Τα ξερά χόρτα πρέπει να τα καθαρίσουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων

Υποχρεωμένοι να τα καθαρίσουν από τα ξερά χόρτα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών, σε εφαρμογή της σχετικής πυροσβεστικής διάταξης, αλλά δυστυχώς όχι μόνο δε συμμορφώνονται με τους νόμους, αλλά κωφεύουν και στις επισημάνσεις  των αρμοδίων.

Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, και γενικευμένο καθώς η «Ρ» δέχεται συνέχεια παράπονα δεκάδων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση των υπευθύνων.
Όπως φαίνεται οι περιπτώσεις των ιδιοκτητών που έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους είναι ελάχιστες, αφού οι περισσότεροι κωφεύουν είτε στις υποδείξεις των τοπικών κοινοτήτων είτε στις ειδοποιήσεις των γειτονικών ιδιοκτησιών.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι όσοι κατοικούν κοντά σε δασικές εκτάσεις καθώς ξερά χόρτα έχουν πνίξει την περιοχή τους, ή σε εκτάσεις με καλαμιές και δέντρα, με αποτέλεσμα να φοβούνται πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον μήνα Μάιο, η διεύθυνση καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Ρόδου, έστειλε στις κοινότητες του νησιού έγγραφο με το οποίο ζητά να εντοπίσουν οι υπεύθυνοι ποια οικόπεδα είναι ακαθάριστα από τα ξερά χόρτα ή έχουν υλικά που μπορούν να πάρουν φωτιά ή αυτά βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 100 μέτρα από τα όριά τους και να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους ώστε να τα καθαρίσουν.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Παντελής Κτενιάδης τα εξής:
«Κύριε Διευθυντά
Παρά τη φρικτή τραγωδία από την πυρκαγιά στην Αθήνα, εδώ στη Ρόδο, τουλάχιστον στην περιοχή μου, δεν φαίνεται να βάζουμε μυαλό. Δεν έχουμε καταλάβει, ότι προστασία από τις φωτιές είναι η πρόληψη της πυρκαγιάς και όχι η αγωνιώδης προσπάθεια για την κατάσβεσή της.

Γύρω από το σπίτι μου, κοντά στην παραλία στα Καλαβάρδα (νόμιμο και εντός οικισμού) τα χωράφια, τα οποία περιέχουν ελαιόδενδρα, δεν έχουν καθαριστεί, και είναι γεμάτα από ξερά χόρτα μεγάλου ύψους. Στην περιοχή πνέουν σχεδόν πάντα αρκετά ισχυροί βόρειοι ή βορειοδυτικοί άνεμοι (γι’ αυτό και υπάρχουν τα kites στην παραλία). Εάν από κάποιο απρόσεκτο, από τον πολύ κόσμο που περνάει για να πάει στην παραλία, πεταχθεί ένα αποτσίγαρο, η έκταση και η ένταση της φωτιάς θα είναι μεγάλη, δεν θα κάψει μόνο το δικό μου σπίτι, θα επεκταθεί προς το χωριό.
Κάθε χρόνο κάνω έγγραφες αναφορές προς τον Εισαγγελέα, την Πυροσβεστική (η οποία δηλώνει αναρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα) και τον Δήμο. Και πέρυσι κατέφυγα πάλι στις εφημερίδες.

Κανένα αποτέλεσμα ουσιαστικά, μόνο ο Πρόεδρος των Καλαβάρδων, με δική του πρωτοβουλία, έφερε πέρυσι μηχάνημα και έφτιαξε μια μικρή αντιπυρικά ζώνη λίγων μέτρων στο ένα από τα χωράφια που με περιβάλλουν. Φέτος τίποτα! Οι ιδιοκτήτες των χωραφιών, γράφουν νόμους και αρχές στα παλιά τους τα παπούτσια.
Εγώ αναρωτιέμαι, οι αρμόδιοι, δεν έχουν πράγματι τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το νόμο, που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες χωραφιών και οικοπέδων να κόψουν τα ξερά χόρτα;

Προειδοποιώ, ότι αν συμβεί κάτι δυσάρεστο, θα ζητήσω ευθύνες προσωπικά από τους υπευθύνους για την εφαρμογή των νόμων. Φέτος δεν θα τους κάνω τη χάρη να ξανακάνω αναφορές, για να με αγνοήσουν και πάλι.
Εφημερίδες διαβάζουν όλοι τους, και το καθήκον τους το γνωρίζουν.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία!
Παντελής Κτενιάδης
Φυσικός
Συνταξιούχος
Καθηγητής»