Δεν θα δέχονται συνταγές με vouchers οι οπτικοί της Ρόδου

Δεν θα δέχονται συνταγές  με  vouchers οι οπτικοί της Ρόδου

Δεν θα δέχονται συνταγές με vouchers οι οπτικοί της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1094 ΦΟΡΕΣ

Από την 1η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου

Από την 1η Αυγούστου και οι οπτικοί της Ρόδου και της Δωδεκανήσου, συμπαρατασσόμενοι με τους συναδέλφους τους ανά τη χώρα, δεν θα λαμβάνουν συνταγές με vouchers (σ.σ. βεβαιώσεις αποζημίωσης) που θα δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους, κάτι που δημιουργεί σοβαρή πιθανότητα να μην καλύπτονται τα γυαλιά οράσεως, έστω και στο ποσό των εκατό ευρώ.

Για το θέμα αυτό αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με τον Οργανισμό, μίλησαν χθες, ανήμερα της εορτής της προστάτιδας των οφθαλμών και των οπτικών, Αγίας Παρασκευής, αλλά και της επετείου των δέκα χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Oπτικών και Oπτομετρών Δωδεκανήσου, μέλη της Διοίκησής του. Σημειώνεται ότι, χθες, τα καταστήματα οπτικών παρέμειναν κλειστά.

Καταρχήν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θωμάγγελος Μιχαλάκης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τα θερμά τους συλλυπητήρια στους πληγέ­ντες της νοτιοανατολικής Αττικής και είπε ότι ο Σύλλογός τους έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να αποστείλει χρήματα και υλικό πρώτης ανάγκης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο “καυτό” θέμα που απασχολεί τον κλάδο, λέγοντας ότι, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων, πέρασε τελικά από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο στα μέσα Ιουνίου επειδή ήταν απαραίτητο για τα προαπαιτούμενα. Αυτό, με το άρθρο 27 προβλέπει μία αλλαγή στη διαδικασία χορήγησης πληρωμής των ασφαλισμένων για τα γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία επισήμως τίθεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαλάκης εξήγησε πώς θα γίνεται πλέον η διαδικασία από την παραπάνω ημερομηνία: Ο ασφαλισμένος, λοιπόν, θα επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο της αρεσκείας του, θα εξετάζεται, θα του δίνεται ιατρική συνταγή και παράλληλα θα του χορηγείται και μία βεβαίωση αποζημίωσης, το λεγόμενο voucher, το οποίο θα το λαμβάνει μαζί με την ιατρική συνταγή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο θα πρέπει στη συνέχεια να πηγαίνει και στον ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να του εγκρίνει τη δαπάνη, κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνουν οι οπτικοί από τη στιγμή που το σύστημα βεβαιώνει ηλεκτρονικά. Αφότου, λοιπόν, εγκριθεί η δαπάνη του, θα έρθει στα καταστήματα οπτικών για να εκτελέσουν τη συνταγή του. Δεν θα πληρώσει μέχρι το ποσό των εκατό ευρώ, οι οπτικοί θα λαμβάνουν τα vouchers, θα τα συγκεντρώνουν και κάθε τέλη του μηνός θα κόβουν τιμολόγιο και θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΠΥΥ.

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε κάτι τέτοιο», ξεκαθάρισε ο κ. Μιχαλάκης ο οποίος εξήγησε ότι ο Σύλλογος, όπως και οι υπόλοιποι της χώρας, συμφώνησαν ότι από την 1η Αυγούστου δεν θα παίρνουν συνταγές με vou­chers. Ο πρώτος λόγος είναι ότι από το 2011 υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ προς τους οπτικούς, αφού ο Οργανισμός είναι ο καθολικός διάδοχος των Ταμείων που τους χρώσταγαν για χρόνια και δεν θέλει να τους πληρώσει. Τους οφείλει συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ σε όλη τη χώρα, γι’ αυτό και θεωρούν ότι είναι αποδεδειγμένα αφερέγγυος και δεν μπορούν να δεχθούν άλλου είδους πιστώσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει ένας κλειστός προϋπολογισμός του κράτους, της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, για γυαλιά οράσεως προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και με περυσινά στοιχεία ήδη πέρασαν τον προϋπολογισμό αυτό κατά 8 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κοπούν από τους ίδιους. Οι προβλέψεις μάλιστα για τη φετινή χρονιά είναι ότι αυτά τα 50 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο κιόλας θα έχουν εξαντληθεί.

Επίσης είναι το ριμπέιτ, το οποίο σημαίνει ότι όταν οι οπτικοί συγκεντρώσουν τα vouchers και τα προσκομίσουν για να πληρωθούν, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν έκπτωση στον ΕΟΠΥΥ κάποιο ποσό, ανάλογα με τα vouchers που θα προσκομίσουν. Αυτή η υποχρεωτική έκπτωση μπορεί να φθάσει και στο 30% της αξίας των γυαλιών, δίχως να κατανοούν το λόγο.

