Γιώργος Πόκκιας: «Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στα πανηγύρια της Ρόδου»

Γιώργος Πόκκιας: «Προσπαθούμε  να βάλουμε τάξη στα πανηγύρια της Ρόδου»

Γιώργος Πόκκιας: «Προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στα πανηγύρια της Ρόδου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 763 ΦΟΡΕΣ

Για όλα τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, ενημέρωσε, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αδειοδότηση των πανηγυριών και στις προσπάθειες για την πάταξη του παραεμπορίου.

Αναλυτικά:

Για τα πανηγύρια
Καταρχήν, με αφορμή το πρώτο μεγάλο πανηγύρι του φετινού καλοκαιριού, αυτό της Αγίας Μαρίνας στο Παραδείσι, ο Αντιδήμαρχος έκανε γνωστό ότι αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Μάλιστα, ο ίδιος, που βρέθηκε για αρκετές ώρες εκεί, διαπίστωσε μία εμφανή διαφοροποίηση της κατάστασης προς το καλύτερο. Όπως είπε, υπήρχε περισσότερη τάξη, απομακρύνθηκαν αρκετοί παράνομοι μικροπωλητές και η διαφορά αυτή έγινε αντιληπτή και από τον κόσμο.

Και δήλωσε:

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, μας πήρε αρκετά χρόνια να το υλοποιήσουμε αλλά αυτό έγινε γιατί εμπλέκονται στην αδειοδότηση πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλοί παράγοντες και μέχρι να πειστούν… Διότι, όταν υπάρχουν νοοτροπίες δεκαετιών όχι χρόνων, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αλλάξουν.

Εγώ, όμως, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και νιώθω ότι επιτελέσαμε ένα σημαντικό κομμάτι που είναι να μπει μία τάξη σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, η οποία δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να είναι όλοι μαζί, και παράνομοι και αδειοδοτημένοι σε μία κατηγορία, και να μην υπάρχει τάξη και προστασία του καταναλωτικού κοινού. Διότι, είναι σημαντικός τζίρος, ο οποίος γίνεται σ’ αυτές τις ανοιχτές εκδηλώσεις στους κοινόχρηστους χώρους…».

Ο Αντιδήμαρχος θύμισε, ακόμη, ότι πέρυσι ο Δήμος είχε αδειοδοτήσει δύο πανηγύρια, τα οποία πλέον θα αδειοδοτούνται κάθε χρόνο, της Παστίδας και των Αφάντου. Φέτος, λοιπόν, ξεκίνησαν από το Παραδείσι και προχωρούν καθώς στόχος είναι όλα τα μεγάλα πανηγύρια να αδειοδοτηθούν και, όπως είπε, βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, αφού από το δημοτικό συμβούλιο έχουν περάσει και κανονιστικές διατάξεις και χωροθετήσεις και μένει η τελική λίστα. «Τα περισσότερα και τα πιο σημαντικά πανηγύρια θα έχουν αδειοδότηση από φέτος, άρα γίνεται μία σημαντική βελτιωτική κίνηση στο κομμάτι αυτό», κατέληξε.

Για τα θέματα εμπορίου
Μιλώντας για θέματα της Διεύθυνσης Εμπορίου, ο κ. Ποκκιας θέλησε να κάνει ένα σχόλιο σχετικά με τη συνάντηση που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες οι αρμόδιοι της Δημοτικής Αρχής με τους εκπροσώπους της Αστυνομικής Διεύθυνσης για τη συνεργασία τους.

Θέλησε, λοιπόν, να πει για το αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τάξη και το νοικοκύρεμα που πρέπει να υπάρχει στο νησί και εμπλέκονται αρμοδιότητες και της Αστυνομίας και του Δήμου, ο ίδιος θεωρεί ότι, μετά τη σύσκεψη, υπάρχει μία καλύτερη συνεργασία, βρίσκονται σε επαφή, σχεδόν καθημερινή με τους Διοικητές των Τμημάτων τάξης και διενεργούν «επιχειρήσεις» και διάφορες παρεμβάσεις. Μάλιστα, τέτοιες έχουν γίνει ήδη στο Φαληράκι, στις παραλίες επί καθημερινής βάσεως, με τους ΡΟΜΑ και τους παράνομους μικροπωλητές καθώς και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που γίνονται σε συνεννόηση με την Αστυνομία, όσον αφορά στα θέματα της Διεύθυνσης Εμπορίου.

«Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης θ’ αρχίσει να δείχνει σημάδια βελτίωσης της εικόνας, παρ’ όλο ότι έχουμε πάρα πολλούς παράνομους που δραστηριοποιούνται, τόσο στις παραλίες όσο και σε κομβικά σημεία όπως είναι το Μαντράκι και η Παλιά Πόλη.

Όσον αφορά, λοιπόν, στην πάταξη του παραεμπορίου, η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα έχει καλά αποτελέσματα», δήλωσε.

Επίσης, εκτός από τα παραπάνω, από την αρχή της σεζόν, τα συνεργεία της Διεύθυνσης Εμπορίου, δηλαδή οι πρώην Δημοτικοί Αστυνόμοι, αυτά τα τέσσερα μάχιμα άτομα που… έχουν απομείνει, βρίσκονται κάθε μέρα με δύο βάρδιες και διενεργούν επιχειρήσεις σε όλο το νησί, στη Λίνδο, τα Κολύμπια, το Φαληράκι, την Καλλιθέα, τη Ρόδο, και από την άλλη πλευρά, μέχρι και την Κάμειρο.

Όπως είπε, μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος, κάθε μέρα βεβαιώνονται πρόστιμα, γίνονται κατασχέσεις, και κάθε μέρα όσοι δεν έχουν άδεια προωθούνται και στην Αστυνομία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, παρ’ όλο που δεν έχουν αναδείξει το θέμα, πιστεύει ότι φέτος είναι πολύ καλύτερα οργανωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι εμφανές.

Ειδικότερα για την πάταξη του παραεμπορίου, όπως είπε ο κ. Πόκκιας, τις περισσότερες φορές αυτούς που το ασκούν τους συλλαμβάνει η Διεύθυνση Εμπορίου και η ΕΛ.ΑΣ. προχωράει τις διαδικασίες. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, το προηγούμενο διάστημα έγιναν και 4-5 απελάσεις μικροπωλητών σε κάποιους που δεν είχαν χαρτιά, διότι ήταν και παράνομα διαμένοντες εδώ.

Υπάρχουν όμως διάφορες κατηγορίες. Για παράδειγμα, στις παραλίες, όταν είναι 7-8 άτομα συλλαμβάνουν ένα αλλά διαφεύγουν οι υπόλοιποι.

Χαρακτηριστικό, πάντως, της διάστασης του προβλήματος είναι ότι και τα δύο συνεργεία του Δήμου καθημερινά συλλαμβάνουν 20-25 παράνομους μικροπωλητές, φρουτάδες κτλ. σε παραλίες ή κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι είτε απομακρύνονται, είτε τους βεβαιώνονται πρόστιμα, γίνονται κατασχέσεις ή προωθούνται στην Αστυνομία. Και οι περισσότεροι είναι επαναλαμβανόμενοι.

Με την επιβολή προστίμων, όμως, υπάρχει πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι από αυτούς που συλλαμβάνονται δεν έχουν ΑΦΜ και μάλιστα το θέμα αυτό το έχουν θέσει και απευθείας στο Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας με την προσωρινή άδεια παραμονής που τους δίνουν να τους δίνουν και ένα ΑΦΜ. Ωστόσο δεν προχώρησε. Έτσι, είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορούν να βγάλουν εκείνη την ώρα ΑΦΜ, αφού πρέπει να συλληφθούν ώρες που είναι ανοιχτά η ΔΟΥ.

Τέλος, ανέφερε, ακόμη, ότι τα συνεργεία της Διεύθυνσης Εμπορίου δουλεύουν μέχρι τα ξημερώματα, ακόμα και στην Ορφανίδου όπου, εκτός των άλλων, υπάρχει και παραεμπόριο.

Για τα ασανσέρ
Επειδή βρισκόμαστε και στο full season, ένα θέμα που θέλησε να θίξει στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος, ζητώντας και τη συνεργασία των επαγγελματιών, των ξενοδοχείων και των υπολοίπων, είναι το ζήτημα της καταχώρησης και επανακαταχώρησης των ανελκυστήρων.

Όπως είπε, λοιπόν, υπάρχει ακόμη σημαντικός αριθμός επαγγελματιών που δεν έχουν ολοκληρώσει τις επανακαταχωρήσεις και επειδή, ιδιαίτερα στο θέμα αυτό, και η νομοθεσία είναι αυστηρή αλλά τίθενται και ζητήματα ασφάλειας των επισκεπτών μας και των ντόπιων, απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν προχωρήσει τη διαδικασία να το κάνουν ώστε να μην έρθουν στη δύσκολη θέση να επιβάλουν τα πρόστιμα, τα οποία είναι τσουχτερά.

Χωρικές αρμοδιότητες
Τέλος, όσον αφορά στην αρμοδιότητά του ως υπεύθυνου για τις ενότητες Αρχαγγέλου, Αφάντου και Καλλιθέας, όπως είπε, έχει γίνει σημαντική προσπάθεια με ένα συνεργείο από συμβασιούχους με τα οχήματα της ΠΕΔ, αυτά που χρησιμοποιεί η ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ.

Έκαναν, λοιπόν, παρεμβάσεις σε όλα τα τουριστικά σημεία και τις εισόδους των οικισμών. Τώρα, με τα οχήματα που έχουν στη διάθεσή τους, προβαίνουν σε διευθετήσεις δρόμων αγροτικών ή δημοτικών. Προσπαθούν να βελτιώσουν το αγροτικό δίκτυο, όπου μπορούν, και με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου. Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, είναι πολλές οι ανάγκες αλλά έχουν κάνει έναν προγραμματισμό, τον οποίο προσπαθούν να τηρούν πιστά.

Διαβάστε ακόμη

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας

Επιστολή του Αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Στράτου Καρίκη προς τον Πρόεδρο Κυριάκο Κασάπη