Έλεγχοι στους πεζόδρομους από συνεργεία του Δήμου

Στις παρεμβάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κυρίως της πόλης, αναφέρθηκε χθες αναλυτικά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μετά από συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, ο Δήμαρχος είχε μίας ώρας συνάντηση με την Έφορο Αρχαιοτήτων, την κα Μιχαηλίδου, και την αναπληρώτριά της κα Φαρμακίδου, αφού υπήρχε μία ατζέντα αρκετών θεμάτων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου με την αρχαιολογική υπηρεσία. Ο ίδιος, μάλιστα, είπε ότι επρόκειτο για μία συνάντηση «αλληλοενημέρωσης και σχεδιασμού». 

«Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από τη συνεργασία μας», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος τονίζοντας ότι αυτός είναι ο ρόλος τους. Έτσι, με την αρχαιολογική υπηρεσία, είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν θέματα που απασχολούν και τους δύο φορείς για την αρχαία Ακρόπολη, τη Λίνδο, τη  Μεσαιωνική Πόλη αλλά και για κάποια θέματα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο. Ενδεικτικά, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε κάποια θέματα τα οποία χαρακτήρισε «φλέγοντα»:  

Το πρώτο είναι αυτό της διάνοιξης της οδού Καμείρου, κάτι στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η Δημοτική Αρχή. Εδώ και ένα χρόνο έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες που βρίσκονταν στο απαλλοτριωτέο τμήμα, έχουν προχωρήσει μία προγραμματική σύμβαση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να μπουν στο χώρο για ένα διάστημα γύρω στο πεντάμηνο οι εργάτες της αρχαιολογίας και να κάνουν τις ανασκαφικές εργασίες και παράλληλα ο Δήμος έχει έτοιμη τη μελέτη διάνοιξης της οδού και η ΔΕΥΑΡ τη μελέτη για το αποχετευτικό.

Όπως ανέφερε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, εδώ και δύο μήνες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της εδώ υπηρεσίας, το θέμα είχε σκαλώσει στην υπογραφή μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εσωτερικών για την πρόσληψη αυτών των εργατών που θα επιβλέπουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Ευελπιστεί, λοιπόν, ότι μετά από τη συζήτηση που έγινε χθες και την παρέμβαση της κας Μιχαηλίδου αλλά και τη δική του σήμερα στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ότι θα υπογραφεί η ΚΥΑ για να προχωρήσει η διάνοιξη της οδού.

Πάρκο κεραιών
Στη συνέχεια, ο κ. Χατζηδιάκος έκανε γνωστό ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Digea, με αντικείμενο το πάρκο κεραιών που είναι μεν αναγκαίο αλλά πρέπει να συνδυαστεί με την προστασία και την αισθητική του αρχαιολογικού χώρου.

Μάλιστα, θύμισε την πρόθεση που έχει εκφράσει για μία συνολική ανάπλαση στο Μόντε Σμιθ, για την οποία ενημέρωσε τους εκπροσώπους της αρχαιολογίας. Συγκεκριμένα, τους θύμισε ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα γίνει μονοδρόμηση του δρόμου προς το Μόντε Σμιθ από τις στροφές της Βορείου Ηπείρου και πάνω. 
Το ευχάριστο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι η διαδικασία της ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, για την οποία έχει ενταχθεί με 1,5 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ η περιοχή, είναι ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για να ξεκινήσει η ανάπλαση αυτή.

Γάμοι στη Λίνδο
Για… παρεξήγηση όσον αφορά στην τέλεση των γάμων στη Λίνδο, έκανε λόγο, επίσης, ο Δήμαρχος θυμίζοντας ότι, μετά την απαγόρευση να γίνονται οι γάμοι στον αύλειο χώρο του Αποστόλου Παύλου, έγινε μία αξιοποίηση του προβλήτα που υπήρχε εκεί, την οποία χαρακτήρισε καταπληκτική αισθητικά. Όμως, πριν μία εβδομάδα που μαζί με την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, δέχθηκε εκπρόσωπο ενός πρακτορείου που χειρίζεται μία πλατφόρμα που μπορούν να καταγράφονται οι γάμοι και να ενημερώνονται όλα τα πρακτορεία ποιες ημερομηνίες και πού θα τελούνται, διαπίστωσαν ότι έχει δοθεί η εικόνα ότι έχει αποκλεισθεί η Λίνδος από τους χώρους που μπορούν να τελεστούν πολιτικοί γάμοι στο νησί!

Ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι πρόκειται για μία πραγματικά πρωτοπόρα πλατφόρμα αφού μπορούν να γνωρίζουν από τώρα πόσοι γάμοι είναι κλεισμένοι για τον επόμενο μήνα, τον επόμενο χρόνο, σε ποια περιοχή του νησιού κτλ. , πάντα σε συνεργασία με την αρχαιολογία βέβαια.

