Με ειδικό υλικό θα γίνουν οι διαγραμμίσεις στους δρόμους της Ρόδου

Δίνεται σήμερα το πρωί στην κυκλοφορία, και το δεύτερο τμήμα της γέφυρας Αφάντου που συνδέει τον οικισμό με την παραλία, αφού πλέον το έργο έχει ολοκληρωθεί μετά από εργασίες διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών.

Πρόκειται για ένα έργο υψηλών προδιαγραφών όπως δήλωσε χτες ο σύμβουλος του περιφερειάρχη σε τεχνικά θέματα Σάκης Στάγκας, το κόστος του οποίου ανήλθε σε 2 εκ ευρώ. Μάλιστα όπως είπε, ο περιφερειάρχης θα επισκεφτεί σήμερα τη γέφυρα, που αποτελεί κατασκευαστικό πρότυπο για τα νησιά μας.

«Ο περιφερειάρχης θα πάει αύριο στα Αφάντου για τη γέφυρα. Αύριο το πρωί θα ανοίξει η περιβόητη γέφυρα, που ξεκίνησε να κατεδαφίζεται μετά το χαρακτηρισμό ως ετοιμόρροπη εδώ και περίπου 12 χρόνια.

Ήταν ένα έργο της τάξης των 2 εκ ευρώ. Ξεκίνησε να κατεδαφίζεται το Μάρτιο του 2017, και τέλος Απριλίου του 2018, μέσα σε 14 μήνες, παραδόθηκε το κάτω διάζωμα για την εθνική οδό Ρόδου- Λίνδου και αύριο το πάνω διάζωμα που ενώνει την περιοχή Αφάντου Καθολική με παραλία» δήλωσε ο κ. Στάγκας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χτες προσθέτοντας για το έργο τα εξής:

«Είναι ένα έργο υψηλών προδιαγραφών και κατασκευαστικά αποτελεί πρότυπο τουλάχιστον για τα νησιά μας μήκους πάνω από 100 μέτρα, το βάθος της είναι πάνω από 24 μέτρα ενώ έγινε προμήθεια 450 τόνων σιδήρου 50 τόνων χάλυβα και χρησιμοποιήθηκαν 14 νταλίκες με σκαλωσιές. Ολοκληρώθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις των παρακείμενων πεζοδρομίων, πάνω από τη γέφυρα τοποθετήθηκαν στηθαία ασφαλείας εσωτερικά και εξωτερικά και έγινε και η διαγράμμιση».

Οδικά έργα
Ο κ. Στάγκας αναφέρθηκε και σε άλλα έργα υποδομής που εκτελέστηκαν ή εκτελούνται σε Ρόδο και άλλα νησιά, δίνοντας βάση στην τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και στις διαγραμμίσεις του οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα ξεκινώντας από την πρώτη κατηγορία έργων είπε συγκεκριμένα, «Τα δύο μεγάλα έργα που δημοπρατήθηκαν από την περιφέρεια και αφορούν στηθαία ασφαλείας, ασφαλτοστρώσεις και διάφορες παρεμβάσεις, επί της Ρόδου –Λίνδου και από αεροδρόμιο έως Τσαΐρι αφορούν το πρώτο 1 εκ ευρώ και το δεύτερο 700 χιλιάδες ευρώ, Και ήδη ήρθαν από χτες τα πρώτα στηθαία που θα τοποθετηθούν και θα αυξήσουν το θέμα της οδικής ασφάλειας.

Όπως έκανε γνωστό η αρχή θα γίνει από τα Κολύμπια, ενώ στηθαία ασφαλείας θα τοποθετηθούν και στην είσοδο του  Αρχαγγέλου όπου αυτά απουσιάζουν.

Διαγραμμίσεις
Σε ότι αφορά το σοβαρό θέμα των διαγραμμίσεων υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για το έργο. Αυτό δεν αφορά μόνο στο νησί της Ρόδου αλλά για πρώτη φορά υλοποιείται ένα τέτοιο έργο για το σύνολο της Δωδεκανήσου.

«Αρχές Αυγούστου θα «βγει» στον αέρα, ένα θέμα με έξι διαγωνισμούς ταυτόχρονα.Το κομμάτι που αφορά τη Ρόδο είναι 600 χιλιόμετρα και το ποσό είναι 2.350.000 ευρώ, για την Κάρπαθο το ποσό είναι 380.000 ευρώ, για την Κω 310.000 ευρώ, για την Κάλυμνο 150.000 ευρώ, για τη Λέρο 80.000 ευρώ,  καθώς και για τα υπόλοιπα νησιά όπου υπάρχει επαρχιακό δίκτυο. Το σύνολο της επένδυσης είναι της τάξης των 3.650.000 ευρώ, και αφορά συνολικά 1000 χιλιόμετρα σε όλο το νομό.

Σύμφωνα με τον κ. Στάγκα θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στο νησί της Ρόδου στα κεντρικά σημεία και όπου υπάρχει διάβαση σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, υλικό τύπου θερμοπλαστικού ή ψυχροπλαστικού και εξήγησε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια τα υλικά που χρησιμοποιούνταν σύμφωνα με τις προδιαγραφές είχαν διάρκεια ζωής από πέντε μήνες έως ένα χρόνο ανάλογα με τον αριθμό των οχημάτων που περνούσαν από τους δρόμους. Με το νέο σύστημα και το νέο υλικό θα έχουν διάρκεια ζωής από τρία χρόνια έως πέντε χρόνια ανάλογα με τη χρήση. Μάλιστα εξέφρασε την ευχή να προχωρήσουν γρήγορα αυτοί οι διαγωνισμοί για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου.

Επίσης έκανε γνωστό ότι στην περιοχή των πρώην δήμων Λινδίων και νότιας Ρόδου βρίσκεται σε εξέλιξη έργο 1.800.000 ευρώ στο πλαίσιο του οποίου έχουν γίνει ασφαλτοστρώσεις σε Λίνδο, Πεύκους προς Πυλώνα, Κατταβιά, Πλημμύρι, Λαχανιά, Γεννάδι, Ασκληπειό Κιοτάρι και στη Λάρδο τις επόμενες μέρες. Όπως είπε όμως θα γίνουν και άλλες ασφλατοστρώσεις στη νότια Ρόδο και ειδικότερα στο τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει και η ασφαλτόστρωση του δρόμου Βρουλιά-Πρασονήσι. Επίσης θα τοποθετηθεί  άσφαλτος στην περιοχή Άγιος Θωμάς Μεσαναγρός ενώ ο φωτισμός στους πρόποδες Φιλερήμου θα ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο έργο που αφορά το φωτισμό στο νησί της Ρόδου, για το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Το μεγάλο έργο φωτισμού για αντικατάσταση και συμπλήρωση του δικτύου από Ρόδο έως Λάρδο, Τσαΐρι –αεροδρόμιο, παραλιακή Καλλιθέας, και από Κρητικά έως Καλαβάρδα, ύψους 6,5 εκατομμυρίων μαζί με πεζοδρομήσεις την επόμενη Τρίτη θα έρθει στην οικονομική επιτροπή για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, ώστε να πάρει το δρόμο του και να υλοποιηθεί το έργο το χειμώνα.

Παράλληλα είμαι ικανοποιημένος από τις εργολαβίες σε σχολικά συγκροτήματα ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για αθλητικά έργα, στο γήπεδο Σύμης, χλοοτάπητας στους Λειψούς, ηλεκτροφωτισμός στην Κάρπαθο και στη Ρόδο, γήπεδο και χλοοτάπητας στα Αφάντου, γήπεδο Έμπωνα, γήπεδο καλαθοσφαίρισης στην Πυλώνα, ηλεκτροφωτισμός στο γήπεδο Παστίδας, γήπεδο Φανών και Λάρδου, και στο γήπεδο Ιαλυσού τάπητας και ηλεκτροφωτισμός».

Για το νερό

Τέλος ο κ. Στάγκας αναφέρθηκε και σε ζητήματα που αφορούν το νερό μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε ΔΕΥΑΡ και περιφέρεια, κάνοντας γνωστό ότι οι παροχές ύδατος από το φράγμα Γαδουρά που σήμερα είναι της τάξης των 1.200 κυβικών την ώρα και 29.000 κυβικών την ημέρα, θα ξεπεράσουν τα 30.000 κυβικά ημερησίως από σήμερα.

Μιλώντας για την παραχώρηση των πέντε γεωτρήσεων που υπάρχουν στην Κάλαθο από την περιφέρεια στη ΔΕΥΑΡ καθώς η σύμβασή για την υδροδότηση των μικρών νησιών έληξε στο τέλος Ιουνίου, υπογράμμισε ότι με ένα δίκτυο 500 μέτρων μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα, που υπάρχει στο δήμο Λινδίων, λέγοντας και τα εξής:

«Δυστυχώς στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκε ότι θα δουλεύουν μόνο οι τρεις. Σε ότι αφορά την τέταρτη πιθανόν έχουν πάρει την αντλία κάποιοι, και την πέμπτη τη χρησιμοποιεί κάποιος ιδιώτης, ενώ μία ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί είναι υφάλμυρη. Εμείς δώσαμε πέντε γεωτρήσεις και πρέπει να δουλεύουν και οι πέντε» ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΕΥΑΡ υποχρεούται να παρουσιάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα ενημερωτικό έντυπο στο οποίο να αναφέρονται σύμφωνα με το νόμο, ο προϋπολογισμός, ο ισολογισμός, τα τέλη έργων κλπ. στο πλαίσιο ενημέρωσης για την τιμολογιακή μας πολιτική. Όμως η νέα ΔΕΥΑΡ εδώ και 8 χρόνια, ουδέποτε το έκανε όπως έχει υποχρέωση, κάτι που όπως είπε είναι παράβαση καθήκοντος αν δεν εφαρμοστεί.

Τέλος υπογράμμισε ότι η περιφέρεια για το 2016 έδωσε δωρεάν το νερό, στη ΔΕΥΑ Ρόδου για έξι μήνες. Μετά όμως τη σύμβαση που υπεγράφη έχουν εκδοθεί οι δύο λογαριασμοί, συνολικού ύψους 1,5 εκ ευρώ, αλλά μέχρι σήμερα το ποσό δεν έχει πληρωθεί.

Παρ’ όλα αυτά με εντολή του περιφερειάρχη δεν πρόκειται να γίνει διακοπή της παροχής του νερού στη ΔΕΥΑΡ.