Ρόδος: Ελεύθερες και οι τρεις γυναίκες για τη διάθεση προϊόντων «μαϊμού»

Ελεύθερες αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους οι δύο υπάλληλοι και η 47χρονη ιδιοκτήτρια καταστημάτων,  η οποία βρέθηκε να κατέχει περισσότερα από 3000 είδη «μαϊμού» γνωστών εταιρειών, στις επιχειρήσεις της!

Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και σε βάρος των τριών γυναικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσης, απάτη, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και της παραβίασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Χθες η 47χρονη ιδιοκτήτρια και η 42χρονη Ελληνίδα και 41χρονη Αλβανίδα υπάλληλοί της, συνοδευόμενες από τους δικηγόρους τους κ.κ. Δήμο Μουτάφη και Μανώλη Κουτσούκο, προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου,  όπου και απολογήθηκαν, αρνούμενες τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η 47χρονη όσο και οι δύο υπάλληλοί της δήλωσαν μεταξύ άλλων πως τα καταστήματα είναι τουριστικά και πως σε αυτά διατίθενται προς πώληση διάφορα είδη θαλάσσης, αναμνηστικά, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα κ.α. που απευθύνονται σε αλλοδαπούς παραθεριστές.
 


Οι ίδιες αποδέχτηκαν ότι πράγματι ορισμένα ενδύματα φέρουν απομιμητικές ετικέτες γνωστών εταιρειών, για τις οποίες όμως οι πελάτες στους οποίους απευθύνονται το γνωρίζουν αυτό, καθώς μέσα στα καταστήματα υπάρχουν σε εμφανή σημεία πινακίδες που το δηλώνουν.

Αντίθετα δεν υπάρχουν κουτιά των εταιρειών αυτών ή άλλα αντικείμενα που να φανερώνουν ότι κατά την πώληση των προϊόντων είτε η 47χρονη είτε οι υπάλληλοι τα πουλούν ως «αυθεντικά».

Η 47χρονη μάλιστα είπε πως είτε τα αθλητικά παπούτσια είτε κάποιο ρούχο όταν αγοραστεί τοποθετείται σε απλή νάιλον σακούλα με την ένδειξη «Ρόδος» και τον κολοσσό της Ρόδου έξω από αυτήν.

Η ίδια επεσήμανε ότι η αγορά όλων αυτών των προϊόντων έχει γίνει με απόλυτα νόμιμο τρόπο, με όλα τα παραστατικά και τα τιμολόγια, για αυτό και εκείνη δικαιολογημένα πίστευε ότι θα μπορούσε με τη σειρά της να τα διαθέσει από το κατάστημα αφού μάλιστα είναι κάτι περισσότερο από φανερό ότι πρόκειται για απομιμήσεις, κάτι που επισημαίνεται και από τις ενημερωτικές πινακίδες που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα αλλά και από τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων αυτών.

Τέλος η 47χρονη δήλωσε πως ουδεμία σχέση με την παραγωγή των προϊόντων αυτών έχει, καθώς για αυτήν απαιτείται εξειδικευμένη γνώση και μηχανήματα που η ίδια δεν διαθέτει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κατά τις απολογίες τους και οι δύο υπάλληλοι,  οι οποίοι και πρόσθεσαν επίσης πως όλα τα είδη βρίσκονταν χωρίς διάκριση στους χώρους του καταστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία προμήθειας των κατασχεθέντων εμπορευμάτων δήλωσαν άγνοια.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, και οι τρεις γυναίκες αφέθηκαν ελεύθερες. Οι μεν υπάλληλοι χωρίς όρους, και η 47χρονη με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης της μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.

Για τις εμπλεκόμενες όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο αστυνομικών δράσεων για την καταπολέμηση του παραεμπορίου – της διακίνησης απομιμητικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτικού κοινού, στις 19 Ιουλίου 2018 το πρωί αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου διενήργησαν ελέγχους σε εμπορικά καταστήματα της 47χρονης, όπου εργάζονταν  ως υπεύθυνες η 41χρονη με την 42χρονη και διαπιστώθηκε ότι διέθεταν προς πώληση μεγάλο αριθμό προϊόντων «μαϊμού».

Συνολικά βρέθηκαν 3.361 είδη (ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ), τα οποία αποτελούν προϊόντα αντιγραφής γνήσιων εμπορικών σημάτων γνωστών εταιριών.

Όλα τα απομιμητικά προϊόντα κατασχέθηκαν, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.