Με αφορμή αυτό, έκανε γνωστό ότι έχουν την καταρχήν σύμφωνη γνώμη για τη διαμόρφωση ενός πάρκινγκ σε είκοσι στρέμματα στην αρχή του οικισμού της Λίνδου, το οποίο θεωρήθηκε πραγματικά από πλευράς της αρχαιολογικής υπηρεσίας ότι είναι ένα έργο που θα προσφέρει καλές υπηρεσίες στη Λίνδο γιατί θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τις παρυφές της περιοχής αλλά θα δώσει και μία αξιοπρεπή δυνατότητα στάθμευσης ενός μεγάλου αριθμού οχημάτων, που είναι μία μελέτη που αυτή τη στιγμή “τρέχουν” οι υπηρεσίες του Δήμου.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης αυτό που είπε στη συνέχεια ο Δήμαρχος, ότι δηλαδή διαπίστωσε την πρόθεση και της αρχαιολογικής υπηρεσίας να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε κάποιοι χώροι που είναι ακάλυπτοι, χωρίς να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις, να δοθεί η δυνατότητα στον Δήμο να τους αναπλάσει και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ν’ αναθεωρηθεί η αρνητική απάντηση που έδωσε το Υπουργείο όσον αφορά στη δημιουργία πάρκινγκ στον χώρο απέναντι από τον ΟΑΕΔ.

Έλεγχοι-κυκλοφοριακό
Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα συνεργεία του Δήμου και, μάλιστα, χθες σειρά είχαν οι πεζόδρομοι. Όπως είπε ο Δήμαρχος έχει ακούσει παράπονα αλλά από εκείνους που παραβιάζουν τον κανονισμό. Το μήνυμα που στέλνει, λοιπόν, είναι ότι μπορεί να διάγουμε μία δύσκολη οικονομικά χρονιά «όμως η τάξη είναι πάνω απ’ όλα». Με την Αστυνομία, μετά και τη σύσκεψη που έγινε, βρίσκονται πλέον σε καθημερινή επαφή όσο αφορά στη συνεργασία είτε για την «ευταξία» στην πόλη, είτε για την κυκλοφορία. 

Όσον αφορά στο κυκλοφοριακό, στη λεωφόρο Ρόδου-Ιαλυσού, μετά και από σοβαρά τροχαία ατυχήματα που σημειώθηκαν, από την προηγούμενη εβδομάδα, και το πρωί και το απόγευμα υπάρχει διαρκής παρουσία τροχονόμου με μηχανή ενώ το ίδιο έχει ζητήσει να γίνει και στην πόλη και στην Παλιά Πόλη που ήδη έχει μπει η Τροχαία και έχει αφαιρέσει πινακίδες από σταθμευμένα αυτοκίνητα. 

Ακολούθως, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα με το πάρκινγκ, λέγοντας ότι ειδικά κατά τις βραδινές ώρες μπορεί κάποιος να βρει θέση… έξω από τα τείχη.  Επίσης, στο λιμάνι ήδη έχει ασφαλτοστρωθεί ένας χώρος για πάνω από 300 αυτοκίνητα και απέναντι άλλα 4,5 στρέμματα έχουν διαμορφωθεί και την ερχόμενη εβδομάδα θα ασφαλτοστρωθεί και εκεί ο χώρος. Ο Δήμαρχος, λοιπόν, βρίσκεται σε αναμονή για να δει εάν τα ενοικιαζόμενα θα τηρήσουν τη συμφωνία για ν’ αποσυμφορηθεί η πόλη τουλάχιστον από αυτά. Σε αντίθετη περίπτωση, επανέλαβε ότι θα ζητήσει από τον ΕΟΤ να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.

Στο σημείο αυτό, θέλησε να τονίσει ότι δεν είναι υπόθεση μόνο της Δημοτικής Αρχής η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για το κυκλοφοριακό και για την εμφάνιση της πόλης αλλά πρέπει ο κάθε ένας από τους πολίτες να βάλει ένα λιθαράκι.

Όσο για το αν είναι ικανοποιημένος από τους ελέγχους, είπε ότι παρατηρείται το φαινόμενο εκεί που γίνεται η σύσταση, την επόμενη ημέρα να επαναλαμβάνεται η ίδια παράβαση. Για αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, έδωσε εντολή στους συνεργάτες τους να συνεχίσουν με την ίδια ένταση και να επιβάλουν κυρώσεις. Πάντως, ο Δήμαρχος ακούει ότι υπάρχει μία βελτίωση και επειδή αμφισβητούν ότι  θα συνεχιστούν αυτές οι «επιχειρήσεις»,  διαμηνύει ότι, έστω και μ’ αυτό το λιγοστό προσωπικό, ο Δήμος θα συνεχίσει τους ελέγχους.

Για την ανακύκλωση
Σχετικά, τέλος, με την ανακύκλωση η οποία πάει καλά αφού τώρα ξεπερνάμε τους 18 τόνους την ημέρα και σε λίγο καιρό θα ξεπερνάμε τους 25 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό, ο Δήμαρχος θέλησε να επιστήσει την προσοχή στους πολίτες να πετούν στους μπλε κάδους μόνο τέτοιο αφού δημιουργείται πρόβλημα στην όλη διαδικασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 18 τόνους που συγκεντρώνεται το 70-72% είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το υπόλοιπο μεταφέρεται στο ΧΥΤΑ.  Σε λίγες ημέρες, τέλος, θα τοποθετηθούν και εκατό κομποστοποιητές σε πάρκα και πολυκατοικίες, όπως έχουν μοιραστεί σε σχολεία και στρατόπεδα. 

Σημειώνεται ότι, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος πήρε μέρος σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους Προέδρους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.