ενώ οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα μας με τους πρώτους τέσσερις να κατηγορούνται και για τα πλαστά έγγραφα.
Το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του και όταν έφτασε το πρωί της Τετάρτης (11 Ιουλίου) στο νέο λιμάνι Μυκόνου κατά τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας διαπιστώθηκε ότι απουσίαζαν 14 επιβάτες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα των οποίων βρέθηκαν επί του πλοίου και κατασχέθηκαν. Όπως αναφέρουν πληροφορίες και αυτοί είναι πρόσφυγες από τη Συρία.
Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα των εννέα προσφύγων που συνελήφθησαν στη Ρόδο.

Από τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Μυκόνου, συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Υπεύθυνος Ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο απέπλευσε στις 11 Ιουλίου στις 05:05 για λιμένα Θήρας.
Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης οι λιμενικοί εξετάζουν προσεκτικά το δρομολόγιο που έκανε το πλοίο για να εξακριβωθεί πού αποβιβάστηκαν οι 14 πρόσφυγες.