Λειτουργεί δοκιμαστικά το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Λειτουργεί δοκιμαστικά το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Λειτουργεί δοκιμαστικά το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2185 ΦΟΡΕΣ

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Δήμαρχος της Ρόδου

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ενημέρωση ότι το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο ήδη έχει ξεκινήσει, πιλοτικά, να δίνει φορτία στο νησί και από τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία του ενώ μέχρι το Νοέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν κατά τη χθεσινή επιτόπια επίσκεψή τους στην Κατταβιά, ο Δήμαρχος Ρόδου και Αντιδήμαρχοι.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά αλλά και τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, διαβεβαιώσεις για την ενεργειακή θωράκιση του νησιού, έλαβε ο Δήμαρχος από τον Διευθυντή παραγωγής κ. Σπύρο Πλατή. Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδιάκος, προχθές, έλαβε διαβεβαίωση για την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών της Ρόδου με ηλεκτρική ενέργεια, τη σταθεροποίηση του δικτύου αλλά και την επάρκεια του παραγωγικού δυναμικού του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ.

Τον Δήμαρχο Ρόδου συνόδευαν οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης κ. Γιώργος Πόκκιας, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας και ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Λαχανιάς κ. Βασίλης Μιχαήλ.


Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν, λοιπόν, στις 17 Ιουλίου 2018 ξεκίνησε η λειτουργία της πρώτης μηχανής και στις 23 Ιουλίου, η Μονάδα 1, από τις επτά συνολικά, έδωσε για πρώτη φορά ηλεκτρικό ρεύμα στο δίκτυο του νησιού. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δοκιμές με φορτίο και των υπολοίπων έξι Μονάδων, με χρονική διαφορά περίπου 15 ημερών της μιας από την άλλη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Πλατή, εφόσον δεν παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα κατά το στάδιο των δοκιμών με φορτίο, η πρώτη Μονάδα θα παράγει ρεύμα συνεχώς για το δίκτυο πριν τα μέσα Αυγούστου. Με τον προαναφερθέντα ρυθμό ένταξης, δηλαδή μιας Μονάδας ανά δεκαπενθήμερο, ο οποίος γίνεται προσπάθεια να μειωθεί, εκτιμάται ότι στα μέσα Νοεμβρίου 2018 το εργοστάσιο θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Η συνολική απόδοση των επτά μηχανών αναμένεται να αποδώσει 105 μέγα βατ, που θα θωρακίσουν με ενεργειακή επάρκεια τη Ρόδο και θα συμβάλουν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δυναμικού της χώρας.

Επίσης, προκειμένου να εξασφαλισθεί το δίκτυο της Ρόδου σε περίπτωση βλάβης κάποιας Μονάδας του ΑΗΣ Σορωνής τη φετινή θερινή περίοδο, εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν, για τελευταία χρονιά φέτος, εφεδρικά Η/Ζ, συνολικής ισχύος 35 MW, στους Υποσταθμούς Αφάντου και ΘΗΣ Νότιας Ρόδου.

Στις μεγάλες δυνατότητες της νέας μονάδας και στην ενεργειακή θωράκιση του νησιού, επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ρόδου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τα στελέχη της ΔΕΗ. Τόνισε, συγκεκριμένα: «Η ανάπτυξη της νέας μονάδας δημιουργεί σημαντικά οικονομικά οφέλη για την τοπική Κοινωνία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και εγγυάται την ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη του νησιού».


Ακόμη, ο κ. Χατζηδιάκος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία των εννέα ανταποδοτικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (σ.σ. οκτώ στην Κατταβιά και ένα στο Γεννάδι), που αφορούν στον ηλεκτροφωτισμό του γηπέδου Γενναδίου και τα έργα στην Κατταβιά που αναμένεται να αναβαθμίσουν την απομακρυσμένη περιοχή του νησιού.

Αυτά αφορούν σε πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό οδών, υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, επέκταση και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού αυτού, η διαφορά θα καλυφθεί από το Δήμο Ρόδου, όπως προβλέπεται από τη σχετική προγραμματική σύμβαση.

Ο κ. Πόκκιας
Σε δηλώσεις του χθες ο κ. Πόκκιας, ο οποίος συνόδευσε τον Δήμαρχο, είπε καταρχήν ότι εξεπλάγησαν ευχάριστα όταν ενημερώθηκαν ότι ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία του δοκιμαστικά το εργοστάσιο. «Ήταν μία έκπληξη για όλους μας», είπε ο Αντιδήμαρχος και ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχαν, μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία του εργοστασίου. Και δήλωσε:

«Άρα, ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο στον τόπο μας επιτέλους λειτουργεί και είμαι υποχρεωμένος, επειδή δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και είκοσι-τριάντα χρόνια, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όσους συμμετείχαν θετικά σ’ αυτή τη λειτουργία. Γιατί υπήρχαν και κάποιοι οι οποίοι λειτούργησαν αρνητικά όλη αυτή την περίοδο και ενίσχυσαν τις καθυστερήσεις και της ΔΕΗ και το Κεντρικού κράτους».

Κλείνοντας, είπε και εκείνος ότι θωρακίζεται η ενεργειακή επάρκεια του νησιού και αυτό αποτελεί βασική αναπτυξιακή προϋπόθεση για το νησί μας.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης