Μεσαιωνολόγιο: «Ερωτικά βότανα»

Γράφει η Άννα Αχιολά
info@medievalfestival.gr

 

Τα ξόρκια για τον έρωτα είναι από τα αρχαιότερα που έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ από τον άνθρωπο και συνήθως κινούνταν στην ίδια φόρμουλα, ανεξάρτητα από εποχή και κουλτούρα: «φέρε κοντά μου όσο πιο γρήγορα αυτόν που θέλω» ανεξάρτητα αν αυτός ή αυτή, το θέλει επίσης, ή όχι, ή αν χρειαστεί να πληγωθεί, σε περίπτωση αντίστασης του/της.

Τα μάγια αυτά γίνονταν είτε από γυναίκες σε άντρες, είτε από άντρες σε γυναίκες, αν και κάποιοι υποστήριζαν, ειδικά την εποχή του Μεσαίωνα, ότι το σύνηθες ήταν το πρώτο. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, φτιάχνονταν μαγικά φυλαχτά για την προστασία των αγαπημένων προσώπων, με λιγότερο ιδιοτελή κίνητρα …

Ένα απαραίτητο συστατικό για την παρασκευή των μαγικών φίλτρων, κόνεων,  ή φυλαχτών του Έρωτα, ήταν τα βότανα που οι φυσικές τους ιδιότητες σχετίζονταν με το ρομαντισμό. Μπορούσαν δηλαδή να προκαλέσουν ενθουσιασμό, ευφορία ή απλά ανέδυαν ένα ευχάριστο άρωμα που πιθανόν να ήταν ελκυστικό για το αντίθετο φύλο.

Άλλες φορές ήταν ακόμα και φρούτα ή όσπρια και φυτά, λόγω του σχήματος τους, του μύθου τους ή άλλων χαρακτηριστικών και η επιλογή τους διέφερε από τόπο σε τόπο, ανάλογα με την κουλτούρα και τα έθιμα της κάθε περιοχής. Σε κάποιες περιπτώσεις τα βότανα κλπ τα χρησιμοποιούσαν αυτούσια, ενώ οι πιο… ειδικοί (μάγισσες ή μάγοι), τα συμπεριλάμβαναν μέσα σε ειδικά φίλτρα, που παρασκευάζονταν με συγκεκριμένο τρόπο, για καλύτερα αποτελέσματα, που θα δούμε σε επόμενη ενότητα …

Ποια ήταν όμως αυτά τα ερωτικά φυτά και πώς τα χρησιμοποιούσαν για να προσελκύσουν ή να προβλέψουν την αγάπη, τότε… ή, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και σήμερα!

Φύλλο φλαμουριάς: Αν το πιάσεις σφιχτά στο χέρι σου, θα παντρευτείς το πρώτο άτομο που θα συναντήσεις.

Μπιζέλι: Την επόμενη φορά που θα καθαρίσεις μπιζέλι, κράτα 9 στην άκρη, βάλ’ τα μέσα σε μια σακούλα, άφησέ τα κοντά στη πόρτα σου και το πρώτο άτομο που θα τα πατήσει, θα γίνει εραστής σου … (μάλλον για πολύ απελπισμένους!)

Σμύρνα: Δεν θα μείνεις για πολύ καιρό στη μοναξιά εάν έχεις πάνω σου τη σμύρνα.

Φλούδα από μήλο: Αν το πετάξεις πίσω από τον ώμο σου, θα κάνει το πρόσωπο που αγαπάς, να σε ζητήσει σε γάμο.

Κυκλάμινο: Φύτεψε ανάμεσα στα κεραμίδια του σπιτιού κι αν πιάσει, είναι σημάδι πως γρήγορα θα παντρευτείς.

Κλαδί ιτιάς: Πάρε ένα κλαδί ιτιάς στο χέρι, φέρε βόλτα γύρω από το σπίτι τρεις φορές τρέχοντας και πες: «Όποιος είναι να με παντρευτεί, ας αρπάξει την άκρη της ιτιάς που βαστάω στο χέρι». Την ώρα που θα συμπληρώνεις τον τρίτο κύκλο, θα δεις σε όραμα τον καλό σου να πιάνει την άκρη της ιτιάς…

Αγριολίτσα (Ψιακί ή Βίγκα): Τα φύλλα μασιούνται για να ανανεώσουν μια “κουρασμένη” αγάπη.

Κανέλα: Βάζοντας δύο ξυλαράκια κανέλας δίπλα σε ένα μικρό κερί και κάνοντας θετικές σκέψεις για την αισθηματική τους ζωή, πίστευαν παλαιότερα ότι προσελκύουν έναν δυνατό έρωτα. Τέλος, νοστίμιζαν το φαγητό και ταυτόχρονα ενδυνάμωναν την ερωτική διάθεση με τον σύντροφο.
 


Βασιλικός: Τη χαρακτηριστικά υπέροχη μυρωδιά του βασιλικού, τη θεωρούσαν δυνατό ερωτικό ελιξίριο και ότι κανείς δεν μπορούσε να της αντισταθεί. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνταν για ερωτικά φυλαχτά καθώς και αρωματικά μείγματα που σαν στόχο είχαν να ενταθεί το συναίσθημα μεταξύ δύο ανθρώπων. Παλαιότερα, έλεγαν ότι αν χαρίσεις φρέσκο βασιλικό σε κάποιον, σίγουρα θα σε ερωτευτεί.

Φύλλο καλαμιάς: Το θεωρούσαν Αφροδισιακό.

Βερβένα, Ιεροβότανο ή Σπληνόχορτο: Υπήρξε διαχρονικά το βότανο της γοητείας και χρησιμοποιήθηκε στη λαϊκή μαγεία σε φίλτρα και σκόνες.  Πίστευαν ακόμα ότι είχε τη δυνατότητα να καταστήσει έναν άντρα … ανίκανο (σεξουαλικά) για 6 μέρες, αν το έπινε στο ποτό του… Πολύ χρήσιμο μάλλον για τις ζηλιάρες γυναίκες!

Μανδραγόρας: Ανάμεσα σε μυριάδες άλλες συνταγές θα μπορούσε επίσης να φορεθεί ως φυλακτό γονιμότητας.

Υοσκύαμος ο μελανός: Με μια απίστευτη φήμη, τόσο για χρήση από μάγισσες όσο και για να τις στερήσει από τις δυνάμεις τους, αυτό το βότανο πίστευαν επίσης ότι προσελκύει αγάπη όταν φοριέται. Μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέσα σε φίλτρα για να δεσμεύσει ένα ζευγάρι μαζί στην αγάπη, και να εξασφαλίσει ότι η αγάπη θα διαρκέσει. Αυτό το συστατικό έπρεπε εντούτοις να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή, καθώς ήταν επίσης γνωστό ότι προκαλούσε παραλήρημα και θάνατο.

Μέλι: Συγκαταλέγονταν συχνά στα φίλτρα της αγάπης, για τη γεύση του. Η γλυκύτητά του αναμενόταν να επηρεάσει ευνοϊκά το αντικείμενο του πόθου των ερωτευμένων προς αυτούς και επίσης να γλυκάνει τη σχέση που θα ακολουθούσε. Είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ήταν ευκολότερη η κατάποση του παρασκευάσματος από πολλά άλλα!

Ροδόνερο: Το χρησιμοποιούσαν συχνά για να αρωματίσουν τα λιγότερο εύγεστα ή εύοσμα φίλτρα

Φυλαχτά για την Αγάπη: Τα βότανα που θα μπορούσαν να μπουν σε ένα φυλαχτό για την αγάπη ήταν: βασιλικός, τσίλι, κανέλα, θυμάρι, παπαρουνόσποροι, χαμομήλι, γαρίφαλο, άνηθο, μαντζουράνα, πιπερόριζα, κρόκος, βανίλια … ή ό,τι άλλο, ανάλογα με αυτό που ήθελαν να πετύχουν και τον σχετικό συμβολισμό ή τις ιδιότητες του βοτάνου που θα επέλεγαν.

Για όσους θέλουν να πειραματιστούν, να φτιάξουν ένα φυλαχτό, θα πρέπει να είναι μέρα που θα έχουν καλή και δημιουργική διάθεση και το σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσουν ή θα δωρίσουν ένα όμορφο, φυσικό κόσμημα! Αλλά κυρίως, να μη ξεχνάνε, ότι πρώτα πρέπει να αγαπήσουν τον εαυτό τους… και μετά θα τους αγαπήσουν και οι άλλοι, χωρίς να χρειαστεί κανένα ξόρκι ή κάποιου είδους φυλαχτό!