Καταλόγους για  τυφλούς πρέπει να  έχουν τα εστιατόρια

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η εφαρμογή του νέου νόμου, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι επαγγελματίες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης όπως επίσης και οι ξενοδόχοι, οφείλουν να εξασφαλίζουν και να τηρούν τιμοκατάλογο για τους τυφλούς.

Ο νόμος 4488/2017 έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε πάνω από 5.000 επιχειρηματίες της Ρόδου, οι οποίοι ενημερώθηκαν τόσο από τα επαγγελματικά τους σωματεία όσο και από τα ελεγκτικά όργανα του τμήματος εμπορίου ότι θα πρέπει εντός του προσεχούς διαστήματος να συμμορφωθούν καθώς τα πρόστιμα ανέρχονται σε 500 ευρώ για κάθε παραβάτη.

Βέβαια προς το παρόν έχουν γίνει συστάσεις και έχει δοθεί παράταση για την εφαρμογή των νόμων, όμως επαγγελματίες που μίλησαν στη «Ρ» εξέφρασαν την άποψη ότι αυτό το διάστημα δεν επαρκεί καθώς είναι δύσκολο να καταφέρουν να εφαρμόσουν το νόμο. Το κυριότερο πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η εκτύπωση ενός τέτοιου καταλόγου στη γλώσσα των τυφλών (γραφή Μπράιγ) είναι κάτι πολύ εξειδικευμένο και στο νησί δεν υπάρχουν ούτε τεχνογνωσία ούτε και τα ειδικά μηχανήματα με το λογισμικό που χρειάζονται για την εκτύπωση. Μάλιστα λόγω του υψηλού κόστους δεν είναι κανένας διατεθειμένος να το προμηθευτεί γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει απόσβεση.

Πάντως ο πρόεδρος των εστιατόρων της Ρόδου Γιάννης Κλούβας, δήλωσε ότι έχοντας συμπληρώσει 40 χρόνια στη δουλειά, είναι ζήτημα να πέρασαν από τα καταστήματά του πέντε τυφλοί και μάλιστα όλοι συνοδεύονταν, καθώς είναι αδύνατον για κάποιον τυφλό να κινηθεί με ασφάλεια σε έναν ξένο τουριστικό προορισμό.
Μάλιστα εξέφρασε διάφορους προβληματισμούς για την εφαρμογή του μέτρου φέροντας ως παράδειγμα κατάστημα, όπου ισχύουν διαφορετικοί κατάλογοι,  αφού ανάλογα με την ώρα της μέρας κάνει προσφορές και άλλες φορές πάλι ανάλογα με το πρόγραμμα που προσφέρει οι τιμές αλλάζουν.  

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε κατάλογοι στα καταστήματα ενώ αν υπολογίσει κανείς τις ανάγκες όλης της χώρας και το γεγονός ότι μόνο ένα τέτοιο εξειδικευμένο κατάστημα έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης σήμερα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμα για να εφαρμοστεί ο νόμος.