«Ο ΕΟΠΥΥ, λοιπόν, θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα άλλων. Δεν λέει στον ασφαλισμένο ότι θέλει να κάνει οριζόντια περικοπή, πλήττει έναν ολόκληρο κλάδο, που είμαστε εμείς, και μας βάζει αντιμέτωπους με τον ίδιο τον ασφαλισμένο», τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Κάτι άλλο είναι ότι τους ζητά να πιστοποιηθούν τα προϊόντα τους, τα οποία είναι ήδη πιστοποιημένα μια και όλα όσα εμπορεύονται φέρουν τη σχετική σήμανση, λειτουργούν νομίμως και αυτό μπορεί να το ελέγξει από τα Τμήματα Υγείας της κάθε περιφέρειας ενώ η πιστοποίηση κοστίζει κάθε χρόνο στους ίδιους.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, ν’ αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης ότι η αγοραστική δύναμη έχει πέσει αισθητά σε όλους, ο οπτικός είναι ένας επιστήμονας, ο οποίος είναι αναγκασμένος να ιδιωτεύει ως ανεξάρτητος επαγγελματίας καθώς δεν προβλέπεται θέση στο δημόσιο για τους ίδιους, ενώ πληρώνει πλέον τα εμπορεύματά του προκαταβολικά. Έτσι, ζητούν διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρεθεί μία μέση λύση για να μείνουν ευχαριστημένοι πάνω απ’ όλα οι ασφαλισμένοι και μετά οι ίδιοι και το Υπουργείο. Είπε, ακόμη, ότι είναι απαράδεκτο να δίνουν στους ασφαλισμένους με τόσες κρατήσεις, εκατό ευρώ για γυαλιά κάθε τέσσερα χρόνια.

Ένα πολύ μεγάλο θέμα, όμως, είναι και η ζημιά που υφίστανται καθημερινά από το παράνομο εμπόριο αμφιβόλου προέλευσης γυαλιών. Για το θέμα αυτό μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Αντώνης Γιαννούλης. Όπως είπε, ανθεί το παραεμπόριο στα γυαλιά καθώς μπορεί κανείς να βρει γυαλιά πρεσβυωπίας στα φαρμακεία, τα πολυκαταστήματα, ακόμα και…στους πάγκους της λαϊκής. Υπάρχει νόμος από το 1979 που… υποτίθεται ότι είναι σε ισχύ και σύμφωνα με αυτόν όλα τα συναφή με την όραση είδη διατίθενται αποκλειστικά από τα καταστήματα οπτικών ειδών. Αυτά είναι κυρίως οι φακοί επαφής, τα υγρά φακών επαφής, και τα γυαλιά οράσεως. Όπως είπε, ως Σύλλογος, αναγκάζονται να παίζουν το ρόλο του αστυνόμου και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έκαναν συστάσεις και γνωστοποίησαν την ύπαρξη του νόμου αυτού σε δύο συγκεκριμένα πολυκαταστήματα, που τελικά συμμορφώθηκαν με το νόμο και απέσυραν τα γυαλιά.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Φώτης Φωτάρας, απευθύνθηκε στους ασφαλισμένους λέγοντας ότι κατανοούν πλήρως τη δυσκολία που υπάρχει και την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους, επεσήμανε ωστόσο ότι, αν αλλάξει η νομοθεσία και ισχύσει το voucher, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Οπότε, αυτό που ζητούν είναι η κατανόηση των ασφαλισμένων και η συμπαράστασή τους πάνω απ’ όλα.

Ανέφερε, ακόμη, ότι είναι καθολική η απόφαση να μη δεχθούν τα voucher σε όλη την Ελλάδα και θα εφαρμοστεί απ’ όλα τα μέλη του Συλλόγου ενώ πληροφορίες τους λένε ότι και οι αλυσίδες δεν θα τα δέχονται.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή τα γραφεία των νομών υγείας δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί, ενδέχεται και τον Αύγουστο να λειτουργεί στην ουσία το παλιό σύστημα.

«Ρίχνουν το μπαλάκι σ’ εμάς, προσπαθούν να μετακυλήσουν το πρόβλημα σ’ εμάς και να μας φέρουν σε κόντρα με τους ασφαλισμένους. Εμείς έτσι το βλέπουμε», κατέληξαν οι οπτικοί.

Διαβάστε ακόμη

Ριζικές παρεμβάσεις για το κέντρο υπόσχεται ο δήμαρχος

Ανοικτός για το κοινό ο ξενώνας της Αγίας Αικατερίνης στη Μεσαιωνική Πόλη

Θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στην Ακρόπολη της Ρόδου

Κοινή επιστολή του δημάρχου Ρόδου και του προέδρου του ΙΣΡ για τη διευθέτηση των περικοπών που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί

Καθορίστηκαν τα εκλογικά τμήματα στα οποία θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου

Αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου οι δύο εφοριακοί που κατηγορούνταν για δωροληψία

Συνεδρίασε το συντονιστικό για τη δασοπροστασία των νησιών

Από 4 έως 7 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου»