Στην Ακαντιά θα σταθμεύουν  τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η λειτουργία των πάρκινγκ που διαμόρφωσε ο Δήμος της Ρόδου και το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο νότιας Δωδεκανήσου (Λ.Τ.) στην Ακαντιά καθώς, από την ερχόμενη εβδομάδα, θα ξεκινήσει πιλοτικά, η μεταφορά εκεί των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, με τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου τους.

Το παραπάνω, ανακοίνωσαν, χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Λ.Τ. κ. Μιχάλης Χριστοδούλου και ο Αντιδήμαρχος Μεσαιωνικής Πόλης κ. Τέρης Χατζηιωάννου, μαζί με τους εκπροσώπους του Συλλόγου ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος, λοιπόν, βρίσκονται στην τελική ευθεία να υλοποιήσουν αυτό που ανακοίνωσαν πριν από ενάμιση περίπου μήνα, όσον αφορά στους χώρους που διαμόρφωσε το Λ.Τ. για την εξυπηρέτηση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, με μία σύμβαση μονομερούς παραχώρησης με αντίτιμο-κάτι το οποίο θέλησε να ξεκαθαρίσει αφού έτσι προβλέπει ο νόμος.
Όπως είπε, ο στόχος είναι από την ερχόμενοι εβδομάδα, και τύποις από τον Αύγουστο, να γίνει μέχρι τέλος της σεζόν η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου αυτού, δηλαδή να φιλοξενούνται τα ενοικιαζόμενα στην περιοχή του καρνάγιου του εμπορικού λιμανιού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί και του Λ.Τ. και του Δήμου για τη δημιουργία κάποιων πάρκινγκ.

Μ’ αυτό θεωρούν ότι κατά κάποιο τρόπο θα αποσυμφορηθεί η πόλη που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το κυκλοφοριακό. Ζήτησε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδιάκος να παρευρεθούν και οι εκπρόσωποι των rent a car ώστε να επικοινωνήσουν την ολοκλήρωση της σύμβασης που υπογράφεται. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση να τηρηθεί όσο γίνεται περισσότερο, από πλευράς των επαγγελματιών, αυτή η συμφωνία και, όπως είπε, αυτό θα το φροντίσουν τόσο ο Δήμος όσο και η Διοίκηση του Συλλόγου για να μπορέσουν να αποσυμφορήσουν σε ένα βαθμό την πόλη από

τη στάθμευση των ενοικιαζομένων,  τα οποία δεν είναι μισθωμένα.
Έτσι, οργανωμένα, Δήμος, Λ.Τ. και Σύλλογος ενοικιαζομένων, κάνουν αυτή την κίνηση για να απελευθερωθούν θέσεις στάθμευσης στην πόλη. Και είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζηδιάκος: «Είναι αδιανόητο να έχει κανείς είκοσι ή τριάντα αυτοκίνητα, κάποια κινούνται, κάποια ενοικιάζονται, κάποια περιμένουν τον πελάτη, να είναι στο κέντρο ή τις παρυφές του κέντρου της πόλης και να καταλαμβάνουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό θέσεων στάθμευσης. Αυτή είναι η συμφωνία».

Ταυτόχρονα, από πέρυσι έχει γίνει χωροθέτηση στην ακάλυπτη έκταση δίπλα από τα σφαγεία, όπου πρέπει υποχρεωτικά πλέον να μεταβαίνουν τα τουριστικά πούλμαν αφού αφήνουν τους πελάτες στην Κολώνα. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ορισμένοι το τηρούν αυτό, όμως, πολλοί, προφανώς επειδή είναι μικρός ο χρόνος της αναμονής, δεν το τηρούν και από εκεί και πέρα η ευθύνη ανάγεται στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και της Τροχαίας φυσικά. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για όσους δεν το τηρούν αυτό, τα πρόστιμα είναι πολύ αυστηρά, πάνω από 600 ευρώ. Όπως εξήγησε, πριν βρεθεί ο χώρος αυτός είχαν μία δικαιολογία. Από τη στιγμή, όμως, που συμφώνησαν να σταθμεύουν εκεί και η αναμονή να γίνεται στον ακάλυπτο χώρο δίπλα από τα σφαγεία, μέχρι να διαμορφωθεί, πρέπει να δείξουμε την ανάλογη ευαισθησία.

