Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του πολιτιστικού συλλόγου Απολλώνων

Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του πολιτιστικού συλλόγου Απολλώνων

Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του πολιτιστικού συλλόγου Απολλώνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 451 ΦΟΡΕΣ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε και η φετινή επίσκεψη της Ροδίτικης Αντιπροσωπείας στο Μοντέιγ ο Βικόμτ της Γαλλίας, στα πλαίσια της Διδυμοποίησης των Πολιτιστικών Συλλόγων «Νέοι Ορίζοντες» των Απολλώνων και «Φίλοι των Πύργων» του Μοντέιγ ο Βικόμτ, με την ενεργό συμμετοχή πάντοτε εκπροσώπων από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε από 3 μέχρι 10 Ιουνίου 2018 και συμμετείχαν οι εξής:
Κυριαζάκος Εμμανουήλ: Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες»
Σωκιανού Μαριλένα: Ιδρυτική και Επίτιμη Πρόεδρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»
Χαρίτου Άννα: Επίτιμη Πρόεδρος στο «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»
Τσακίρης Μιχαήλ: Εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου
Χατζηγεωργίου Βασίλειος: Εκπρόσωπος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Απολλώνων
Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος: Μεταφραστής.
Η εξαμελής αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής καθώς και υποδειγματικής φιλοξενίας.

Στη διάρκεια του ταξιδιού αυτού διευρύνθηκαν οι ορίζοντες των δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν το 2014. Έγιναν επαφές με διάφορους φορείς της Γαλλίας για την πραγματοποίηση κοινών και παράλληλων δράσεων με σκοπό την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Ρόδου, των Απολλώνων και της περιοχής Κρεζ της Ακιταίν Γαλλίας και πέραν της Ιπποτικής περιόδου.

Φέτος, θα ολοκληρωθεί η εκτύπωση των σκληρόδετων τετραδίων από τα Ε.Λ.Τ.Α. τα οποία θα περιέχουν ποικίλες πληροφορίες για τ’ Απόλλωνα και τη Ρόδο καθώς και για το Μοντέιγ ο Βικόμτ και την Κρεζ. Τα κείμενα, τα οποία θα είναι στα Ελληνικά και στα Γαλλικά, θα περιλαμβάνουν κι ένα πλήρες χρονικό της αδελφοποίησης και θα διατεθούν στη Ρόδο και στην Κρεζ. Η Έκθεση Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας, που θα δείχνει τα διάφορα στάδια κατασκευής της Ταπισερί ντ’ Ομπισόν που έχει συμπεριληφθεί στους καταλόγους Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, τελικά αναβάλλεται για το 2019.

Στο χώρο της έκθεσης θα εκτεθούν και αντικείμενα σχετικά με την πανάρχαια τεχνική της Ταπισερί που ανάγονται στον 14ο αι. της περιοχής αυτής της Γαλλίας. Παράλληλα θα προβάλλονται DVD σχετικά με τις ταπισερί αλλά και άλλα που θα προβάλλουν τις ομορφιές της Κρεζ.
Για το 2019 δε, συζητήθηκαν με διάφορους φορείς της Γαλλίας και άλλες δράσεις όπως:

Η αποστολή νεαρών παικτών ποδοσφαίρου για ν’ αναμετρηθούν με συνομήλικους τους παίκτες (έτους γεννήσεως 2004 – 2005 και/ή 2006-2007) με τη διοργάνωση φιλικών παιχνιδιών σε διάφορες μικρές πόλεις της Κρεζ ή την διοργάνωση κάποιου τουρνουά και με την προοπτική οργάνωσης ανάλογων παιχνιδιών και στη Ρόδο την επόμενη χρονιά. Οι προϋποθέσεις συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Κρεζ, κ. Φιλίπ Λαφρίκ, με συμμετοχή στις συζητήσεις και του κ. Βασίλη Χατζηγεωργίου.
Πρόταση επίσης έγινε από τον Σύλλογο «Πόρτες του Κόσμου», για νέα συμμετοχή το 2019 στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Φελτέν, ενός συγκροτήματος Παραδοσιακών Χορών της Ρόδου.

Παρών στις συζητήσεις ήταν και ο τ. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου ο «ΑΙΘΩΝΑΣ» κ. Μιχάλης Τσακίρης που έδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει η Χορευτική Ομάδα του Συλλόγου. Η σχετική πρόταση εστάλη στην Πρόεδρο του «ΑΙΘΩΝΑ» κ. Καθολική Χατζηνικόλα και τα μέλη του Δ.Σ. συζητήθηκε και έγινε δεκτή με μεγάλη προθυμία, οπότε θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες του φακέλου συμμετοχής του συγκροτήματος στο Φεστιβάλ .

Παράλληλα, καθώς το Μουσείο της πόλης Guéret έκλεισε στις 18/06 για ανακαίνιση και αναδιάρθρωση ο Δήμαρχος της πόλεως πρότεινε την ανταλλαγή εκθεμάτων μεταξύ του Μουσείου αυτού και του Μουσείου της Ρόδου.

Άλλη μια πρόταση έγινε, από τον Πολιτιστικό Θεσμό του Guéret Société des Sciences Naturelles Archéologiques et Historiques de la Creuse και τον Πρόεδρο του κ. Πατρίκ Λεζέ, αρχαιολόγο, για τη διοργάνωση το 2019 αντίστοιχων Ημερίδων, στη Ρόδο και στο Guéret με θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που θα προβάλουν τον πολιτιστικό πλούτο των δύο περιοχών.

Σχετικά έγγραφα έχουν ήδη σταλεί από τους «Νέους Ορίζοντες» και το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο» στους ενδιαφερόμενους πολιτιστικούς φορείς και αναμένονται αντίστοιχες απαντήσεις ώστε να δρομολογηθούν οι εκδηλώσεις, που χρειάζονται ανάλογη προετοιμασία.
Επίσης, οι Γάλλοι φίλοι μας έχουν θέσει στη διάθεση του συλλόγου των Απολλώνων ιατρικό εξοπλισμό για το Ιατρείο των Απολλώνων και ήδη έχει ξεκινήσει η διερεύνηση του κόστους μεταφοράς του υλικού στη Ρόδο.

Στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκαν κοινές συνεδριάσεις της Ροδίτικης Αντιπροσωπείας και του Προέδρου και μελών του Γαλλικού Συλλόγου οι «Φίλοι των Πύργων», συζητήθηκαν οι δυσκολίες των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και προτάθηκαν λύσεις.

Το τελευταίο βράδυ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου του Μοντέιγ ο Βικόμτ, παρουσία του Δημάρχου και Αντιπροέδρου του Γαλλικού Συλλόγου, κ. Ντιντιέ Μαρτίνεζ, του Προέδρου του κ. Ζαν Κλωντ Ντιμεϊνί και άλλων μελών του Δ.Σ., οργανώθηκε μια πολύ επιτυχημένη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πολλά μέλη του συλλόγου και πολλοί κάτοικοι του χωριού, έγινε παρουσίαση των σχεδίων που προγραμματίζονται, ανταλλάγησαν δώρα και η βραδιά έκλεισε με έναν μπουφέ με γαλλικές σπεσιαλιτέ, μουσική από παραδοσιακά όργανα και χορό.

Διαβάστε ακόμη

Η δραστηριότητα του Κέντρου «Δίοδος»

Προκήρυξη διαγωνισμού για το «Βραβείο Βασίλη Μοσκόβη έτους 2023»

Ορκίστηκε χειρουργός στο Νοσοκομείο Ρόδου ο Γιώργος Ντόκος

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου

Έντονη αντίδραση του Βασίλη Υψηλάντη κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου – Την χαρακτήρισε «Εθνική Εισαγγελέα»

Τζέιμς Καφετζής: Ο πατέρας μου ψάχνει νέο σκάφος στον Ειρηνικό για να συνεχίσει το ταξίδι του από εκεί

Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του δήμου Ρόδου η Ματίνα Γιανέλλη