Μεγάλη απροθυμία για τις  εκλογές σε περιφέρεια και δήμο

Μπορεί να μην έχει ξεκαθαρίσει ποιοί θα είναι υποψήφιοι για την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου και για τον δήμο της Ρόδου, όμως οι ενδιαφερόμενοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις και τις επαφές για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους!

Επειδή γνωρίζουν αρκετά καλά, ότι ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής επιτυχίας οφείλεται στα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, ήδη κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή, επιδιώκοντας την ισχυροποίηση των σχημάτων τους.
Οι επαφές αυτές εκ των πραγμάτων θα ενταθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψήφιοι.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως υπάρχει η εκτίμηση ότι οι υποψήφιοι  περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα δυσκολευτούν στη  στελέχωση των ψηφοδελτίων τους, διότι υπάρχει μία γενικότερη απροθυμία ενασχόλησης με τα κοινά.

Ακόμα και συμπατριώτες μας που στο παρελθόν είχαν εμπλακεί στα κοινά, αρνούνται να είναι υποψήφιοι εκ νέου, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Κυρίαρχη όμως συνισταμένη αποτελεί το γεγονός ότι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί και στον χώρο της αυτοδιοίκησης και προτιμούν να ιδιωτεύσουν.

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα, σε ότι αφορά τους νέους ανθρώπους. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από αυτούς που έχουν δεχθεί κρούσεις για να είναι υποψήφιοι είτε στην Περιφέρεια, είτε στον δήμο Ρόδου, έοχυν απορρίψει ασυζητητί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι εξελίξεις προφανώς επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και σε τοπικό επίπεδο, αποστασιοποιείται από τα κοινά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η άρνηση αυτή δεν είναι άσχετη με το γενικότερο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής, σε συνδυασμό προφανώς με την έλλειψη αρμοδιότητας που έχει ένας περιφερειακός ή δημοτικός σύμβουλος.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν θα πρέπει να αναμένονται πολλά νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια, γεγονός που έχει τη σημασία του.
Δεδομένο θεωρείται ότι ο νυν περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος θα στηριχθεί στον υπάρχοντα συνδυασμό του, καλύπτοντας τα κενά που έχουν προκύψει από την αποστασιοποίηση συμβούλων.

Στον συνδυασμό Μαχαιρίδη, αναμένεται ότι θα στηριχθεί και ο φερόμενος ως υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Νικητιάδης, που φιλοδοξεί πάντως να τον ενισχύσει με νέα πρόσωπα, ενδεχομένος και με συμβούλους που έχουν δυσαρεστηθεί από τον κ. Χατζημάρκο. Στάση αναμονής κρατούν τα στελέχη του συνδυασμού του κ. Μπενέτου Σπύρου, τα περισσότερα εκ των οποίων θα πλαισιώσουν την υποψηφιότητα του κ. Νεκτ. Σαντορινιού που είναι πιθανή, σύμφωνα τουλάχιστον με την σεναριολογία.

Στον δήμο Ρόδου, είναι επίσης σαφές ότι ο νυν δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος θα βασιστεί στον κορμό του συνδυασμού του, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στελέχη που έχουν διαφοροποιηθεί ή είναι δυσαρεστημένα και σκοπεύουν είτε να βρεθούν σε άλλους συνδυασμούς είτε να απέχουν. Ηδη πάντως ο κ. Χατζηδιάκος έχει επαφές με σειρά στελεχών επιδιώκοντας το “φρεσκάρισμα” του συνδυασμού του.

Σε ανάλογο τέμπο κινείται και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ. Στράτος Καρίκης, που προσπαθεί να διατηρήσει αλώβητο τον συνδυασμό του και να τον ενισχύσει. Και προς τις δύο καευθύνσεις ο κ. Καρίκης φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα, συνεργάτες του όμως δηλώνουν αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα.
Θεωρείται δεδομένο πάντως ότι οι διεργασίες γενικώς και ειδικώς θα ενταθούν από τον Σεπτέμβριο, αφού τα σχήματα και οι υποψήφιοι θα πρέπει τον Μάιο που θα γίνουν οι εκλογές,  να είναι έτοιμα.