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε, ακόμη, τον Σύλλογο γιατί, όπως είπε, όχι απλώς τήρησαν την υπόσχεση που έδωσαν αλλά την “έχτισαν” μαζί τη συμφωνία αυτή, βήμα-βήμα, και πιστεύουν ότι εφόσον τηρηθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό, θα έχουν κάνει την αρχή με αυτό τον κλάδο των επαγγελματιών γιατί όλοι οι κλάδοι σιγά-σιγά πρέπει να εναρμονίζουν τη δράση τους με τη νομοθεσία. Προμήνυσε, μάλιστα, ότι θ’ ακολουθήσουν τα λεωφορεία και οι φορτοεκφορτώσεις, για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και δεν τηρούνται ποτέ. Όπως έκανε γνωστό, ήδη πέρασε στο ΦΕΚ η μελέτη των θέσεων φορτοεκφόρτωσης και «από εκεί και πέρα δεν έχει κανένας δικαιολογία να σταματάει όπου θέλει και να εμποδίζει την κυκλοφορία, να προκαλεί ατυχήματα», είπε.

Παράλληλα, σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση, με βάση τα θεσμοθετημένα, θα συνεχίσουν και θα γίνονται αυστηρότερα οι έλεγχοι. Γιατί μία –δύο φορές στην αρχή γίνονται προειδοποιήσεις, την τρίτη φορά, όμως, όπως έγινε σε κάποιες περιπτώσεις για τους κοινόχρηστους χώρους,  όπου δεν υπάρχει συμμόρφωση, θα εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννιού είπε ότι, δεδομένου του προβλήματος με το πάρκινγκ που υπάρχει στην πόλη, αποφάσισαν μαζί με τον Δήμαρχο και το Λ.Τ., να χρησιμοποιήσουν το χώρο που τους παραχωρείται στο λιμάνι της Ακαντιάς. Και δήλωσε:

«Είναι μία απόφαση η οποία λήφθηκε ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παραχώρηση του χώρου, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται από πλευράς μας για να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία στο μέγιστο», είπε και δεσμεύτηκε ότι θα είναι πάντα σε στενή συνεργασία με το Δήμο για να επιλύουν τα προβλήματα μαζί και θεωρούν ότι έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα. Ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι και για τη Μεσαιωνική Πόλη αφού οι επισκέπτες που έρχονται πρέπει να βρίσκουν χώρο να παρκάρουν, όπως επίσης θα πρέπει να γίνεται καλύτερη διαχείριση και με τους οδηγούς των τουριστικών λεωφορείων στο πλαίσιο μίας προσπάθεια ανάδειξης του Μνημείου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βάλουν ένα μικρό λιθαράκι στην όλη προσπάθεια η οποία γίνεται από το Δήμο για να μπορέσει ν’ αναπνεύσει λιγάκι το κέντρο της πόλης. Μ’ αυτή την προσπάθεια και τη λύση που βρήκαν-είπε-το να μεταφέρουν τα αυτοκίνητα σε συνεργασία με τον Σύλλογο σε χώρο αρμοδιότητας του Λ.Τ., πιστεύει ότι θα επιλύσουν έστω και στο ελάχιστο το πρόβλημα της στάθμευσης. Όσο για τους χώρους που διαμορφώθηκαν, ο ένας είναι περίπου στα τέσσερα στρέμματα και θα φιλοξενήσει γύρω στα 170 αυτοκίνητα. Επίσης, υπάρχει ένας χώρος που έχουν διαμορφώσει τώρα και αυτός προσφέρεται για τα αυτοκίνητα εάν υπάρχει ζήτηση από το Σύλλογο. Ο χώρος αυτός είναι 3256 τ.μ. και μπορούν να φιλοξενηθούν γύρω στα 120 επίσης αυτοκίνητα.