Ανακοίνωση της ΔΕΗ για την υπόθεση ρευματοκλοπής στη Ρόδο

Ανακοίνωση της ΔΕΗ  για την υπόθεση ρευματοκλοπής στη Ρόδο

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για την υπόθεση ρευματοκλοπής στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2250 ΦΟΡΕΣ

Διαφωνεί η ΔΕΗ με την απόφαση που έλαβε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αναφορικά με το χρόνο που θα πρέπει να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που έχουν εντοπιστεί να διαπράττουν ρευματοκλοπή.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντηση που έστειλε διά του δικηγόρου της κ. Γιώργου Μαυρομάτη, η ΔΕΗ με αφορμή δημοσίευμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η ΡΑΕ «δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάζει ζητήματα που αφορούν ιδιωτικές διαφορές, όπως η συγκεκριμένη, επομένως είναι αναρμόδια να διατυπώνει απόψεις σχετικά με το χρονικό διάστημα αναδρομικής τιμολόγησης της κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας».

Αναλυτικά η απάντηση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
«Κύριε Διευθυντά,
Στο από 28/6/2018 δημοσίευμα της εφημερίδας σας που προκαλεί λανθασμένες εντυπώσεις, αναφέρεται ότι επιχειρηματίας της Ρόδου, δικαιώθηκε με την από 10/5/2018 απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), κατά την αντιδικία του τόσο με τον ΔΕΔΔΗΕ, αρμόδιο για την καλή και ασφαλή λειτουργία του δικτύου διανομής ρεύματος, όσο και με τη ΔΕΗ αρμόδια για την πώληση και είσπραξη της αξίας της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Η εκκρεμής αυτή αντιδικία αφορά την παρέμβαση στο μετρητή καταστήματος ιδιοκτησίας του επιχειρηματία ευρισκόμενου στη Ρόδο, η οποία εντοπίσθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ τον Ιούνιο του έτους 2015, παρέμβαση που είχε ως σκοπό και αποτέλεσμα την ευρείας εκτάσεως ρευματοκλοπή, η οποία κατόπιν ερευνών του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίστηκε ότι ξεκίνησε επτά (7) χρόνια πριν, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2008.

Κατ΄αρχήν, από το περιεχόμενο της αποφάσεως της ΡΑΕ προκύπτει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δικαιώθηκε πλήρως αναφορικά με την διαδικασία που ακολούθησε κατά τον εντοπισμό της παρέμβασης και την απόδειξη τέλεσης της ρευματοκλοπής.

Συνεπώς η διάπραξη του συγκεκριμένου αδικήματος επιβεβαιώνεται τόσο με αυτήν την απόφαση, όσο και με το σκεπτικό δύο αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, καθώς και μίας απόρριψης αιτήματος προσωρινής διαταγής, στα πλαίσια των οποίων μάλιστα ο επιχειρηματίας υποχρεώθηκε στην καταβολή συνολικού ποσού € 140.000,00 έναντι της καταλογισθείσης οφειλής.

Σημειωτέον δε ότι στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας που εκκρεμεί εναντίον της, η εταιρεία αυτή αιτήθηκε τη διενέργεια και μίας τεχνικής πραγματογνωμοσύνης, το πόρισμα της οποίας επίσης επιβεβαίωσε ρητά τη διάπραξη ρευματοκλοπής.

Η φερόμενη δικαίωση της εταιρείας από την απόφαση της ΡΑΕ, έγκειται στην διατύπωση της απόψεως από την Αρχή, ότι θα έπρεπε να τιμολογηθεί και να καταλογισθεί στην εταιρεία η αξία της κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας, μόνο για χρονικό διάστημα δύο ετών προ του εντοπισμού της ρευματοκλοπής και όχι για το συνολικό διάστημα κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι λάμβανε χώρα, δηλαδή για επτά έτη.

Ωστόσο η άποψη αυτή της ΡΑΕ, παρουσιάζει πλημμέλειες, καθόσον πρωτίστως, και σύμφωνα με το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της, η Αρχή αυτή δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάζει ζητήματα που αφορούν ιδιωτικές διαφορές, όπως η συγκεκριμένη, επομένως είναι αναρμόδια να διατυπώνει απόψεις σχετικά με το χρονικό διάστημα αναδρομικής τιμολόγησης της κλαπείσας ηλεκτρικής ενέργειας.

Περαιτέρω, η άποψη της ΡΑΕ περί καταλογισμού στην εταιρεία μόνο της αξίας ενέργειας που έκλεβε κατά τα τελευταία δύο έτη προ του εντοπισμού της, δεν βασίζεται σε διάταξη που να αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα και για αυτό ακριβώς ευλόγως μπορεί να προσβληθεί, πόσο μάλλον όταν αντιτίθεται σε αρχές του Νόμου και του Συντάγματος που αφορούν την αποκατάσταση ζημίας.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι αφενός εκκρεμεί η διεξαγωγή της ποινικής και αστικής δίκης κατά της εταιρείας για τη ρευματοκλοπή, αφετέρου η απόφαση ΡΑΕ, δεν μπορεί να προδικάσει επικείμενη δικαστική κρίση, πόσο μάλλον που μέχρι σήμερα τα Δικαστήρια έχουν εκδώσει -έστω και με προσωρινή ισχύ- αποφάσεις επί της διαφοράς που δικαιώνουν την ΔΕΗ».

Διαβάστε ακόμη

Τάξη στην είσοδο της Ακαντιάς θα βάλει ο δήμος και το Λιμενικό Ταμείο Ν. Δωδ/σου

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου