Ο «Κλεισθένης» δεν ανταποκρίνεται στους στόχους της αυτοδιοίκησης

Ο «Κλεισθένης» δεν ανταποκρίνεται  στους στόχους της αυτοδιοίκησης

Ο «Κλεισθένης» δεν ανταποκρίνεται στους στόχους της αυτοδιοίκησης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 151 ΦΟΡΕΣ

Σε καμία περίπτωση ο νέος καταστατικός χάρτης για την αυτοδιοίκηση στη χώρα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο “Κλεισθένης” δεν ανταποκρίνεται στους στόχους που είχαν τεθεί από τους εκπροσώπους της, με σκοπό να αποτελέσει μία πραγματική μεταρρύθμιση.

Αυτή είναι η θέση των αυτοδιοικητικών και μάλιστα ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, για το γεγονός ότι οι στόχοι που τέθηκαν παρέμειναν τελικά ένα άπιαστο όνειρο και οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν, με άμεση επίπτωση και στην τοπική κοινωνία.

«Αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία είναι μία δημόσια διοίκηση που να έχει αντανακλαστικά και να παρεμβαίνει οπουδήποτε υπάρχουν ζητήματα στην κοινωνική ζωή, να έχει αποτελεσματικότητα, αυτάρκεια οικονομική και διοικητική.

Αυτές οι απαιτήσεις δεν υπηρετούνται από το νομοσχέδιο αυτό. Η συζήτηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου τέθηκαν, όμως δεν υπηρετήθηκαν. Στην πορεία ο στόχος θυσιάστηκε στο βωμό της πολιτικής. Πρέπει να ξεφύγουμε από το παρελθόν και να διαγράψουμε πολλά από αυτά που μας έφεραν εκεί που μας έφεραν. Χάθηκε μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία να κινηθούμε προς τα εκεί».

Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το ότι εισάγει ένα νέο εκλογικό σύστημα, αυτό της απλής αναλογικής, το οποίο όμως κατά τον περιφερειάρχη θα πρέπει να εισάγει και κάποια όρια, αν και ο ίδιος εκτιμά ότι η κοινωνία δεν ενδιαφέρεται για το σύστημα που θα καθιερωθεί.

«Φέρνει όμως μία πολύ σημαντική αλλαγή στο εκλογικό σύστημα. Με την εισαγωγή της απλής αναλογικής. Θα κριθεί στην πράξη. Την κοινωνία όμως δεν την ενδιαφέρει το πολιτικό μαγείρεμα. Η πορεία των πολιτικών προσώπων δεν είναι αγωνία της κοινωνίας. Αγωνία είναι να δει αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που δεν έχουμε.

Δεν επιτρέπεται στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν αντανακλαστικά, να παρεμβαίνουν άμεσα σε ζητήματα και προβλήματα, δεν επιτρέπεται να σχεδιάζουν και να υλοποιούν σε πραγματικό χρόνο. Τίποτα από αυτά δεν… αγγίζει ο “Κλεισθένης”.

Σε ό,τι αφορά όμως το εκλογικό σύστημα φέρνει την απλή αναλογική. Είναι το σύστημα κατανομής των εδρών. Υποστήριξα από την αρχή και εξακολουθώ να την στηρίζω για τον απλούστατο λόγο ότι ήρθα από έναν χώρο που λειτουργούσε πολλά χρόνια με την απλή αναλογική. Την …αγαπώ πάρα πολύ λειτούργησα μέσα σε αυτή, αλλά έχει δικλείδες που στον “Κλεισθένη” δεν τις είδα.

Θητεία χωρίς όρια όμως, δεν συνεισφέρει στην κοινωνική ζωή. Για παράδειγμα η χωροθέτηση πλέον δραστηριοτήτων θα είναι δύσκολη έως αδύνατη.

Δε βάζουμε μυαλό ως χώρα, εγώ αυτό βλέπω, αυτό είναι το συμπέρασμα, περάσαμε πολύ δύσκολα χρόνια και δεν αντέχουμε να συνεχιστεί αυτό, και για να φύγουμε από αυτό τέλμα θέλει θαρραλέες αποφάσεις.

Αυτό με στεναχωρεί πάρα πολύ, γιατί πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος και οι προσωπικές ατζέντες ενισχύονται με τον “Κλεισθένη” και η πολιτική μας ζωή καθορίζεται πάλι μέσα από σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν καθαρά με τις πολιτικές ισορροπίες του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Αυτό ήταν το κριτήριο με το οποίο ψηφίστηκε ο “Κλεισθένης”.

Αυτό που έχουμε ανάγκη ως πολίτες είναι να υπάρξει διαφοροποίηση σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για να λειτουργεί ο κάθε τόπος διαχειριζόμενος τα προβλήματά του και τα έσοδά του. Αναρωτιέμαι γιατί το φοβήθηκε αυτό μία αριστερή κυβέρνηση. Πίστευα ότι θα κινηθεί με μεγαλύτερο κοινωνικό… πρόσημο» κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία